Tőzsdecápa, sztárok, átlagemberek, élet a garzonházban
2024. szeptember 14. írta: I Love Buda

Tőzsdecápa, sztárok, átlagemberek, élet a garzonházban

54304533_4011451_f6ef12de2a2b932b2c2a5bee70e26c80_wm.jpg 

Fedezd fel a Garzonházat a szocializmus különös lakhatási kísérletét, ahol tőzsdecápa, sztárok és átlagemberekegyütt éltek 36 négyzetméteres otthonaikban

 Egy év, ami megváltoztatta a világot

Az 1967-es év nem nevezhető éppen eseménytelennek sem kulturális, sem politikai, sem pedig tudományos szempontból. Ha azt mondanám, hogy ebben az évben készítették el az első számítógépes egeret, elhinnéd? Pedig így volt.
Magyarországon ebben az évben vezették be a GYEST, amivel a gyermekvállalási kedvet szerették volna növelni, illetve segíteni a gyermeket vállaló családok helyzetét.

Gyermektelen párok és szinglik otthona

Nem feledkeztek meg azokról a párokról, szingli fiatalokról (akkor persze még nem így hívták) sem, akik nem gyermekzsivajban képzelték el az életüket. Az akkori vezetés sem akart senkit az út szélén hagyni, ezért egy új koncepciót dolgoztak ki a számukra. Ebben az évben adták át a Bajza utca elején a Garzonházat, ami az OTP egyik kísérlete volt arra, hogy enyhítsenek az akkor időkre is jellemző lakhatási válságon. Nem szabad elfelejteni, hogy még bőven benne járunk a társbérletek, illetve a munkásszállók időszakában.

Ebből ma nagy balhé lenne

A nyugat európai lakókombinát mintáját követve, korszerű önálló lakásokat biztosítottak elsősorban fiatalok számára. 160, jobbára 36 négyzetméteres garzonlakást alakítottak itt ki. Talán a legérdekesebb, mai szemmel a legmegkérdőjelezhetőbb pontja az volt az alapító okiratnak, hogy csak gyermektelen párok élhettek itt. Akinek gyermeke született, el kellett hagynia a lakást.

Sokkal, de sokkal több, mit egy társasház

Hogy mitől volt más, mint a többi társasház és mitől volt kombinát? Azokat a fiatalokat próbálták meg megszólítani, akik szerették, ha minden fontosabb szolgáltatást helyben elérhettek.Olyan, abban a korban, sőt ma sem jellemző extra szolgáltatást biztosítottak, ami nem csak kényelmesebbé tette a lakók életét, de nem titkolt cél volt a közösség formálása sem. Például a házban könyvtár működött, ahol a lakók egymást váltva hetente kétszer adtak ügyeletet, cserélték ez elolvasott könyveket.

Az épület aljában mosoda működött, ahova csak le kellett küldeni a szennyest, másnap a portán át lehetett venni a frissen mosott, vasalt ruhát. Volt étterem, ahonnan a lakóknak étel lifttel fel is küldték a megrendelt fogásokat. Az is igaz, hogy a kicsi teakonyha nem igazából arra lett kitalálva, hogy egy falusi lagzi menüjét elkészítsék benne.Állítólag olyan olcsón és jól főztek, hogy a környező követségek dolgozói is rendszeresen itt ebédeltek. Volt itt presszó, hatalmas kerthelyiséggel, élőzenés tánctérrel.

A földszinten egy tágas társalgóban fogadhatták a vendégeiket az itt lakók, de minden emeleten volt tv, illetve zeneszoba, ami gyakran kártyaszobává változott, ami nem is csoda, hiszen ebben a házban olyan lakók is éltek, akik nem vetették meg az ilyenfajta időtöltést.

Tőzsdecápa, sztárok, átlagemberek 

Ha azt mondom, hogy többek között Korda Gyuri bácsi is ennek a háznak a lakója volt, akkor meg is érted az előbbi megjegyzésemet, de más hírességek is itt kezdték az önálló életüket. Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán, Horváth Ádám, Csűrös Karola, Payer András, Toldy Mária is, szóval a társasági életre sem lehetett panasz, bár állítólag Latinovits nem volt könnyű ember. A liftet egyszerre, kizárólag ő használhatta, senki sem szállhatott be mellé, de a lakók ezt idővel megszokták.

Nem csak a művészek találtak itt otthonra, de itt lakott a világ egyik leghíresebb tőzsdecápája is. Ez nem túlzás, hiszen André Kostolany is szerepel a lakók nyilvántartásában. Az ő személye ebben a házban, azért is érdekes, mert ebben az időben már felvásárolta a német hiperinfláció miatt szinte értéktelenné váló német birodalmi kötvényeket, amik több ezerszeres hasznot hoztak Németország talpra állása után.

Két lakás egy szerelem, történet a garzonházból

A kicsi alapterületű lakások a helyszűke miatt, gyakran nagy konfliktusokat szülnek. Így járt egy itt élő házaspár is, akik végül külön is költöztek. Na nem messze, csak a szomszéd lakásba, így minden reggel együtt kávézhattak, találkozhattak a folyosón és együtt intézhették a dolgaikat. Aztán nem bírták a különélést és később 2005-ben a két lakás egybe nyitották és remélhetőleg azóta is boldogan élnek.

Milovecz Laci

Budai ingatlanközvetítő

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr6918491678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása