Ingatlanügylet dokumentumai, legyen a kezedben mindegyik!
2021. október 24. írta: I Love Buda

Ingatlanügylet dokumentumai, legyen a kezedben mindegyik!

Ellenőrizd le őket, akkor nem érhet kellemetlen meglepetés.

nevtelen_terv_1_1.jpg

3+1 dokumentum, amire feltétlenül szükséged lesz

Ha tulajdonos vagy azért, hogy ne legyen  meglepetés  később,ami miatt  akár a vevő is meggondolja magát. Ha vevő  vagy akkor pedig jobb ha tudod, hogy nem csak lakást veszel  hanem egy darab lépcsőházat, padlást, tetőt udvart vagy kertet szóval jobb tudni, hogy mire költöd a pénzedet. Ha nem vagy körültekintő, érhet meglepi, aminek nem biztos, hogy örülni fogsz. Tulajdonosként pedig lehet, hogy tisztába kell tenned egy-két dolgot. A legtipikusabb eset, amikor volt az ingatlanon hiteled, te kifizetted. Azt hitted, hogy kerek a világ, hát nem. A hitelt folyósító bank törlő határozatát nem juttattad el a földhivatalhoz, így a tartozás még aktívnak látszik. Számtalan példa lehet, vevő bizalma pedig törékeny.

Állítólag igaz történet, a tulajdonos nem volt boldog

Egy viszonylag nagy létszámú lakóközösségben a III. kerületben két fazekas Zsolt nevű tulaj élt. Egyikőjük hitelt vett fel a lakására. Az akkori földhivatal 2001-ről beszélünk, annak rendje és módja szerint rá is vezette ezt a tulajdoni lapra, igen ám a másik Fazekaséra. A kollégám 2008-ban kapott megbízást az értékesítésre. Annak rendje módja szerint kikérte a tulajdoni lapot, amin ott mosolygott a tartozás. Megkérdezte a tulajdonostól, hogy hogy állnak a kifizetéssel? Hát volt döbbenet.Nem kevés idő, energia, míg rendezték.

Az ingatlan tulajdoni lapja

Érdemes lekérni, már az értékesítés megkezdésekor. Valakinek a családban van ügyfélkapu hozzáférése, akkor ő az embered, de egy ingatlanos is megoldja. (ha szeretne érte pénzt kérni, nem ő lesz a te ingatlanosod, keress mást) Jó ha van helyrajzi számod, amit megtalálsz például azon a szerződésen, amin te vetted az ingatlant, de pontos cím alapján is kereshető. Ez az ingatlan törzskönyve tulajdonképpen Pontos cím, területe, szobák száma,helyrajzi szám olvasható  a felső traktusban,majd a tulajdonosok adatai, majd a széljegyek, végül pedig  a jogok, tények olvashatók Nem ritka, hogy volt rajta teher, pld bankoktól, amit kifizettél, de nem töröltetted. Itt a nagy alkalom.Illetve gyakran jelzik itt a többit  tulajdonos elővásárlási jogát.

Társasházi alapító  okirat 

Tulajdonképpen  azt olvasod benne, hogy mit vásárolsz, vagy adsz el az ingatlannal együtt. Az osztatlan közös  tulajdon megnevezése ( tároló, kert, lépcsőház) Illetve sok minden, nem sorolom fel. Elképzelhető, hogy itt jelzik a többi  tulajdonos elővásárlási jogát. Az is infó, ha nincs ilyen, a kettőnél több lakást tartalmazó lakóépületben. Persze ez nagyon ritka. Előfordulhat, hogy nem alakultak társasházzá, hanem az egész épület, egy osztatlan közös tulajdon. Ne ijedj meg, gyakoribb, mint gondolnád. A nyolcvanas években például gyakran álltak össze lelkes fiatalok egy lakóház megépítésére, építőközösséggé. Felépítették a házat, beköltöztek, éltek boldogan, nem zavarta őket az alapító okirat hiánya. Valószínű, hogy készítettek használati megosztási szerződést, amelyben rögzítették, hogy melyik lakáshoz,mi tartozik. Amennyiben van ilyenetek, akár még banki jelzáloghitel fedezetéül is szolgálhat az ingatlan.

Szmsz (Szervezeti és működési szabályzat)

Tulajdonképpen a kulturált  együttélés szabályait  rögzítik ebben a dokumemban, 50+1-es többséggel, elvileg 2003 óta kötelező. A kulturált  együttélés kereteibe sok minden tartozik, pld kutyatartás, illetve, ha nem akarnak a lakók szénné varrt rózsaszínű  tüllszoknyában pompázó  angol legénybúcsúzókkal összefutni a liftben, amint fennhangon éneklik You'll Never Walk Alone-t, akkor megtilthatják a rövid távú lakás bérbeadást is

Energetikai tanúsítvány

Az adásvételi szerződés megkötéséhez elengedhetetlen.Fontos, hogy csak kamarai engedéllyel rendelkező mérnökök készíthetik el. Itt is a legjobb barátod (Google) fog segíteni. Rengetegen hirdetnek, fogsz találni szakembert ez biztos. Többek között  azt láthatod rajta, hogy az ingatlanod milyen energetikai besorolás alá esik, illetve, lesz egy HET szám, aminek szerepelnie kell a szerződésben. 12 féle energia osztály létezik, ezeket most nem részletezném, lényeg az, hogy elkerülhetetlen a beszerzése.

Ha ezek a kezedben vannak, nem érhet olyan meglepetés, amitől esetleg a vevőd is bepánikol és az utolsó pillanatban lép vissza az üzlettől.

 

MIlovecz Laci 

Budai ingatlanközvetítő

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr2916734204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása