Egy jó módszer, hogy könnyebben találj rá álmaid lakására
2019. április 18. írta: I Love Buda

Egy jó módszer, hogy könnyebben találj rá álmaid lakására

apartment-search.jpg

A héten másodszor hallottam lakáskereső ügyfelektől, hogy mennyire nincsenek megelégedve az ingatlanközvetítők hozzáállásával, mennyire rossz kiszolgálásban van részük, nem érzik, hogy ők valóban fontos ügyfelek lennének. Nem értik, hogy ez miért van, miért nem kapják meg azt a figyelmet, amit elvárnak?

Természetesen nem tudhatom, hogy mi verte ki a biztosítékot náluk, nem ismerem a történeteket, csak az egyik oldalról. Mindenesetre elgondolkodtatott a dolog, hogy miért érezhetik ők ezt így? 

Miért nem vesznek komolyan mint vevőt?

Ma az ingatlanpiac, egy eszméletlen gyorsan pörgő szegmens. Ebből következik, hogy a vevők, akik most kóstoltak bele a lakáskeresésbe, csak kapkodják a fejüket, tapasztalatlanságuk okán gyakran le is maradnak az első jobb lehetőségekről. Gyakori, hogy úgy találkoznak ingatlanossal, hogy nincs meg a konkrét elképzelésük, csak egy összeg, egy pár kép van a fejükben, illetve, hogy lakást vennének. Ők azok a vevők, akikkel a kollégák kicsit türelmetlenebbül bánnak talán, hiszen ők is érzik, hogy nincs olyan ingatlan, amit ők megvennének, hiszen nem érettek meg a vásárlásra, reménykednek a nagyon nagyon jónál is sokkal jobban és cinkosan kacsintanak az értékesítőre, hogy komoly vevő vagyok, ha van valami, ami nagyon jó szóljon, készpénzes vagyok.

Minden tapasztalt értékesítő tudja, hogy ameddig belőlük vevő lesz, az sok-sok beszélgetés, igényfelmérés, illetve elmulasztott remek lehetőség. Gyakran látható, hogy azok a szülők, akik adott esetben vidéken, akár egy többszintes családi házból érkeznek, el sem tudják képzelni, hogy az ő gyerekük, egy 40 nm-es, zajos belvárosi lakásba költözzön, ahol az ablakból a szomszéd ház, zajos utca, esetleg a valamilyen foghíjtelek látszik és ezért annyi pénzt kell fizetniük, mint amennyit az ő elképzelésük szerint az ő nagy házuk ér. Ennél csak az a nehezebb, ha a nagyi is jön, aki a pénz egy részét adja.Tudom, hogy ez egy nagyon nehéz helyzet, de meg kell (nincs jobb szó) érnie a vevőnek, el kell engedni az ilyen gondolatokat. 

Itt térnék vissza az értékesítőre. Az a tapasztalatom hogy a vevőknek tényleg nagy szükségük lehet rá. Ezt abból is gondolom, hogy nagyon ritka, hogy azt a lakást adnám el, aminek a hirdetésére felhívnak, ( pedig elég informatívak) hanem beszélgetésekkor kristályosodik ki, hogy mit szeretnének igazán és azt veszik meg.Egyik oldalról meg tudom érteni, ha a közvetítő olyan vevőkkel szeretne foglalkozni, akik hamarosan vásárolni is fognak és nem akarja ezt az egész folyamatot végigcsinálni velük, hiszen a piac pörög és ő ebből él, tehát arra gondol, hogy ez elrabolt idő és ez idő alatt olyan érdeklődővel is találkozhatott volna, akinek valós a vásárlási szándéka. Természetesen ez a kötelező udvariasság alól nem menti fel őt, nem éreztetheti a megtekintés után, hogy ezt gondolja. Az a tapasztalat,hogy ez a gondolkodás hosszútávon nem fog eredményre vezetni és ebben a szakmában a legnagyobb hiba, amit egy értékesítő elkövethet, ha csak rövid intervallumokban tud gondolkodni. Senki nem véletlenül néz lakást, tehát egyszer vevő lesz, mégpedig, ha jófej, hozzáértő ingatlanossal találkozik, akkor valószínűleg tőle fog vásárolni és egy idő után udvarias és jó kapcsolattartással egyre több és több olyan vevője lesz, akit a többi ingatlanos elengedett, mert úgymond, neki nincs ideje velük foglalkozni. 

Mit tehetsz, ha vásárolnál és nem akarsz lemaradni a legjobb ajánlatokról?

Sokat segíthetsz magadon, ha egyrészt végiggondolod, hogy mit szeretnél, hol szeretnél, mikor szeretnéd és erre mennyi pénzt tudsz áldozni. Miután ezt végiggondoltad, valószínűleg meg is van az oka, hogy mit miért. Javaslom, hogy mindezeket, tehát az okokat is oszd meg azzal a közvetítővel, aki erre rákérdez, segíts neki, hogy segíthessen. Biztosan lesznek még ötletei és rajta lesz, hogy együtt megtaláljátok a legjobb megoldást. Akkor pedig mindketten jól jártok.

 

Milovecz László

Budai ingatlanközvetítő

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr314773648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása