Búvárok sétálnak a 17-es villamos mellett
2017. november 04. írta: I Love Buda

Búvárok sétálnak a 17-es villamos mellett

Budai ingatlanközvetítőként itt lepődtem meg a legjobban

MOLNÁR JÁNOS BARLANG

 Nem volt szokatlan látvány a 70-es 80-as években, hogy neoprén ruhás emberek csattogtak a Frankel Leó úton, a Lukács Fürdő mellett. Átbattyogtak a szembelévő oldalra, majd elnyelte őket a Frankel Leó út 48-as számú ház.

 

22853177_10204066444418588_6282214364665537714_n.jpg

Ezt tessék szó szerint érteni, hiszen a kertkapu mögött egy lejárat van, Európa legnagyobb és leglátványosabb hidrotermális barlangjába. Izgi ugye? Szóval reggel nézed az utastársakat a 17-es villamoson, kicsit álmosak, télen fázósan összehúzott kabátjaikba burkolózva nyomkodják a telefonjaikat. Megáll a villamos a Lukácsfürdőnél, alattatok pedig pár tíz méterre, kalandorok, búvárlámpákkal a kezükben, kristálytiszta vízben siklanak. Nem akarok belegondolni, mert megesz a sárga irigység. molnar-janos-cave-dive-barlang.jpg

A barlang eddig 6 kilométernyi járatszakaszát tárták fel, és már elérték a 100 méteres mélységet is. Rendszeres merüléseik során több alkalommal találkoztak élőlényekkel a rendszer különböző pontjain, amiről beszámoltak a barlangbiológusoknak. A biológusok többek közt azokra a kérdésekre keresték a választ, hogyan népesítették be az állatok a felszíntől elzárt földalatti járatokat, milyen kapcsolatban állnak máshol található fajokkal, és vajon populációik hogyan maradhattak fenn a felszínről érkező szerves anyag utánpótlás nélkül. Munkájuk során több olyan rákfajra bukkantak, melyek semmilyen eddig ismert fajhoz nem sorolhatóak be.

 

uj-mj.jpg

Mindez alattunk, ahol kávézunk, sorban állunk a postán, megeszünk egy szelet pizzát, kézen fogva sétálunk a kedvesünkkel, gyerekünkkel, szóval tesszük a napi kis életünk rutinjait, de alattunk eddig több fel nem fedezett rákfaj dacol az evolúcióval, 20-27 fokos termálvízben. Ma már szervezett túrák keretében, a megfelelő felkészültséggel rendelkező érdeklődőket, profi nagy rutinnal rendelkező idegenvezető búvárok vezetik be a barlang csodákkal teli világába.

Itt a  videón pedig bepillantást nyerhettek ebbe a csodálatos világba, aminek a felfedezéséhez nem kell utaznotok sem, hiszen itt van a talpunk alatt.

Milovecz László

Budai ingatlanközvetítő

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr4513174520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása