Hol lesz majd lakóhelyünk?
2017. október 29. írta: I Love Buda

Hol lesz majd lakóhelyünk?

Egy budai ház indián szemmel, avagy Cseh Tamás az Iskola utcában

 

 1050821_902637db0cda37a5c8dfb385f93ff585_wm.jpg

Budai ingatlanközvetítőként egyik idolom lakhelyén is kaptam megbízást. Ez inspirált erre a bejegyzésre.

Albérlőként éltek ők itt, int ahogyan azt több dalban is hallhattuk. Gondolom akkor elég lehetett egy kézfogás főbérlő és albérlő között, nem kellett hosszú két három oldalas albérleti szerződés

Rövid sétára invitállak 

 rövid sétára invitállak egy olyan házba, aminek a lakói adják a nosztalgikus báját és az ő életükön keresztül pillantunk be egy letűnt kor, a 70-80-as évek, cseppet sem poros emlékei közé. Egy indián rajztanár és egy író lesznek az idegenvezetőink. Személyesen ismernek minden lakót, sőt van akinek a születéséhez is közük van.

A ház a Vízivárosban, az Iskola utcában áll. Cseppet sem impozáns, nem biztos, hogy észrevennénk, feltűnne az utca többi háza között, de a lakók, ...nos mindenki egy történet szereplője. Nem biztos, hogy főszereplő, de érezzük a dalokban a jelenlétüket.

 

2.jpg

A bejárattól balra, a földszint 1-ben lakik Sárközi Ferkó, aki egy Mikszáth, Jókai, Heltai, Krúdy világát idéző dalban bukkan elő. Idézzük fel kicsit ezt a hangulatot.Tiszturak párbajra hívják egymást, hintók zörögnek, kocsisok rikongatnak...

Poremba Éva a szomszéd, aki TF-nek (Tékozló Fiúnak) az életében az első nemi kapcsolat. Az a szomszédasszony, akinek férje gyakran volt éjszakás az Izzóban, s ilyenkor a kamasz TF tegezhette az érett, de szép nőt, ám ha nappal találkoztak, kezicsókolom-szervusz volt a köszönés, végül TF-ék elköltöztek.

Arthur Rimbaud, aki nincs itthon, mert mint az idegenvezetőtől megtudjuk elutazott Belgiumba.  Letelt az évad a pokolban.   Arthur. Voiture. Overture.

Hogyan lett nekünk London Horvátország, elmesélné az ő szomszédja. Horváth Annához kopogtatunk, de nem nyit nekünk ajtót, tudjuk, lement gyufáért és magával vitte az útlevelét.

Desiré és Antoine a következő lakásban, talán elmélkednek a saját történelemkönyvükről vagy azt játsszák, hogy játszanak, de talán Desiré már megnémult. Nem tudható, csak egy hosszabb látogatás deríthet fényt ezekre a titkokra. Itt kicsit többet időzünk, hiszen rengeteg fontos közölnivalójuk van. Nyissunk hát be csendesen, kopogás nélkül  

Ács Marihoz félnek bekopogni, azt suttogják, hogy bolond, hogy megsértődött, hogy benne maradt. Csak halkan hallgatom, kint a lépcsőn ülve, a lépcsőházi ablak előtt.

A szomszéd, Balogh Ádám, mintha egy igazi történelemkönyv lapjairól nézne felénk és mi jó reggelt kívánunk neki.

A legtitokzatosabb lakó (lehet, hogy ügynök) nem nyit ajtót. Többen látták tegnap, rajta viharkabát, kezében bot. Azt mondta, hogy felkeresi Ica nevű szeretőjét, mert nem férhet a bőrében addig, míg az Ica él. Mindenesetre tudjuk csak meg, hogy tegnap mi is történt. 

Gyakran suttogunk a szomszédról, de mindig kicsit elhallgatunk, ha meghalljuk egy ló lépteit. Pedig tudjuk, hogy elkapták, hogy kötéllel rángatták, hogy..... De ki hiszi el? Tudom, hogy ezt mesélik, de Lee, az nem lehet.

A bal oldali lakás lakója mindenkit ismert, Radics Bélától, Baksa-Soós Jánoson keresztül Hobo, Nagy Feró, Presszer Pici, mindenki, aki a 70-80-as években a magyar könnyűzenében megfordult, találkozott vele. Ebben a dalban szinte elbújik, de mivel említve lett és itt lakik, hallgasd meg, hogyan szórakoztak ezek a fiatalok.

Kérlek halkan menjünk el az ajtó előtt, mert Irén, talán megfogadta fivére tanácsát és korábban feküdt le, hogy új álmokat szerezzen. Ne ébresszük fel kérlek. Halkan hallgassuk a dalt, ami rólad szól.

Fáskertiné, úgy látszik egyedül él. A fülébe súgtam egy jutalomosztáskor, hogy én most nagyon, ő pedig hozzám nyomta csípőjét. Tehát beilleszkedtem. Így történt ez akkor, hogy mi lett Fáskertivel, ki tudja.

Bíró Imre már lakott együtt Desirével, mikor még munkásszállókon pihenték ki a napot. Aztán egy lepedőn felhúztak egy Ica nevű nőt és, hogy mi történt, az meghallgatható itt.

A következő lakóról már volt szó, hiszen ő az, aki Desirénél ki tudja éppen mit csinál. Sok időt töltöttünk velük, de homályos, hogy azóta mi történt. Lehetséges, hogy megismételték ezt a kísérletet.

Velkei Margit, a fékezhetetlen fiatalságom szereplője. Lányok jöttek, éjszakák mentek..., borospoharak ürültek. Micsoda időszak volt.

Hát kedves nézelődő, remélem kedvedre való volt a látogatás. Talán egy kicsit sikerült eléd varázsolni ezt a kort. Hazafelé ejtsd útba a Batthyány tér egyik kocsmáját, igyál egy sört, hallgasd meg ezt a dalt.

Mi az Izola Bella drink bárban fejtjük meg a világ titkait, Gézával és Tamással.

cstp_blog_cst-bg_1.jpg

 

Milovecz László

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr6813107900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása