Ezekre figyelj új építésű ingatlan vásárlásakor
2022. január 27. írta: I Love Buda

Ezekre figyelj új építésű ingatlan vásárlásakor

Így kerüld el a kellemetlenségeket

 

nevtelen_terv_7.jpg

 

Az új építésű ingatlanok, ma a legkeresettebb lakástípusok az ingatlanpiacon.. Ezzel nem is érdemes vitatkozni. Ezer és egy módon támogatja az állam a megvásárlását. Babaváró hitel, csok, zöld hitel, kedvezményes hitelek támogatások, sorolhatnám, Ráadásul ezeket kombinálva is felhasználhatod. Kinek ne dobbanna meg a szíve, amikor egy látványtervet nézegetve, elképzeli az új életét, beleképzeli magát és a családját a megjelenített környezetbe. Szinte új városrészek épülnek, nőnek ki a földből. Nem kell messzebb menni,  Kopaszi gát, Marina part és még sorolhatnám az új benépesítésre váró városrészeket. Persze te is dönhtesz úgy, hogy belecsaptok egy új otthon megvásárlásába. Mikor lecsekkoltátok, hogy milyen kedvezményekre vagytok jogosultak, látjátok a költségvetést, még van pár dolog, amit érdemes körbejárni.

 

Lokáció, lokáció, lokáció

 

Amikor egy lakópark megépítése megvalósul, óhatatlanul megváltozik a környék. Minél nagyobb lélekszámú a lakóközösség, természetesen annál több szolgáltató lát fantáziát benne. Kávézók, edzőtermek, éttermek, kisebb közértek, játszóterek, iskolák. Természetesen az itteni ingatlanok nagyságától, fekvésétől, árától nagyban függ az új lakóközösség. Vannak ahol a fiatal, gyermekes családok a célközönség, míg máshol jellemzően nagyobb alapterületű, kisebb lakásszámú, elegánsabb, kisebb lakóközösséggel rendelkező középkorú családokra, illetve az idősebbekre a céloznak. 

A munkahelyed, a gyerek sulija, ovija közötti távolság, viszont nem fog változni. Tehát, ha ezek adottak,. Akár lehet érdemes körüljárni az oda és hazautazás  lehetőségét is. Nem árt tudnod, hogy a nagyobb lakóparkokban, amik több ütemben épülnek fel, mikorra várható a befejezés. Nem akkora élmény, ha  az új lakásod ablakából nem látod a lenyűgöző panorámát, mert a por eltakarja és a madárcsicsergés is a teherautók tolatóradarjának pittyegésével keveredik két, három éven keresztül. Nézz utána az ütemtervnek, érdemes belekalkulálnod a döntésedbe. 

Nem közvetlenül a lokációhoz tartozik, de nem fogsz tudni rajta változtatni.

 

Nekem fel sem tűnt először, de aztán többekkel beszélgetve, gyakran felmerül, hogy vannak olyan projektek, amikben a házak olyan közel vannak egymáshoz, mint a borsó meg a héja. Míg a nyolcvanas évek lakótelepeinél fontos volt, hogy legyen tér, távolság, zöldterület az épületek között, ez ma már nem tűnik annyira lényegesnek. Persze, ha reggelenként le akarsz pacsizni a szomszéddal, vagy átnyújtjátok egymásnak a kávét az ablakon, akkor ez a jó választás. Erre érdemes odafigyelni, nagyban befolyásolhatja a komfortérzetet.

 

Kitől vásárolsz?

 

A 2008-as válság idején, illetve utána évekig folytak a perskedések, a nem túl tőkeerős kivitelezők és a vásárlóik között, jellemzően azért, mert a kivitelező nem tudta finanszírozni az adott projekt befejezését. Láttam olyat, hogy egy belvárosi társasház eladta a tetőteret. A kivitelező nekiállt az építkezésnek, de miután rájött, hogy nem lesz pénze befejezni, hagyta az egészet a francba, levonult. Életveszélyes helyzetet hagyva maga után. Kicsi keresgélés után több olyan projektet találsz, ahol évek óta készen állt a ház, de nem volt használatbavételi engedély, így nem kerültek bejegyzésre az albetétek és még sorolhatnám.

 

Nézzük a fontosabb ellenőrizni valókat:

 

  •  Rendelkezésre áll-e jogerős építési engedély?
  •  Nézz utána, hogy a lakást kínáló, illetve a lakást kivitelező cég, valóban létezik-e, illetve nem szerepel-e a  Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által közzétett felfüggesztett kivitelezők, vagy projektcégek nyilvántartásában. Természetesen legjobb barátunk illetve a közösségi média is nagy segítségedre lehet, de nézz utána mindenképpen. Vannak kimondottan hírhedt nevek, cégek, projektek, nagyon gyorsan kiderítheted kik ők és azzal a lendülettel felejtsd el őket. Nagyon sok igazán korrekt céget találsz ezen a piacon, akiknek a jóhírére szintén egyszerű ráakadni. Válaszd inkább őket.
  • Van e részletes műszaki leírás a megvásárolni kívánt lakásról, amely tartalmazza a kivitelezéssel kapcsolatban felmerülő minden adatot: milyen járólapok, csempék, villanykapcsolók , parketták, nyílászárók stb kerülnek lerakásra, beépítésre. Ezeken persze változtathatsz, egy bizonyos készenléti állapotig, természetesen az is elképzelhető, hogy ez plusz költséggel jár majd.
  • A megvásárolt lakás tervei,megegyeznek e azzal, amit megvásárolnál. Tehát te valóban a b épület II. emeletén található, 73nm-es 2 szobás lakást fogod megvásárolni, valóban minden adat stimmel.
  • Kinek a nevén van a telek? Amennyiben nem a kivitelezőén, akkor van e engedélyük az építkezésre?

 Megint csak az a jótanács,  tudom, hogy mekkora nyomás alatt vagy, ha többen is érdeklődnek, de ha nem figyelsz és belefutsz valamilyen, hívjuk így finoman félreértésbe, akkor ez a nyomás, akár évekig rajtad lehet. Megint csak az van, ha megpróbálnak push-olni, engedd el.

 

 De, ha minden rendben vágj bele, vedd meg!

 

Akkor is nyugodt lehetsz, ha a szerződés, főleg nagyobb projektek esetében, tartalmazni fogja a  projekt finanszírozót és a finanszírozáshoz köthető projekthitelt, ami nem ritkán milliárd forint körüli összeg is lehet. Ez alapvetően egyik oldalról még hasznos is lehet, hiszen a finanszírozó bank noszogatja a kivitelezőt, hogy időben végezze el a munkáját, tehát neked sem kell brutális késésekkel számolnod. A kevésbé előnyös része, hogy ameddig nincsenek önálló albetétek, csak az adott finanszírozó bank fog Neked hitelt folyósítani a vásárlásodhoz..

 

Jótállás, szavatosság

 

Minden beépítésre került használati tárgyra, legyen az mosdó, radiátor, konyhabútor…….. vagy garancia, vagy szavatosság jár. Ennek az időtartama a rajta lesz a jótállási jegyen, amit a lakásod átvételekor a kivitelező fog átadni neked. Ezeket érdemes eltenned, hiszen ez esetleges meghibásodások után, így lesz a legkönnyebb érvényesítened. Ma már a kivitelezők, egy-két évenként tartanak bejárást, például a később keletkezett hajszálrepedések kijavítására. Ilyenkor is jelezheted nekik, ha valamilyen gondod problémád adódna.

Alapvetően szerintem kimondottan jó ötlet lehet ma egy új építésű, neked való otthonba költözni. A választék hatalmas és eszméletlen jókat találhatsz közöttük.

Milovecz Laci  Budai ingatlanközvetítő

+36709300692

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr9916825502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása