Minden, amit tudnod kell, hogy remek albérletbe költözhess
2020. július 26. írta: I Love Buda

Minden, amit tudnod kell, hogy remek albérletbe költözhess

nevtelen_terv_1.jpg 

A hét közepén megérkeztek a felvételi ponthatárok. Ennek következtében szombaton éjszaka a szokásosnál kicsivel több fiatal bulizott kifulladásig, rosszullétig. Nehéz lesz a mai nap nekik, de túl fogják élni. Volt aki azért engedte el magát, mert felvették, volt aki vigasztalódni akart. Nem nagy bölcsesség, de az élet megy tovább és sokaknak a következő időszak, az albérlet keresésé lesz. Néhány gyakorlati tanáccsal szolgálnék nekik, de előtte gratulálok mindenkinek, akinek sikerült.

Hol fog lakni a gyerek?

 Miután a járványnak lehet egy második üteme is, illetve ki tudja még, hogy meddig tart, a kollégiumi elhelyezés elég necces lehet. A jó hír viszont, hogy több a bérelhető lakás, mint eddig bármikor. Akár egyedül, akár társakkal összeállva kerestek, van esély arra, hogy megtaláljátok azt a kecót, ahol jól fogjátok érezni magatokat. Persze addig még egy kicsit keresgélni kell, de megéri.

Ne fizess közvetítőnek!

 Magyarországon már egyre kevesebben, de vannak még páran, akik címközvetítőként szolgáltatnak, tehát besétálsz leteszel x ezer forintot és az irodában ülő ügyintéző egy címlistával kedveskedik neked. Ezen a listán kiadó lakások címei vannak, szerinte. Ezeket érdemes elfelejteni. Tehát amikor kedves mosollyal az asztal mögött ülő ügyintéző azt mondja, hogy ennyi és ennyi forintért adom a címeket, akkor sarkon fordulni, elköszönni és vissza sem nézni. 

Kell a számla, nincs mese, ha nincs, íme a forgatókönyv!

 Gondolom nem nagy megfejtés, hogy most a korona vírus miatt lett több bérelhető lakás a piacon. Nagyon sok, a volt szálláshely, amit így próbálnak hasznosítani. Nézzük az a forgatókönyvet, amikor te bérelsz egy lakást, kaució, tárgyhavi bérleti díj a tulajdonos zsebében landol, nem köttök egymással szerződést. Szóban megegyeztek, egy évig maradsz, utána újra tárgyaljátok. Kiderül azonban, hogy a covid második üteme elmarad, mert lett vakcina, vagy mert csak, szóval nem lesznek korlátozások. Újra félmeztelen, szandálos, rövidgatyás angol fiatalok lepik el a bulinegyedet, előkerülnek az őket kiszolgálók is, szóval megindul az élet.

A tulajdonosod este, a kockás abrosz felett, a gyér lámpafénynél, görnyedve számol. Ennyit és ennyit veszít minden nap, mert te a lakásában készülsz a vizsgákra, olvasgatsz, szóval az nem termel annyit amennyit simán ki lehetne hozni belőle, ha te nem bérelted volna ki. Ne felejtsd el, hogy ezek az ingatlanok befektetések, tehát a cél, a profit maximalizálása és ezt te zavarod. Nincs szerződésed, nem véd semmi. A tulajdonosnak hengerfejes lesz az autója, vagy a feleségét kellene kiengesztelni egy húzósabb éjszaka miatt, szóval kell a plusz bevétel és te útban vagy. Akárhányszor turistát lát eszébe jut, hogy ez neki akár bevétel is lehetne, tehát elgyengül, dönt, kipattint. Jó esetbe kauciót visszaadja, de az is lehet, hogy nézzenek oda, ott piszkos lett a fal, lepergett a festék, lepattant az üveg, csöpög a csap. Persze a kaució biztosan nem lesz elég a javításra, de tudja, ő milyen nehéz az egyetemistáknak, nem kér tőled egy fillér pluszt sem, persze,azt megértheted, hogy nem adja vissza a letétedet. Csomagolsz, indulsz, kopogsz egy haverod ajtaján, hogy pár éjszakára szánjon meg téged. Aztán kereshetsz új albit, egy sokkal kedvezőtlenebb piaci helyzetben. Mert nem szerződtél.

Igaz történet alapján:

 Egyszer bejött egy srác az irodába, hogy a tulajdonos kirakta azonnali hatállyal, neki nincs hova mennie, meg kellene oldani a helyzetét és erre egy hete van. Ő mesélte, hogy gépesített, bútorozott kecót bérelt. Letette a kauciót, ami három hónap volt, de a tulaj azzal indokolta, hogy a gépesítés, a tv, hűtő, mosógép, meg a berendezés is drága, szóval érthető. A srác kölcsönöket kért, fizetett. A lakásban volt egy papagáj, aki egész nap rikoltozott, még letakarva sem állt be a csőre. A tulaj, mondta, hogy maradnia kell, mert a felesége utálja. Jött az első havi bérlet megfizetésének ideje, tulaj érkezik, tartja a markát, ám a kialkudott összegnél másfélszer többet kér. Nincs egyedül, két haver kísérte el. A bérleti díj emelkedésének az oka, az eszközök használatának díja. Ágyon alszol, tvt nézel, mosol, stb. amortizálod a drága eszközöket. Te sem gondolod, hogy ez benne van az árban. Vita veszekedés, jelzed, hogy ok, te költözöl, vissza a letét. Semmi akadálya, de ezeket levonja, a három havi díjból. A végén  egyet adott vissza a tulajdonos. Mikor megtaláltuk a neki való lakást, kcsit enyhült benne a feszültség, megkérdeztem, hogy végül mi lett a papagájjal? Azt nekem adta-mondta. Ránéztem és dőltünk a röhögéstől.  Van számtalan történet, de te inkább ne szerepelj egyikben sem

 Így keress albérletet!

Gondold végig, hol szeretnél lakni. Vegyél figyelembe mindent, ami neked fontos. Közlekedés, színházak, edzőterem, zöld környezet, csak te tudhatod, hogy hol laknál a legszívesebben. Itt is írtam erről a témáról. Miután ezzel készen vagy keresgélj a hirdetések között. Válassz ki párat közülük, amit megnéznél.Keresd meg a legjobb minőségű, ingatlanos által feladott hirdetést. Tehát nem a lakás, hanem a hirdetés minősége számít. Hívd fel a közvetítőt és mondd el neki, hogy ezt a lakást néznéd meg ekkor és ekkor, de örülnél, ha addig is küldene neked hasonló karakterű lakásokról ajánlatot, hogy amikor vele ezt megnézed, akkorra kiválaszthass még többet is, hogy ne kelljen többször utaznod és megtaláld a legjobb megoldást. Az ingatlanközvetítővel össze tudjátok állítani azt a portfóliót, amit aznap megnéztek, neked nem kell többször utazni, keresgélni. Az ingatlanos fog segíteni a szerződésben is, te pedig legközelebb már csak akkor mész,amikor ott is alszol az új otthonodban. Remélhetőleg remekül fogod ott érezni magad, diploma után pedig nagyszerű dolgokat viszel véghez. Abban azonban biztos vagyok, hogy most nagyon sokan irigyek vagyunk rád, nagyon jó életszakasz előtt állsz, sok siker hozzá!

 

Milovecz László

budai ingatlanközvetítő

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr8716077898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása