10+1 érv, hogy új építésű otthonod legyen
2018. december 28. írta: I Love Buda

10+1 érv, hogy új építésű otthonod legyen

 

residenze-hadid-via-senofonte_ph-alberto-fanelli3-1.jpg

 

1. Mert akár Neked is készülhet

Az építés bizonyos fázisáig van lehetőséged beleszólni, hogy milyen legyen a belső terek kialakítása, a burkolatok színe stb. Egy olyan otthonba költözhetsz, ami abszolút tükrözheti az egyéniségedet, hiszen a hangulatát, azok a színek, elemek fogják befolyásolni, amiket kiválasztasz.

2. Mert modern megoldásokkal épülnek

Tudom, hogy van egy olyan hozzáállás az élethez, hogy bezzeg régen minden jobb volt és akkor a házakat is masszívabbra építették. Legyünk őszinték. Az esetek nagyobb részében ez nincs így. A belváros házai, lakásai az akkori kor életvitelének megfelelően épültek pld. cselédszoba, nagy belmagasság stb. Aztán az ötvenes évek társbérleti rendszere ismét újraalkotta a tereket, hogy az akkori politikai rendszer által meghatározott életvitelt alakíthassák ki az ott élők.  A mai új építésű lakások elrendezése nekem racionálisabbnak tűnik, a mi életünkhöz jobban alkalmazkodik, a belmagasság miatt költséghatékonyabb a fenntartása is. Nem is beszélve a modern technológia által biztosított műszaki megoldásokról. Szinte kötelező a lift, sokkal több lakáshoz építenek erkélyt, megjelentek a tetőkertek, napozók. A tárolók, pincék megközelítése nem bátorságpróba. Gyakori a zárt, belső  zöld udvar, ahol akár pihenőpark, játszótér is helyet kaphat.

3. Mert  jó befektetés

Azt szokták mondani kis túlzással, ha egy autót kivittél a szalonból, máris csökkent az értéke. Ez itt abszolút nem igaz, hiszen a beépített, modernnek számító anyagok, a korszerű műszaki megoldások, illetve az alacsony fenntartási költségek miatt, pár évesen is piacképes lesz, sőt általában gyorsan és jó áron kiadható egy ilyen lakás. Tudom, hogy leginkább a jelenlegi piacnak köszönhető, de aki egy új építésű lakást vett mondjuk Budán a XI. kerületben, 2012-ben és most el szeretné adni, szép haszonnal számolhat.

4.  Mert leellenőrizhető a kivitelező

Amikor a család életét hosszú évekre meghatározó döntést hozunk, szerintem a legelemibb, hogy amennyire lehet, körbejárjuk az összes eshetőséget. Az a lehetőség is adott, hogy a beruházó már elkészült projektjeit megnézzük, beszélgetünk az ott élőkkel, megszerezzük azokat az információkat, amik segítenek a helyes döntés meghozásában, tehát nem kell fejest ugrani a sötétbe.

5. Hitelek, kedvezmények

Az illetékkedvezmények mellett, ma is többféle olyan hitel áll rendelkezésre, ami miatt érdemes elgondolkodni az új lakás megvásárlásán. Arról nem is beszélve, hogy a jelenlegi gyakorlat szerint, a bankok sokkal szívesebben nyújtanak hitelt egy ilyen ingatlan megvásárlására.

6. Környezetvédelem

Azt tapasztalom, hogy van egy bizonyos beruházói kör, akik fontosnak tartják a környezetvédelmet, ezért olyan projekteket építenek, ahol előszeretettel alkalmazzák a megújuló energiaforrásokat, természetesen nem a lakók kényelmének kárára. Több ilyen beruházás is megvalósul-megvalósult. Akinek fontos, bizonyára talál olyat, ami kielégítheti az igényeit. Az egyik remek példa az Öko-lakópark, ami ráadásul már kicsit régebben épült, itt írtam róla.

7. Mert egyszerűbben érvényesíthető a garancia igénye

Ma is vannak olyanok, akik lepukkant lakások felújításával és értékesítésével foglalkoznak. Tisztelet a kivételnek, ők nem mindig a legjobban kivitelezett átalakításokat adják ki a kezeik közül. Előfordul, hogy még a kötelező garanciális problémákat sem tudják orvosolni, egyszerűen azért, mert nem áll rendelkezésükre sem a munkaerő, sem az anyagi fedezet. Joggal bízhatunk abban, hogy aki 4,6,8,10 vagy több lakásos társasházat épít, egyrészt anyagilag stabilabb lábakon áll, illetve miután ma már a jó hírnév könnyen elveszíthető, korrektebb módon oldja meg az esetleg felmerülő problémát.

8. Lakóközösség

A jó lakóközösség, jó fej szomszédok, egyszerűen megfizethetetlenek. Tudom miről beszélek, mert a legjobbak nekem jutottak. Amikor egy új  társasház benépesül, jól észrevehető, hogy szinte azonos korosztályú, hasonló társadalmi státuszú családok veszik birtokba a lakásaikat. Sokkal egyszerűbb megegyezni az esetleges költségekről, beruházásokról így, mint egy olyan belvárosi házban (ami leginkább jellemző), ahol a 90 éves nénike, a rövidtávú lakáskiadással foglalkozó vállalkozó, a két-három gyermekes család próbálja érvényesíteni az érdekeit, egy-egy hangos, haragos lakógyűlésen.

eefeec_corvin_towers_iroda.jpg

 

9. Megújul a környék is

Nem azt mondom, hogy ahova felépül egy hat lakásos társasház, ott azonnal felpezsdül a kulturális élet és mozi, pláza kávézó nyílik, mélygarázsokkal. Vannak azonban olyan épülő, vagy már átadott lakóparkok, ahol  tényleg új kis városnegyed épül, a maga otthonos új élettereivel, szórakozó és bevásárló lehetőségeivel. Ezeknek a kialakítása, akarva akaratlanul is az ideköltözők igényeitől függ. Egy nagyon látványos példa erre a Corvin negyed, ami gyökeresen átalakította, megújította a környezetét.

10.  Mert egyre okosabbak

Amikor egy-egy okosotthon leírását olvasom, aztán a valóságban szembesülök vele, hogy mi mindent tud, csak kapkodom a fejemet. Szóval a teljesség igénye nélkül, biztonság (bármikor szétnézhetek a szobában), konyhai érzékelők, nedvesség érzékelők, okos világítás, szórakoztató elektronika, stb. Tudom, hogy ez kicsit túlzásnak tűnhet, de a világ szerintem ebből a szempontból is nagyon gyorsan halad, egyre kényelmesebbé téve a mindennapjainkat.

smart-home.jpg

10+1 Mert új szaga van

Akinek volt már nullkilométeres autója vagy lakása, az érezte azt a semmivel össze nem hasonlítható illatot, szagot. Nem meghatározható, hogy mitől van, de van.

Milovecz László

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr4514519308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2018.12.30. 17:37:03

Nemrég voltam egy csajszinál, ilyen tinder cucc, na értitek.:) A kecoja ugy néz ki, hogy előszoba, onnan ajto, majd az egész lakás egy légtér kivéve a fürdő (egyben a wc). Tehát a konyha, nappali, hálószoba egy légtér. WTF????

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2018.12.30. 17:40:49

Érdekes felvetés, bár abszolút nem osztom.

Az, hogy tévúton járnának azok,akik lakóparkokat építenek, nem hiszem, mivel őket igazolja a kereslet az eladó lakásaikra. Én társasházban élek, kimondottan jól érzem itt magam, nincs lyukban lakom érzése. Az még nem jutott eszembe, hogy házat építsek magamnak. ( Tartok tőle, hogy nem is fogok). Ettől függetlenül remélem Önnek sikerült.

vanRob 2018.12.30. 20:01:52

Ugyanennyi érvet fel lehet hozni, hogy miért NE vegyen az ember újépítésű lakóparki lakást. Amíg az ember egyedül él, addig biztosan jól érzi magát egy 25-30 millás egybeteres okoslakásban. Ahol a konyha csak egy olyan faldarab, ahol a pultra támaszkodva meg lehet inni egy pohár bort. Amint az ember társas létre adja a fejét netán még gyereket is vállal, onnantól ezek a trendi lukak abszolút használhatatlanná válnak.
Éltem, illetve feleségemmel és a két gyerkőccel éltünk lakóparki lakásban. Nem osztom a blogger véleményét azzal kapcsolatban, hogy könnyebb lenne az érdekek összecsiszolása a hasonló korosztályok miatt. Sőt. A lakók nagyrésze köszönni sem tudott, a saját érdekein kívül mást nem ismert, és keresztbeszarta a többi lakó érdekeit vagy jogait. Mert akinek van pénze egy 30 millás lakásra, ami elé egy 20 millás bömössel áll oda, annak senki ne pofázzon. Se közös költségről se a 9 óra utáni csendről.
A kivitelezés minőségéről is oldalakat lehetne teleírni. Nem jobbak a mostani ingatlanok, sőt. A lakások közti zajszigetelés tulajdonképpen ismeretlen fogalom.
A lakás belterének kialakításába sem lehet annyira beleszólni, mint azt a cikkíró gondolja. Legalábbis ingyen biztosan nem...
Okosotthon? Újépítésű lakásban helyiségenként 2 konnektor. Ez van az alapárban. Minden további kiállás plusz pénz.
És arról sem szabad elfeledkezni, hogy ezen lakóparkok általában a város szélén épülnek, ahol az infrastrukúra még, és talán sohasem lesz olyan szinten, hogy a mindennapi élet kényelmes legyen. Például a legritkább esetben épül a közelben iskola, óvoda és orvosi rendelő. Persze épülnek lakóparkok vagy társasházak a város frekventáltabb helyein is, annak megfelelő négyzetméteráron.

WZRD 2018.12.30. 22:41:17

A legrosszabb ezekben az ujepitesu lakoparkokban, hogy sok esetben olyan kozel epulnek egymashoz az epuletek, hogy at lehet fingani a szomszed erkelyre.
Ha megnezunkmegy lesajnalt panel lakotelepet, a tervezok vigyaztak arra, hogy mindenhol legyen szelcsatorna es a napot se arnyekolja semmi

laci_52 2018.12.30. 23:43:10

Most jön a legfontosabb ellenérv: az új építésű lakások túl vannak árazva. Megveszek egy ugyanakkora használtat és igényeimnek megfelelően felújítom, biztosan jobban járok.

blaubner 2018.12.31. 11:41:43

sok lakásban éltem, saját tapasztalataim alapján:

1) Részben igaz, de egy használt lakást teljeskörű felújítással milliószor jobban személyre lehet szabni.
2) Modern megoldás - egyet értek, de a bekezdében írt "masszívval" nem.
3) Abszolút nem ez a tapasztalatom, jó helyen lévő használt lakással felújítás után jobb értéknövekedést lehet szvsz elérni
4) Ha szerencséd van
5) Ezt nem ismerem
6) Igen
7) Elvileg igen
8) Elvileg igen, de ez is, az is lutri, illetve hamar cserélődnek
9-10-10+1) Igen.

Nancsibacsi 2018.12.31. 14:30:40

0. Az új építésű lakás sokkal drágább mint a használt. Egy új építésű 3 szobás 60 millió ott, ahol egy 3 szobás panel 30 millió.
1. Az új építésű lakáshoz mind burkolatból, mind felszerelésből alapban gagyi jár. Vagyis választhatsz szép csempét, konyhabútort, kádat - felárért. Ugyanezt megteheted használtnál is: úgy hívják hogy felújítás. Igaz a munkadíjat nem kell pluszban kifizetned, de akkor is: ez maximum 2 MFt "árelőny" a felújításhoz képest. Az alapárban meg van 30 millió diff.
2. Ez tény, de az is, hogy cimborám új építésű lakásánál a szomszéd felrakott egy polcot a falra, és az megrepedt, mert elkezdett átdőlni a szomszédba. Az is tény, hogy mivel ezek kis szériás lakások, így tele vannak tervezési hibával - pl. eső esetén áll a víz a mélygarázsban, stb.
3. Ez abszolúte nem igaz - az új építésű lakás veszít az árából. Miért? Mert 10 éve 3-4 cellás nyílászárók voltak a menők meg az 8 centis hungarocell, most meg 10 cellásak, meg a mittomén hány centis mittoménmi, mert 10 éve nem építettek be szellőztető rendszert, meg okos lóf.szt, most meg igen. Ezek a megoldások elavulnak, és rögtön jön az áresés.
4. A kivitelező mire beköltözöl már csődbe is ment (ha szerencséd van, mert ha nincs szerencséd, akkor HerminaBau). Új építésű lakásnál gyakorlatilag lehetetlen bármi garanciális ügyintézés.
5. Hitelt a forgalmi értékre adnak, értékbecslés után, nem egy álomkép tervrajzra. Egy kész, beköltözhető lakásnak van forgalmi értéke.
6. Ezt szerintem mindenki letojja.
7. Ez simán nem igaz.
8. Tele van gyorsan meggazdagodott bunkókkal.
9. A gettót nem volt nehéz megújítani. De ha a Corvin negyed nem volna ott ahol volna, nem újult volna meg. Az egy no-go zóna volt a város közepén.
10. 2 éven belül elavul.
11. Na igen - ez az egyetlen érv: az ismerősök majd irigykednek rá :-D

Nancsibacsi 2018.12.31. 16:06:15

@trisztin: "No meg még mindig ott tartunk,hogy távhő-radiátor kombinációra azt írják,hogy korszerű fűtési rendszer"
Ha belegondolsz a távhő kb ugyanaz, mint autóknál az elektromos autó - szóval nem annyira korszerűtlen az:-) Elvileg lehet érvelni a távhő ellen, de ha üzemeltetsz mondjuk 20 évig egy távhős/akármi más lakást, akkor rá fogsz jönni arra, hogy miért nem akarnak a tömegek levállni a távhőről, és pl. az új építésű plázák, irodaházak is miért választják a távhőt, amikor fűtési rendszerről van szó. Cimborám 1 éve bő 1 milliót fizetett ki fűtési rendszer korszerűsítésre, ami gyakorlatilag annyi volt, hogy egy modern kazánnal kiváltott 2 régi gázos készüléket, plusz ugye az a fránya kémény... Ebből az 1 millióból egy távhős lakásban szerinted hány éven keresztül van melegvized+fűtésed?

Nancsibacsi 2018.12.31. 16:10:17

@I Love Buda: "Az, hogy tévúton járnának azok,akik lakóparkokat építenek, nem hiszem, mivel őket igazolja a kereslet az eladó lakásaikra."
Hány új lakást adtak el idén, és mennyi a teljes lakáspiac? A 10%-ot mikor fogja elérni az új építésű értékesítés vajon? Vagy legalább az 5 százalékot?
A piac pont azt igazolja, hogy az új építésű lakás az egy prémium termék, és ahogy új BMW X5-ből is jóval kevesebbet adnak el, mint mondjuk Vitarából vagy Dusterből, úgy új lakást is csak az veszi, aki valamiért dupla áron akar venni picit talán jobbat. Baromi sokan vesznek azonban használt lakásból kettőt. Vagy hármat. Vagy négyet. Mert egyben élnek, a másik (2-3) meg termeli a pénzt. Nyilván ha valakinek végtelen sok pénze van, annak a használt lakás nem opció, de aki tudná másra is költeni a pénzt, annak az új lakás a legrosszabb létező opció. Attól még a kertes ház is jobb, a maga elb.szott lokációjával együtt.

Nancsibacsi 2018.12.31. 16:14:31

@Burgermeister: "Tehát a konyha, nappali, hálószoba egy légtér."
Az a megoldás hogy a csaj sose főz. Egy kicsi, 1-2 fős lakásban amúgy is kvázi fölösleges a konyha, mert 2 főre nem sokan főznek, 1 főre még kevesebben. Az amerikai konyha meg nem főzésre, csak felszolgálásra alkalmas. Család számára gyakorlatilag alkalmatlan az amerikai konyhás lakás, meg úgy általában az egy légtér is csak 1-2 fő esetén elfogadható. Ha már van egy gyerek, 6 évesen igényelni fogja hogy legyen ajtója (meg zárható fiókja).

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2019.01.01. 19:46:18

@Nancsibacsi: A felvetés szerintem teljesen értelmezhetetlen, felületes addig, ameddig, nem teszed mellé azt a számot, hogy a piacon lévő lakások száma százalékos megosztásban mennyi használt és mennyi újépítésű lakást tartalmaz.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2019.01.01. 23:30:08

@Nancsibacsi:
@Nancsibacsi:
0. nettó butaság az összehasonlítás
1. Most nem szeretném belinkelni az általam ismert új projekteket, tudjuk be ezt a tájékozatlanságodnak ismét, mert Budán a II. XII. stb kerületekbe gagyi burkolattal nem adsz el semmit, de nyilván vannak alacsonyabb kategóriájú, más célközönségnek szóló ingatlanok, veszed,amit szeretnél/ meg tudsz fizetni.
2.Tervezési hibák? Mit értesz alatta? Fejtsd már ki légyszi
3.Még azokat a triviális tényeket sem látod,amit mindenki, ingatlanpiac árai 2009- 2018stb
4.Lásd Cordia, stb, megint a butaság. Leírtam, hogy amikor veszel egy ingatlant, le tudod csekkolni a régebbi projektjeit., ha nem még mindig el tudod dönteni, hogy meggyőztek e vagy sem.
5. Attól az még újépítésű jogilag mint tudjuk
6.Amennyiben vennéd a fáradtságot és a belinkelt bejegyzést elolvasnád, rájönnél, hogy koránt sem mindenki, persze lehet, úgy élni, hogy csak a negatív dolgokat látod, a te választásod. Idebiggyeszteném a Kispálék egyik sorát, ami ide illik. Ha kijön a nap, te ott árnyékot látsz.
7. De igaz
8. Aki gyorsan meggazdagodik, nem biztosan bunkó, sőt, aki az ott élőket minősíti, szerintem közelebb áll a bunkóhoz, csak nem gazdagodott meg.
9. Nem volt nehéz megújítani? Ezzel kapcsolatban sem hinném, hogy minimális ismereteid lennének
10.Mi avul el két éven belül, melyik rendszer?

Szóval kedves írogató barátom, tudom én, hogy a trolloké a világ, de én a véleménynek akkor örülök, ha annak értelme van de az odasz......t butaságoknak nem engedek teret.
Láttam, hogy sikerült több mint 1000 hozzászólással (nulla blogbejegyzés) megörvendeztetned több blog íróját is, én örülnék, ha nyilvánvaló hozzáértésedet inkább másokra pazarolnád, mert ebben a témában,amiről én írtam, minimális ismeretekkel sem rendelkezel.
süti beállítások módosítása