Ők is megnehezíthetik a lakásvásárlásodat
2019. október 30. írta: I Love Buda

Ők is megnehezíthetik a lakásvásárlásodat

Az ezermester, a rokonok, a kibicek, mert mindenkinek van véleménye

Minden ingatlanos találkozott már azzal a helyzettel, amikor egy ügyfele több hónapi keresgélés, legalább 20 megtekintett ingatlan után, csillogó szemekkel ragadja meg a kezét, így adva tudtára, hogy igen ezt kerestem, ide akarok költözni. ( Itt írtam arról, hogy hogyan könnyítheted meg a lakáskeresésedet) A következő mondat: Szeretném megmutatni egy ismerősömnek, rokonomnak, édesapámnak, szóval valakinek, aki ért hozzá. Tehát kell a megerősítés. Nincs is ezzel semmi baj az esetek többségében, viszont gyakran előfordul, hogy sikerül elszalasztani az álomotthont. Mint mindenhol, itt is vannak tipikus esetek, bemutatnék párat belőlük.

Mindenekelőtt azonban fontos elmondani, hogy egy lakásban sem látja két ember ugyanazt. Amikor te otthont keresel és találsz, nem várhatod el, hogy mások is érezzék az adott lakásban az otthon melegét, a te lelkesedésedet, illetve a kínálati piacot sem ismerik nálad jobban, hiszen te böngészed az ingatlanosok ajánlatait, a hirdetési oldalakat is. Tehát érdemes a szakértőként bevont segítők véleményét helyén kezelni. Nézzük kik ők.

19759491_4e6f5701b8029cb902146f5e91502b7f_wm_1.jpg

1. AZ EZERMESTER

Minden családban van valaki, aki saját kezűleg javítja meg az elromlott porszívót és egy tekercs szigetelőszalaggal, colstokkal és fázisceruzával felszerelkezve, bármikor átalakítja a mosógépet helikopterré. Neki a régi a jó, mert akkor még vasból volt a vas is, azok a vasradiátorok tartották a hőt ameddig ki nem tavaszodott. Egyszer egy ügyfelem ezermester rokona, a Margit körút, 100 évesnél idősebb házában kezdett ugrálni a parkettán páros lábbal,  illetve kopogtatta azt a falat, ami a körúti homlokzati fal volt. El sem tudtam képzelni, hogy milyen információk birtokába jutott, de elégedetten bólogatott és áldását adta az üzletre. Szerencsénk volt, mivel a lakás abszolút felújítandó volt és őrizte az összes régi műszaki berendezését. Ő észre sem vette a lakás impozáns tereit, elképesztő belmagasságát, fantasztikus hangulatát, amibe a vevőnk beleszeretett, de az átfolyós vízmelegítőre úgy nézett, hogy könnybe lábadt a szeme. Azt akarom ezzel mondani, hogy messze nem azok a dolgok érdekelték, amik az új tulajdonost, sőt igazából lényegtelen paraméterekre fordított figyelmet, hiszen a fűtéskorszerűsítésnek áldozatul esett a vízmelegítő is.

 

2. MIKOR A ROKONOK ADJÁK ÖSSZE A PÉNZT

Teljesen más a perspektíva vidékről, faluból nézve. Többször belefutottam abba, hogy egy család több helyről adja össze a lakás árát, a  nagymamák beleteszik a spórolt pénzüket, de az összes lehetőséget kihasználják, hogy a gyereknek egy saját otthont biztosíthassanak. Nagyon, nagyon sokra értékelem ezt a családi összetartást, szeretek is ilyen ügyfelekkel dolgozni. Viszont vidékről,  faluról, ahol egy 100-150-nm es házat egy 1000 nm-es udvar, kert vesz körbe, gyakran tényleg érthetetlen első látásra, hogy a ház árának akár a duplájáért, valaki egy 30 nm-es garzont vásároljon. Otthon ebből akár egy kétszintes ház is kijönne, itt meg ez a sötét lyuk. Igazuk van a maguk módján, persze ők is tudják, hogy ott viszont nincs sem egyetem, ahol az unoka tanulhatna, illetve a diploma után is nehéz lenne elhelyezkedni, tehát le kell győzniük az ellenérzéseiket és elfogadni, hogy ezt a pici lakást választotta az unoka, mert ez jött ki a családi takarékoskodásból. Én imádtam volna egy pici földszinti szobakonyhát is. Később, amikor befektetésként kisebb lakásokat vettünk, éppen az egyik rokonom jött Budapestre, aki történetesen vidéken orvos. Kértem, hogy ebéd előtt ugorjon be velem az éppen aktuális 25 nm-es lakásunkba, mert valamit le kellene mérnem. Belépett, körülnézett és minden gúny nélkül, meglepve kérdezte, hogy ezt mi tényleg lakásnak fogjuk e eladni és miből gondolom, hogy lesz aki megveszi? Persze, neki a konyhája volt ekkora, de mindentől messze, ez a lakás viszont a Ráday utca mellett volt.

Természetesen senkit sem szeretnék arra biztatni, hogy felelőtlen elhamarkodott döntést hozzon, de azt gondolom, hogy a külsős véleményeket érdemes helyükön kezelni, hiszen érzelmi döntést hozunk egy ingatlanvásárlásnál, ami nem is baj, hiszen jól akarjuk ott érezni magunkat. Az általad keresett ingatlanok piacát pedig te ismered a családból a legjobban, hiszen te bújod a hirdetéseket, konzultálsz tulajdonosokkal, ingatlanosokkal. Végeredményben neked kell otthon érezned magad benne.

 

Milovecz László

Budai ingatlanközvetítő

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr3815273992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a windows egy szemét 2019.10.31. 13:47:18

"kezdett ugrálni a parkettán páros lábbal,.... El sem tudtam képzelni, hogy milyen információk birtokába jutott"

Nem véletlenül kell kerülni mind lakásvásárlásnál, mind eladásnál az ingatlanosokat.
Anno nem beton volt a parketta alatt, hanem párnafa, kurvára nem mindegy, hogy egy csiszolás elég a felújításhoz, vagy cserélni kell a teljes rendszert a kitöltő homokkal együtt.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2019.10.31. 14:11:03

@a windows egy szemét: Nem véletlenül kell kerülni azokat a kommentelőket, aki félinformációk birtokában írják meg a véleményüket.
Ezek az információk a rendelkezésre álltak.
Az ugyan kérdés, ha az ingatlanosokat kerülni kell, akkor te miért olvasol ingatlanos blogot?

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2019.10.31. 14:40:32

@VT Man:
Nem tudom, hogy ezt a következtetést miből vontad le, de te tudod.

Andy73 2019.10.31. 15:28:10

Érdekes cikk. Ezzel a két esettel szerintem is számolni kell, és ha aűlő rokonok, tipikusan szülők is jelentős összeggel beszállnak, akkor teljesen érthető, hogy ők is kiváncsiak, mire adnak ki súlyos milliókat.
A bevezető rész egyébként érdekes, hogy egy ügyfél hónapokig nézeget lakásokat egy ingatlanossal. Ez szerintem elég fura. Ingatlanosokra szerinem is szükség lehet, de inkább az eladásnál. Vételnél viszont bárki átböngészheti a hirdetéseket a neten, és felhívhatja az igéretes ingatlanok telefonszámát. Ugyanazokat a hirdetéseket látja az ingatlanos is, a különbség csak annyi, hogy az ingatlanok egy részét ő hirdeti, egy részét pedig már látta élőben is, vagyis plusz információja lehet a hirdetésekhez képest.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2019.10.31. 15:56:59

@Andy73:

Köszi a hozzászólást.
Az én tapasztalatom, hogy a vásárlásnál talán még jobban igénylik az ügyfelek a segítséget, mint az eladásnál. ( ma már látszik, hogy a kereslet csökkent, de ezelőtt egy-két évvel a tulajdonosok, a média hatására teljesen biztosak voltak abban, hogy ők is megoldják az értékesítést) Kezd ez a helyzet is kiegyenlítődni. Nagyon érdekes, de a tíz évem alatt, talán tíz alatt volt azoknak a lakásoknak az eladásának a száma, amit első kontaktból, megmutattam és azt akarta megvenni az érdeklődő,amire felhívott. Gyakoribb az, hogy egy kötetlen beszélgetéskor kicsit megpróbálom megismerni, felmérem az igényeit és úgy ajánlok neki megoldást. Általában 30 megbízást kezelek és 50-70 lakáskeresővel vagyok folyamatos kapcsolatban, (ami egy nagyon kicsi szám, vannak kollégák, akik 10-20 megbízásra 100 feletti vevőt is rögzítenek.) Én nagyon szigorúan szűröm az érdeklődőimet, a tulajdonosok és a saját érdekemben is. Előnézegető nagymama, még el kell adnom a lakásomat, de keresgélek ügyfél nem az én ügyfelem.
De amint látod így is lényegesen több az érdeklődő, mint a eladó ingatlan.
süti beállítások módosítása