4+1 FONTOS  TANÁCS A LAKÁSOD ELADÁSÁHOZ
2018. január 22. írta: I Love Buda

4+1 FONTOS TANÁCS A LAKÁSOD ELADÁSÁHOZ

Vevő érkezik, mi legyen?/ Budai ingatlanközvetítő ajánlja

 Referencia oldalam elérhető itt

 

1.Telefonál a vevő (vagy mégsem ő)

Futnak a remekül megszerkesztett hirdetések, megcsörren a telefon, haló ez meg ez vagyok a ….. ingatlantól, szeretnénk a lakása értékesítésében részt venni. Ez van egyszer, kétszer tízszer, de egyszer-csak…. „magánszemélyként érdeklődöm és szeretném megtekinteni az ingatlant”. Örömmel vegyes izgalom, mert jön valaki, aki hátha meg is veszi a lakást, mi pedig boldog mosollyal az új otthonunkba költözünk. Addig azért van tennivaló, bőven. Először is a megtekintés időpontját kell egyeztetnünk egymással, nem kell azonnal hazarohanni, ha az érdeklődő az mondja, hogy éppen a környéken van és megnézné.

2.Ok, de akkor mikor is?

 Úgy válasszunk időpontot a lakásunk bemutatására, hogy azt a lehető legjobb formájában prezentálhassuk a leendő vevőnek. Az emberek nagyobb része, érzelmi döntést hoz, tehát mi is arra apellálunk. Tudjuk, hogy a szomszéd Feri szerda esténként bulizik a haverjaival és nem egy visszafogott srác, tehát nem akkor mutatjuk a lakást. Egy fantasztikus fényviszonyokkal rendelkező, déli fekvésű, napos lakást is hiba lenne naplemente után megmutatni. Ezek megint olyan sajátosságok, amiket ön jobban ismer mindenkinél, hiszen évek óta lakik itt. Teremtse meg a legjobb hangulatot minden szempontból!

Időpont egyeztetés megtörtént, várjuk a vevőt.

 

3.Tegyél rendet!

 Ismét fontos a takarítás, elpakolás, gondolok itt a konyhai edényekre például, de ne feledkezzünk meg a szellőztetésről sem, az sem csalás, ha valami jó kis illatosítóval varázsolunk otthonos hangulatot. A dohányzás ilyenkor nem csak a tüdőre, szívre káros, de az eladást is megnehezíti, kérjük meg a család, dohányzó tagjait, hogy a bemutatás előtt legalább egy-két nappal ne gyújtsanak rá a lakásban. Egy olyan lakás, amiben vágni lehet a cigaretta füstöt, enyhén szólva is hendikeppel indul egy friss levegőjű, illatos otthonnal szemben.Ne felejtsünk el, gondoskodni, a házi kedvencek, ez idő alatti sétáltatásáról sem, mert lehet, hogy Mirtill cica aranyos, kedves állat, de akinek macskaallergiája van, vagy esetleg fél a  80 kilós szobakutyánktól, az még véletlenül sem fogja komfortosan érezni magát nálunk, hiába kínáljuk meg az imént sütött almás piténkkel. 

 

.6731840_13aa5e019095794da552e8a0d9628e28_wm.jpg

 

4.Kezeljük őket, régóta várt vendégként

Megérkezik a vevő, családostól, itt kicsit álljunk meg. Az alábbi sorokat nem azért írom, hogy bárkit is minősítsek, de azt gondolom, hogy az emberek egy része, nem tud azzal a momentummal mit kezdeni, hogy ő most esetleg válogathat és kijön belőle a rosszabbik oldala.Nem kell megsértődni a lebiggyesztett ajkak láttán, arra figyeljen, amit mond és ne arra, hogy hogyan, mert az akár a jobb alkupozíció megszerzése miatt is lehet. Végig legyen kedves, nyugodt, ez az a helyzet, ahol bizonyos pontig hagyni kell a verbális ámokfutást, hiszen szeretnénk egy komfortos helyzetet létrehozni az ő számára és, ha neki ettől jobb, hát legyen.

 Az biztos, hogy önnek, mert el akarja adni a lakását, nem kötelessége idióta emberek idióta, komolytalan kérdéseire válaszolni, de legyen türelmesebb, mint máskor. Elhiheti, hogy amikor valaki lakást vásárol képes olyan dolgokon fennakadni, amik máskor bőven ingerküszöb alattiak, ezért legjobb, ha lazán válaszolgat.

 

Mondanék pár példát, amit tőlem kérdeztek:

Milyen a széljárás itt?

 Erdő melletti ház, sem közel sem távol semmi, kicsi, csak a házhoz vezető úton lehet bejutni: „Ez nem lesz zajos?”

Körúti lakás megtekintésekor, „éjszaka hogy lehet közlekedni,”

Kétemeletes, közepes állapotú házban: „azért egy ügyesebb ember ide tudna liftet építeni”

Nem legviccesebbek, de most ezek jutottak eszembe.

nevkartya.jpg

A családok egy részében van, úgynevezett überokos, akit azért visznek magukkal, mert „ért hozzá” és ezt bizonyítani is akarja. Ő szokott elgondolkodó arccal falat kopogtatni, parkettára ugrálni stb. Nézzük őt is rezzenéstelen arccal, szövetségesünk lehet, ha nem talál hibát.

Készüljön fel, mert ilyen is lehet, de ne vegye a szívére, ők is lehetnek vevők.

Mindenkinek tetszik a lakás, ön leültette őket, megkínálta valamivel, kezdetét veszi az alku.

Jön a feszültségoldó, humorosnak szánt kérdés, mennyit enged a feléből?

+1 KEZDŐDIK AZ ÁRTÁRGYALÁS, AVAGY HOGYAN ALKUDJAK?

EZT NAGYON JEGYEZZE MEG: Erre a kérdésre a jó válasz így hangzik:

Én meghatároztam egy irányárat, kérem, hogy ennek tudatában tegyen ön egy ajánlatot.

Ön bármilyen más összeget mond az irányár alatt, már ez a kisebb összeg lesz az alkualap.

Akármekkora  összeg is hangzik el, ön nem sértődik meg.

Ezen a fórumon most nem tudok többet segíteni, de remélem a lényeget, az alkuval kapcsolatban sikerült érzékeltetnem, hideg fej, ez a legfontosabb, na meg persze az, hogy mivel ön jól lőtte be a lakása árát a piaci viszonyok tekintetében nem kell két kézzel kapaszkodni az első ajánlattevőhöz.

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr3813594849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása