I Love Buda

Így keress új otthont és nem maradsz le a legjobbaról

Így keress új otthont és nem maradsz le a legjobbaról

Ha előre tervezel, pénzt, energiát és idegeskedést is spórolsz.

blue_we_care_for_your_health_facebook_post.png

 

Naponta találkozom ingatlant kereső ügyfelekkel és  rövid beszélgetés után szokott kiderülni, hogy legtöbbjüknek nincs átgondolt, pontosan megfogalmazott elképzelése arról, hogy milyen otthont keresne, hova költözne szívesen.

Pedig mennyi időt, energiát és pénzt takarítanátok meg, ha kicsit terveznétek!

Ennek a meghatározásában segít ez a bejegyzés és mire végig olvasod és átgondolod az itt feltett kérdéseket tisztább lesz a kép.

Ismerd meg a pénzügyeidet

Szeretnél e hitelt felvenni? Ha igen, akkor milyen hitelre lehetsz jogosult, milyen kedvezményekre számíthatsz?

.Milyen árkategóriában keresgélhetsz?

Mennyi pénz áll a rendelkezésedre foglaló, előleg kifizetésére? Marad e pénz az esetleges javításokra?

Gondold át a jelenlegi életmódodat!

Mik azok az alapvető szükségletek, amik a jelenlegi lakóhelyeken rendelkezésedre állnak és nem akarsz lemondani róluk. Arra gondolok, hogy közel van a suli, ovi. Nem szeretsz bevásárlóközpontba járni, ezért kell a közelbe pékség, kisebb közért. Napi max egy-másfél órád lehet edzeni, jógázni, tehát kell egy ilyen lehetőség a közelben. Fontos a tömegközlekedés, mert a munkahelyeden lehetetlen a parkolás és nem autóval jársz .Esetleg valamilyen speciális kihívásnak meg kell e felelni? Például kerekesszékkel közlekedsz, vagy a szüleid barátaid közelébe szeretnél lenni. 

Milyen stílusú otthont szeretnél?

Családiházban, vagy társasházban szeretnél lakni? Ha társasházban élnél, akkor milyen stílusú otthont lehet az ideális. Kis vagy nagy létszámú lakóközösség? Régi nagybelmagasságú polgári ház, esetleg újszerű minimalista stílus, vagy megoldás lehet a panel is? Mennyire van szükséged sok-sok napfényre, vagy inkább zavar a nyári hőség? Mi az a zajterhelés, ami még tolerálható?

Mekkora lakást szeretnél és miért?

Ezt azt hiszem meg kell magyaráznom. Szóval elég sok olyan lakás van, amiben rengeteg felesleges tér van. Simán lehet, hogy egy 70-80nm nagyságú lakásban, kevesebb a hasznos tér, mint egy modern jól átgondolt 60 négyzetméteresben. Itt ,egymilliós négyzetméter árnál, már sok pénzt spórolhatsz. Valóban kell e a hatalmas hálószoba, vagy elég a 9-10 nm is, hiszen oda csak aludni jársz. Ha nagy vendégjárás van nálad, akkor szükséges lehet egy második fürdő, esetleg vendégszoba. Tényleg szeretsz e kertészkedni, vagy csak elmerengsz néha a meleg szobában arról, hogy de jó lenne, de még nem csináltál ilyet? Melyik a kedvenc helyiséged a jelenlegi lakásban, hol töltesz sok időt?

Minősíts, pontozz, jegyzetelj!

Nem utolsó sorban bízz az értékítéletedben. Tapasztalataim alapján az történik, hogy sokan végig gondolják ugyan, hogy mit szeretnének, de nem vesznek lakást anélkül, hogy legalább x ajánlatot megnéznének. Ők feltérképezik a piacot, mondják. Persze nem ritkán az a vége a történetnek, hogy feltérképez, tovább keresgél, pedig már megtalálta a tökéletest, de még nem látott eleget. Aztán felhív, hogy szeretné megnézni még egyszer mégis azt a lakást, amit velem látott. Hát azt már eladtam, sajnálom. Ha szerencséje van, akkor akad egy b terv, ha nem, akkor csak egy sokkal több kompromisszumot igénylő ingatlanba fog beköltözni. 

Tehát, ha készítesz egy listát, hogy az előbbiek alapján mik a legfontosabbak, akkor a hirdetéseket is fogod tudni rangsorolni. Gondolom érdemes a legtöbb kritériumnak megfelelőt legelsőnek megnézned, azután a többit. Azt javaslom, hogy amennyiben az első megtetszik és valóban olyan, mint amilyennek képzelted, akkor ne gondolkodj sokat, ne nézd meg a tizediket is, mert jó eséllyel lemaradhatsz róla. Ezért írtam azt, hogy bízz a saját értékítéletedben.

Remélem tudtam ötleteket adni.

Milovecz Laci

Budai ingatlanközvetítő

 

Így keress új otthont és nem maradsz le a legjobbaról Tovább
Ingatlanügylet dokumentumai, legyen a kezedben mindegyik!

Ingatlanügylet dokumentumai, legyen a kezedben mindegyik!

Ellenőrizd le őket, akkor nem érhet kellemetlen meglepetés.

nevtelen_terv_1_1.jpg

3+1 dokumentum, amire feltétlenül szükséged lesz

Ha tulajdonos vagy azért, hogy ne legyen  meglepetés  később,ami miatt  akár a vevő is meggondolja magát. Ha vevő  vagy akkor pedig jobb ha tudod, hogy nem csak lakást veszel  hanem egy darab lépcsőházat, padlást, tetőt udvart vagy kertet szóval jobb tudni, hogy mire költöd a pénzedet. Ha nem vagy körültekintő, érhet meglepi, aminek nem biztos, hogy örülni fogsz. Tulajdonosként pedig lehet, hogy tisztába kell tenned egy-két dolgot. A legtipikusabb eset, amikor volt az ingatlanon hiteled, te kifizetted. Azt hitted, hogy kerek a világ, hát nem. A hitelt folyósító bank törlő határozatát nem juttattad el a földhivatalhoz, így a tartozás még aktívnak látszik. Számtalan példa lehet, vevő bizalma pedig törékeny.

Állítólag igaz történet, a tulajdonos nem volt boldog

Egy viszonylag nagy létszámú lakóközösségben a III. kerületben két fazekas Zsolt nevű tulaj élt. Egyikőjük hitelt vett fel a lakására. Az akkori földhivatal 2001-ről beszélünk, annak rendje és módja szerint rá is vezette ezt a tulajdoni lapra, igen ám a másik Fazekaséra. A kollégám 2008-ban kapott megbízást az értékesítésre. Annak rendje módja szerint kikérte a tulajdoni lapot, amin ott mosolygott a tartozás. Megkérdezte a tulajdonostól, hogy hogy állnak a kifizetéssel? Hát volt döbbenet.Nem kevés idő, energia, míg rendezték.

Az ingatlan tulajdoni lapja

Érdemes lekérni, már az értékesítés megkezdésekor. Valakinek a családban van ügyfélkapu hozzáférése, akkor ő az embered, de egy ingatlanos is megoldja. (ha szeretne érte pénzt kérni, nem ő lesz a te ingatlanosod, keress mást) Jó ha van helyrajzi számod, amit megtalálsz például azon a szerződésen, amin te vetted az ingatlant, de pontos cím alapján is kereshető. Ez az ingatlan törzskönyve tulajdonképpen Pontos cím, területe, szobák száma,helyrajzi szám olvasható  a felső traktusban,majd a tulajdonosok adatai, majd a széljegyek, végül pedig  a jogok, tények olvashatók Nem ritka, hogy volt rajta teher, pld bankoktól, amit kifizettél, de nem töröltetted. Itt a nagy alkalom.Illetve gyakran jelzik itt a többit  tulajdonos elővásárlási jogát.

Társasházi alapító  okirat 

Tulajdonképpen  azt olvasod benne, hogy mit vásárolsz, vagy adsz el az ingatlannal együtt. Az osztatlan közös  tulajdon megnevezése ( tároló, kert, lépcsőház) Illetve sok minden, nem sorolom fel. Elképzelhető, hogy itt jelzik a többi  tulajdonos elővásárlási jogát. Az is infó, ha nincs ilyen, a kettőnél több lakást tartalmazó lakóépületben. Persze ez nagyon ritka. Előfordulhat, hogy nem alakultak társasházzá, hanem az egész épület, egy osztatlan közös tulajdon. Ne ijedj meg, gyakoribb, mint gondolnád. A nyolcvanas években például gyakran álltak össze lelkes fiatalok egy lakóház megépítésére, építőközösséggé. Felépítették a házat, beköltöztek, éltek boldogan, nem zavarta őket az alapító okirat hiánya. Valószínű, hogy készítettek használati megosztási szerződést, amelyben rögzítették, hogy melyik lakáshoz,mi tartozik. Amennyiben van ilyenetek, akár még banki jelzáloghitel fedezetéül is szolgálhat az ingatlan.

Szmsz (Szervezeti és működési szabályzat)

Tulajdonképpen a kulturált  együttélés szabályait  rögzítik ebben a dokumemban, 50+1-es többséggel, elvileg 2003 óta kötelező. A kulturált  együttélés kereteibe sok minden tartozik, pld kutyatartás, illetve, ha nem akarnak a lakók szénné varrt rózsaszínű  tüllszoknyában pompázó  angol legénybúcsúzókkal összefutni a liftben, amint fennhangon éneklik You'll Never Walk Alone-t, akkor megtilthatják a rövid távú lakás bérbeadást is

Energetikai tanúsítvány

Az adásvételi szerződés megkötéséhez elengedhetetlen.Fontos, hogy csak kamarai engedéllyel rendelkező mérnökök készíthetik el. Itt is a legjobb barátod (Google) fog segíteni. Rengetegen hirdetnek, fogsz találni szakembert ez biztos. Többek között  azt láthatod rajta, hogy az ingatlanod milyen energetikai besorolás alá esik, illetve, lesz egy HET szám, aminek szerepelnie kell a szerződésben. 12 féle energia osztály létezik, ezeket most nem részletezném, lényeg az, hogy elkerülhetetlen a beszerzése.

Ha ezek a kezedben vannak, nem érhet olyan meglepetés, amitől esetleg a vevőd is bepánikol és az utolsó pillanatban lép vissza az üzlettől.

 

MIlovecz Laci 

Budai ingatlanközvetítő

Ingatlanügylet dokumentumai, legyen a kezedben mindegyik! Tovább
A fiatalság forrását keresd a Gellért-hegy alatt!

A fiatalság forrását keresd a Gellért-hegy alatt!

Rudas ivócsarnok, ahol három gyógyvízforrás találkozik

img_20211004_094752.jpg

Japán turisták a híd alatt

Ha nem lennének jobbak a vizek, mint az orvosok, mindannyian elvesznénk.Ezt nem én mondom, hanem Arany János tollából származik az idézet. Onnan jutott eszembe, hogy pár nappal ezelőtt a Gellért-hegy környékén bringáztam. Duna-part, Gellért-hegy, késő nyári hangulat. szóval nagyon élveztem. Az Erzsébet híd budai hídfője alatt van egy kis aluljárószerűség, arra visz a bringaút is.  Arra lettem figyelmes, hogy egy harminc fő körüli japán csoport, kattogtatja a fényképezőgépét. Nem elírás, nem a telefont, hanem kisebb kompaktgépeket használtak.  Csak zárójelben jegyzem meg, hogy szerintem, ha az összes Japánban található fotót felhasználnánk, biztosan elkészíthetnénk egy teljes fotótérképet a szárazföldről, mert nincs olyan négyzetcentiméter, amit japán turista nem fényképezett volna még le. Persze teljesen felesleges lenne, hiszen vannak műholdak, szóval ez mellékvágány.

Azt láttam, hogy eltűnnek a híd alatt és  söröskorsókba töltött vizet kortyolgatva kerülnek elő. Egyből érdekelni kezdett, hogy mi van a híd alatt. Közelebb gurultam és az ivócsarnok feliratot olvashattam a bejárat felett. Most komolyan, ki az, akinek a szíve nem dobban meg negyven-ötven kilométer tekerés után erre a feliratra. Hogy a költészetnél maradjunk, nem igazán akartam szomjan halni a forrás vize mellet, ezért csatlakoztam a csoporthoz. Mondjuk elvegyülni természetesen nem tudtam, de nem is volt cél. Beléptem a helyiségbe. Viszonylag erős kénes szag csapta meg az orromat, de nem volt kellemetlen. Aki járt termálfürdőben, annak eleve ismerős lehetett.  A berendezés nem is lehetett volna puritánabb. A pult mögött álló csapos hölgy, három csapból töltötte a poharakat, mögötte pedig marmonkannák sorakoztak.

Fűben, fában, vízben van az orvosság, a Gellért-hegy alatt

Érdeklődésemre nagyon kedvesen elmondta, hogy három gyógyvízforrásból van lehetőségem helyben térítésmentesen fogyasztani. Miután kitöltött egy pohárba, majd átnyújtotta nekem, lemondtam erről a lehetőségről. A víz a langyosnál jóval melegebb volt, én pedig messze lakom és az ilyesfajta kockáztatás nem az én világom, szóval kihagytam. Abba bele sem mertem gondolni, hogy a népes turistacsoport hogyan oldja meg a következményeket, de ez legyen az ő dolguk. Érdeklődésemre, a pult mögött álló hölgy elmondta, hogy a három forrás, a Juventus, Attila és Hungária vizének ásványi anyag tartalma nagyban különbözik egymástól, így mindegyiket más-más betegség megelőzésére, illetve gyógyítására használják. Az ivókúrákat természetesen csak orvosi javaslatra érdemes elkezdeni, de állítólag nagyon jó hatása van. Természetesen egy szórolapon pontosan tájékozódhatsz arról, hogy melyik forrásvízben miből, mennyi van. Találkoztam egy nénivel, aki több mint harminc éve viszi a vizet innen és esküszik arra, hogy hozzájárul az egészsége megőrzéséhez. Tényleg nagyon fittnek nézett ki, leesett az állam, mikor mosolyogva közölte, hogy idén tölti a 89-et, ahogy ő mondta. Sok boldogságot innen is. 

Juventus forrás

Tehát Ő valószínűleg (a nem véletlenül) Juventus elnevezett forrás vizét fogyasztja rendszeresen.  Juventus, magyarul ifjúság, fiatalság. Magas vérnyomás, korai elöregedés, rheumatikus és köszvényes megbetegedések esetén páratlan hatású. Írja a szórólap.

Attila forrás:

Légzőszervi hurutok, gyomor és bélhurutok, hólyag, epe és májbántalmakban szenvedőknek segíthet.

Hungária forrás: 

Gyomorhurut, gyomorsavtúltengés, vesemedence bántalmak, ideges gyomorbajokgyógyítására alkalmas.

Ha arra jártok, vigyetek magatokkal üveget, flakont, bármit, hiszen elvitelre is szívesen kiszolgálnak benneteket, ha pedig kiegészítő gyógymódot keresnétek a nyugati orvoslás mellé, lehet, hogy ez egy jó ötlet lehet Nektek.

Milovecz Laci 

Budai ingatlanközvetítő

 

 

 

A fiatalság forrását keresd a Gellért-hegy alatt! Tovább
Időgazdálkodási tipp ingatlanostól, nem csak ingatlanosoknak

Időgazdálkodási tipp ingatlanostól, nem csak ingatlanosoknak

 the_singles_party_1.jpg

Tartottam egy rögtönzött közvélemény kutatást arról, hogy ki mit tart az ingatlanközvetítők legidegesítőbb szokásának. Egyszerűen szerettem volna jobb ügyfélélményt nyújtani.

Az ingatlanosok legidegesítőbb szokása

Szinte minden ügyfelemet megkérdeztem, de nem azt a választ kaptam, amire gondoltam. Fel sem merült bennem, hogy az időgazdálkodás a kollégáknak ekkora kihívás. Hittem is, nem is, hogy ez így van. Én az első helyre a felkészületlenséget vártam, de az csak a harmadik lett.  A második a tukmálás, míg az első a pontatlanság volt.

Nagyon ritkán találkozom ismeretlen kollégával. Ennek három oka is van. Az első, hogy meggyőződésem, hogy azt az ingatlant, amivel dolgozni kezdek, vagy eladom, vagy kiadom, de megoldom a megbízást. A második, hogy az elmúlt 13 év alatt, szerintem azokkal a kollégákkal, akik ezen a területen dolgoznak, volt valamilyen kapcsolatom, ismerjük egymást. A harmadik pedig, hogy amikor egy kolléga jelzi, hogy van érdeklődője egy adott ingatlanomra, akkor én lecsekkolom az ő munkáját. Átnézem a hirdetéseit, beszélgetek vele, tehát erősen szűrök, mielőtt akár a megbízóm, akár a saját időmet elvesztegetném.

Találkoztam a valósággal, tényleg zavaró

Tegnap megkeresett az egyik hálózat értékesítője, hogy van egy érdeklődője az egyik ingatlanomra. Mivel ez egy kulcsos lakás, így engedékenyebb voltam, csak az én időm veszhet kárba, a tulajdonosét nem kockáztatom, tehát egyeztettük az időpontot. Mindig hamarabb érkezem, szellőztetek, ilyesmi. A megbeszélt időpont előtt öt perccel lementem, az ügyfél már ott állt, kolléganő sehol. Öt perc késéssel ő is megérkezett, de autóval. Ez azt jelenti, hogy lehúzott ablakon keresztül, először csak gesztusokkal, később verbálisan is jelezte, hogy nem tud parkolni, tesz egy kört, hátha majd akkor. Nem telt el öt percnél több és ismét feltűnt, a már jól ismert autó, benne a kolléganővel, aki integetett ismét, hogy türelem, ő érkezik. Mi közben az ügyfelével beszélgettünk. Ő többször az órájára nézett. Mikor harmadszor tűnt fel a kanyarban a kolléganő, akkor a helyzet elveszítette a komikumát és átfordult türelmetlenségbe. 

Mondtam az érdeklődőnek, hogy menjünk fel, megmutatom a lakást és a kolléganő csatlakozik hozzánk, ha sikerült leparkolnia. Örült, felmentünk, bemutattam, elmondtam mindent. Tényleg hasonló elképzelései voltak, ilyesmit keres, gondolkodik, mondta ő. Ekkor érkezett meg a kollegina, kicsit csapzottan. Ránéztem az órámra, 37 perccel voltunk a megbeszélt időpont után. Egyébként volt mögötte négy év ingatlanos tapasztalat. a vevő igényét tök jól mérte fel. Szóval kicsit sem volt ügyetlen, de így járt. 

A megoldás egyszerű, környezetkímélő és még szórakoztató is

Mikor elbúcsúztunk egymástól, arra gondoltam, hogy én a 13 év alatt, összesen nem késtem ennyit, mint ő ez alatt az egy bemutató alatt. Ennek nem az az oka, hogy akkora időgazdálkodási zseni lennék. Inkább annyi, hogy nem használok a városban saját autót. Tömeközlekedem. Bubival, bérelhető elektromos rollerrel, illetve a rosszabb időben közösségi autóval (mol limo, greengo, share now) közlekedem. Bármilyen kategóriájú autót találok közöttük, a smarttól, a merciig. Nem tudom, hogy anyagilag hol állok, tehát jobban megéri ez a fajta közlekedés, mint bejönni a városba saját autóval, de gyanítom, hogy jobban járok. Annyit még meg kell említenem, hogy egyelőre nem elektromos autóm van, tehát kímélem a környezetemet is, ami egyre fontosabb lesz nekem is. Másodsorban a tömegközlekedéssel töltött időt használhatod olvasásra, persze csak, ha van jegyed vagy bérleted és nem kell az ellenőrt sasolnod.

A napokban kipróbáltam az elektromos robogót, ami szintén hasonlóképpen bérelhető, mit az előbb említettek, nagyon bejött, bár én nagyon bírom az e rollereket is, a bringa pedig kifejezetten olcsó. 

Miután Budapesten hétköznap a dugó olyan biztos, mint vasárnapi mise, így érdemes felkészülni rá. Tegyél egy próbát és lehet, hogy megszereted. Ne legyél te az autódban, egyre dühösebben keringő, soha pontosan nem érkező, másokat megvárakoztató időrabló.

Milovecz Laci

Budai ingatlanközvetítő

Időgazdálkodási tipp ingatlanostól, nem csak ingatlanosoknak Tovább
Így válassz kivitelezőt a lakásod felújításához

Így válassz kivitelezőt a lakásod felújításához

Rengeteg kókler próbálja magát szakemberként eladni neked, ha velük dolgoztatsz rossz vége lesz minden esetben, így elkerülheted őket

 

 

the_singles_party.jpg

 

Nyáron elég sokat utaztam és kisebb nagyobb falvak is útba estek. Nagyon bírom a falusi kocsmák hangulatát, tehát amikor nem én vezetek be szoktam ugrani egy sörre, biliárdozni, ilyesmi. Feltűnt, hogy egyre kevesebb a vendég. Már nem is annyira igazak Petőfi sorai. A de a kocsma bezzeg hangos, kitételre gondolok.

Hova tűntek a kocsma törzsvendégei?

Nem hinném, hogy a covid tizedelte volna meg a közönséget, de abban sem reménykedem, hogy a magyar lakosság elgondolkodott és visszavett a tüske sör fogyasztásából. Kiderült, hogy jól gondolom, ezen a fronton tartjuk az első helyünket Európában. (mi munka van benne) Egy Veszprém megyében található település kocsmájának a tulajdonosát régóta ismerem és tőle is megkérdeztem, hogy mi lehet az oka a vendég létszám drasztikus csökkenésének. Pesten vannak, dolgoznak építkezéseken lakásfelújításokon. Jött a válasz. Összeálltak, generálkivitelező brigáddá és csak két három hetente jönnek haza. Szerencsét próbálnak. Látásból ismerem a szóban forgó brigádot. A jószerencse óvjon mindenkit az ő munkájuktól. Tudom, mit beszélek.

Ők vállalkoznak (bármire is)

Szóval az történt, hogy miután vidéken ugye kevés a munka, Budapesten viszont a munkaerő hiánya nyomasztó, meg is született egy sokadikai csendesebb napon a vállalkozás alapításának ötlete. Az isteni szikrát még pár sör és némi rövid követte, de ahogy azt mondani szokták, a felkelő napot nem lehet megállítani, tehát céget alapítottak. 

Az idén adtam el már pár olyan lakást, ami felújításra szorult. Volt szerencsém találkozni felújítást vállaló brigádok képviselőivel, illetve később az ő munkájukkal is. Azt nem mondhatom, hogy akármelyik tulajdonos maradéktalanul elégedett lett volna, mert ilyennel viszont nem találkoztam. A közhiedelem szerint, a jó brigádok két három hónapra be vannak táblázva, nem lehet megkapni őket. Naná, hogy másnapra nem. De aki komolyan gondolja itt is hosszútávra tervez, van referenciája és garanciát is vállal. Tudja, hogy vége lesz egyszer a nagy pörgésnek és utána is szeretne vállalkozóként megélni, tehát így dolgozik. Higgyétek el, nem csak legenda, mint az egyszarvú, létezik a vállalkozóknak ez a típusa is, persze nem ők vannak többségben. A kép első látásra gyászos, mert nem akarsz félalkoholista idiótákkal új otthont építeni. Megértem.

 Így szerezz szakembereket (mert igen is léteznek)

Már régóta nem veszek lakást felújításra, de amennyiben szeretnék, így állnék neki. Az amerikai ingatlan vásárlásokkor gyakran készítenek un. állapotfelmérést, amiben rögzítik az ingatlan javításra szoruló hibáit. Ez nem csak arra jó, hogy lásd a javítanivalókat, hanem adott esetben az ár alkudat is megalapozottá teszi. Tehát referenciák és ajánlások alapján kiválasztanám a kivitelezőt még a vásárlás előtt és a célingatlanomnál vele együtt készíteném el az állapot felmérését is. Ő látni fogja, hogy mik a hibák, azt is tudja majd, hogy neked mekkora felújítási költséggel kell kalkulálnod. Ebből az következik, hogy nem lesz meglepi, illetve az alkud is abszolút megalapozott lesz. Egy ártárgyaláskor biztosabban tudsz érvelni és szívfájdalom nélkül el tudod engedni az egészet, ha a tulajdonos ragaszkodik az irreális elképzeléseihez. Ha mindenféle hitelek átfutását nézzük, akkor az első ajánlat tétel és a birtokbaadás között eltelik másfél két hónap, szinte biztosan, tehát a három hónapos várakozás, amíg a kivitelezőre várnál, lecsökken egy hónapra. Itt megoldhatod az anyagok beszerzését, a látványelemek kiválasztását, mindent.

Aztán pikk-pakk eljön a pillanat, amikor a mester becsenget az ajtódon és a brigáddal elkezdik újjávarázsolni az otthonodat a te elképzeléseid alapján. Nyugodtan alhatsz, hiszen tudod, hogy mekkora összeggel kell számolnod, azt is tudod, hogy mikor tartjátok a visszafogott lakásavató bulit. Azért visszafogottat, mert nem néz ki jól a vörösbor a tükörsima fehér falon. Tudom, hogy ez csak akkor lehet így, ha megbízható brigádot sikerül hadrendbe állítanod, de ha így jársz el erre bőven van esélyed.

 

Milovecz Laci

Budai ingatlanközvetítő

 

 

Így válassz kivitelezőt a lakásod felújításához Tovább
Van élet a home office és az irodába járás között

Van élet a home office és az irodába járás között

Akár pár órára is bérelhetsz irodahelyiséget és még egy csomó szolgáltatás is jár hozzá

Még a járvány első hulláma alatt történt, hogy olyan munkát kellett elvégeznem, amit nem az egyébként kimondottan vidám családom körében szerettem volna, mert koncentrálnom kellett. Úgy emlékszem, hogy egy statisztikát kért tőlem valaki. Az irodánkba már nem jártunk be, nem használtuk, csak bizonyos feladatokra.(Ártárgyalás, vételi szándéknyilatkozat megírása stb, vigyáztunk egymásra) Miután rájöttem, hogy home office-ban nem lehetek 100%-ig hatékony,(apa, megmondod, hogy ez mi?, apa mikor érsz rá? gondolom ismerős) más megoldás után kellett néznem.

Rengeteg coworking iroda van, jobbnál jobbak, de tovább keresgéltem

Az első kézenfekvő ötlet, a klasszikus coworking. Voltam több ilyen helyen is. Igazán szimpi nemzetközi társaság gyűlik össze, de a szeparált, egyszemélyes iroda, vagy nagyon drága, vagy csak egy pici lyuk volt, nem is beszélve a fizetési konstrukciókról. Elvileg semmi baj velük, de én csak havi pár órában gondolkodtam, úgy viszont nem érte meg, mert általában el kellett volna köteleződnöm hosszabb időre.

Nem is olyan hosszas keresgélés után, a Westendtől pár percre találtam egy óradíjas irodát. Tudjátok, ilyenkor van az, hogy óránként x forint, de legalább 20 órát kell fizetned, meg akkor ennyi, ha a székhelyszolgáltatást is igénybe veszed stb. Kicsit szkeptikus voltam, de fejben tartottam a dolgot.

Egy-két órára megoldás lehet az amerikai példa

Másnap egyébként is a környéken volt tennivalóm, így megkerestem a címet és becsengettem. Annak ellenére, hogy nem foglaltam időpontot, abszolút jófej módon fogadtak.

Megmutatták a lehetőségeimet, körbe vezettek az irodákban, tárgyalókban, konyhában, étkezőben, mindenhol.

Az tetszett a leginkább, hogy az óraalapú irodabérlés, valóban az. Tehát nincs semmi varázslat, egy órát maradsz, egyet fizetsz.

Az irodák mérete, az egy-két személyestől, egyészen a több mint 40 nm-es elnöki teremig terjed. Választhatsz. Nekem eddig mindig sikerült megfelelőt foglalnom. A kicsik, amiket én használok, egy ezres óránként. Pontosan annyi, rejtett költségek nélkül.

Nem utolsó sorban, érdemes megnéznetek a képeket. Tényleg kulturált, tiszta, nagyon barátságos hely. Ja és a szolgáltatások: Klíma, Gigabites internet, Flipchart. Whiteboard .
-Teljes konyha használat, amibe beletartozik a Nespresso és örlős kávégép  is.
-Szűrt és tisztított ásványvíz korlátlan fogyasztása.
-Fürdőszoba használata!

 Illetve a kedvesség, rugalmasság.

Aki szereti a változatos társaságot, annak is jó ötlet lehet itt dolgozni, hiszen találkoztam itt olyannal aki coachingot tartott az egyik irodában, de futottam már össze masszőrrel, sőt fotóssal és sminkessel is. Lehet pár szót váltani, aztán mindenki csinálja a munkáját.

Nem tudom, hogy van e a városban hasonló szolgáltatás, mert mint említettem hamar megtaláltam őket, utána érthető okokból nem is kerestem, de azt hiszem, hogy találtak egy remek megoldást, a hozzám hasonlóan dolgozóknak. Egy nagyon jó átmenet az iroda és a home office között.

Eszembe jutott még egy történet, itt a végén. Egy alkalommal egy nagyobb létszámú család jött hozzám tárgyalni, de úgy, hogy én azt hittem, csak ketten leszünk a családfővel. Gond nélkül megoldották, hogy nagyobb kényelmesebb irodában tárgyalhassunk.

Utólag is köszi.

 

Milovecz Laci 

budai ingatlanközvetítő

 

 

Van élet a home office és az irodába járás között Tovább
Nem a méret a lényeg ! Szabadstrand nyílt a Rómain

Nem a méret a lényeg ! Szabadstrand nyílt a Rómain

1628010614631.jpeg

 

1973-ig szabadon lehetett fürödni a Dunában, a Római parton. Aztán ezt a lehetőséget egy rendelettel megszüntették. Lehet, hogy a víz minősége, vagy a fürdőzők biztonságának védelme volt az oka, de az is lehet, hogy csak úgy. Nem lenne meglepő. Akkoriban, mint ahogy most is, nagy élet volt a Rómain. Csónakházak, éttermek, fagyizó várták a vendégeket. Este élőzene.

48 év után újra itt a lehetőség

 

Eltelt 48 év, a parton szinte semmi sem változott. Lángos, hekk, palacsinta, élőzene, mint régen. Aztán, gondolom egy civil kezdeményezés hatására, elkezdték vizsgálni a fürdőzés lehetőségét. Akik nem ismerősek a környéken, azoknak mondom, hogy Szentendre déli csücskénél, évek óta működik legálisan egy szabadstrand, ott is kezd kiépülni az infrastruktúra. Éttermek, zuhany, öltözőfülke is, szóval minden adott egy jó strandoláshoz.  Hétvégén korán kell érkezned, hogy legyen hely a kockás plédnek. 

Tavaly próbaüzem, idén nyitás

 

De vissza a Rómaira. Szóval mindeközben a civilek, végig vitték az akaratukat és megszerezték az engedélyt egy szabadstrand kialakítására. Volt tavaly egy próbahétvége, amikor felépítették a vízimentő tornyát, lefestették a padokat, felszedték a szemetet, illetve rengeteget dolgozva, egy kulturált kis plázst hoztak létre. Nagyon jól sikerülhetett a próba, mert a lelkesedés nem hagyott alább. 

 

 

Nem a méret a lényeg!

 

Ennek eredményeképpen hétvégén fogadhatta az első fürdőzőket a szabad strand. Tudom, hogy nem a méret a lényeg, de én meglepődtem, hogy ennyire pici a használható vízfelület. Nem tudok jól saccolni, de szerintem a kijelölt szakasz 5-6 méternél nem lehet mélyebben bemenni a Dunába. Az a kiindulási pont, hogy nem lehet nagyobb a vízmélység 120cm-nél. Ebből következően a vízimentők nem lesznek különösebben leterhelve. A toronyból átlátható az egész szakasz, szerintem senki nem lesz veszélyben. Mondjuk, cápatámadástól sem kell tartani. Igazából nem a fürdőzésre hegyezték ki a szolgáltatásokat, inkább a lazulásra, pihenésre. Apróságoknak, gyerekeknek viszont pancsolásra keresve sem találsz jobb helyet. Leülsz az egyik nyugágyra, előveszed az egyik kedvenc nyári strandkönyvedet és jó neked. A szemed fénye biztonságban fröcsköli a barátját, tesóját, jobb esetben a napozókat. Kicsit olyan békebeli hangulata van az egésznek. Ha ilyesmire vágynál, itt a helyed.

Este, naplemente után pedig idesettenkedik a romantika. Csendes beszélgetések, világmegváltó gondolatok, egyre közelebb kerülnek egymáshoz a nyugágyak.

Az önkormányzat, illetve a Pénzügyőr sporttelep biztosít ivóvizet, pelenkázót, mosdót, napágyakat a plázs látogatóinak. A vízimentők 11óra és délután 7 óra között dolgoznak, de valószínűleg lesz éjszakai őrzés is.

Bringával, rollerrel, kenuval, kajakkal, tömegközlekedéssel és a legvégső esetben autóval, de látogass el ide, akár hűsölni, akár kedveseddel csillagot választani, akár a haverokkal, barátokkal megbeszélni a világ állását.

 

Milovecz Laci

Budai ingatlanközvetítő

 

 

Nem a méret a lényeg ! Szabadstrand nyílt a Rómain Tovább
Így add bérbe a lakásodat most, ne maradj le a legjobb hónapról!

Így add bérbe a lakásodat most, ne maradj le a legjobb hónapról!

A következő egy hónapban van a legjobb lehetőséged arra, hogy végre bérlőt találj, ragadd meg!

nevtelen_terv_17.png

Most vagy soha!

 

Ez a hangulat  jellemzi most a kiadó lakások piacát. Megjönnek a felvételi ponthatárok, lehetőség van kiadni azt a lakást, ami több mint egy éve, csak vitte a pénzt. Talán most helyreáll a rend, vége a ráfizetéses időszaknak. Lassan rentábilissá válik a történet, vége a szűk esztendőnek. 

 

Nézzük a tényeket:

A legfontosabb hirdetőoldalakon Budapesten, több mint 10 000 hosszútávra kiadó lakást hirdetnek (csak a klasszikus belvárosban 4500-at, a járvány előtt ez a szám, 500 alatt volt  Most csak a négy klasszikus belvárosi  kerületről beszélek).  Nem tudjuk, hogy lesz e negyedik hullám, azt sem, hogy mennyire állnak át az egyetemek, főiskolák az online előadásokra. Lesz e szükség egyáltalán, a diákoknak  a klasszikus formában albérletre. Visszatér e a turizmus Budapestre? Ha igen, mikor? Az foci eb meccsei alatt sem találkozhattunk francia hooligánokkal, amint a portugál családokat üldözik. Nem mintha hiányzott volna. De a város hangulatán nem igazán lehetett érezni, hogy itt biza fociünnep van. Aki volt 2016-ban bármelyik eb meccsen, az tudja, hogy miről beszélek. Ott egy várost töltöttek meg a szurkolók remek hangulattal, itt pedig egy két környező utca volt kicsit zajosabb. Szóval nem úgy néz ki, hogy hamarosan visszatérnek a rózsaszínű menyasszonyi ruhában randalírozó részeg angolok. Ők sem fogják kivenni a befektetésnek felújított lakást. Ezt szerintem mindenki tudja, aki ingatlanbérbeadással foglalkozik. Szóval, az augusztus most tényleg nagy lehetőség lehet.

 

Érd el, hogy te válogathass a bérlők között!

 Óva intenék mindenkit, hogy a jelenlegi helyzet miatt rugalmasabb legyen a bérlővel kapcsolatban. A pályafutásom legszomorúbb története egy rossz bérlőkiválasztással indult. Itt leírtam, hogy mi történt, ne akarj így járni! Tényleg nem ijesztgetni akarlak, de hosszú időn keresztül konstruktívan együtt kell működnötök, tehát fontos, hogy működjön a kémia, illetve legyen közjegyző által ellenjegyzett kiköltöztetési nyilatkozat.

Nagyon régen nem kerestek meg azzal, hogy segítsek bérlőt találni egy kicsi, 50-60 nm-es lakásra. Az utóbbi két hónapban hárman is. Ebből azért már látható, hogy változnak az idők. A járvány előtt meghirdettél egy ilyen lakást, képek nélkül a Jófogáson és másnapra már megkaphattad a bérlő által fiezetett kauciót úgy, hogy válogathattál a jelentkezők közül. Ez ma azért nagyon nem így van.

 

Így találd meg a legjobb bérlőt, én így csináltam

 Az előbb említett  lakások bérleti díja, 130 000Ft alatt volt, tehát rengeteg versenytárssal álltunk szemben. Az első két hétben, a tulajdonos által kért átlagáron hirdettük a lakásokat. Nem magasan, hanem a hasonlók közül voltunk az egyik ajánlat. Nem nagyon volt érdeklődés, mondhatnám semmi. Először azon is gondolkodtam, hogy annyira kiestem volna ebből a szegmensből, hogy valamit rosszul csinálok? Készítettem konkurenciaelemzést és azt kértem a tulajdonosoktól, hogy csak 10 000Ft-al tegyük az árat átlag alá próbaképpen. Ha még egy hónapot áll a lakás, akkor éves szinten ez az összeg biztosan elvész, de még nincs bérlő, tehát olyan nagyot nem kockáztatunk. Mindhárom lakásra, találtunk bérlőt egy héten belül.

 

Nagyon jól működött!

Komolyan, én sem hittem először, hogy ez lesz, de elképesztő volt az eredmény. Tudtam úgy szervezni a megtekintéseket, hogy egy napra összerakhattam 5-6 érdeklődőt, így biztos voltam benne, hogy ki is adom a lakást. Mindhárom alkalommal, a tulajdonos választhatott két, három bérlő közül. 10 000 forinton múlott. 

 

Nagyobb értékű ingatlanoknál is működik! Friss történet

Tulajdonképpen azért írtam a bejegyzést, mert meggyőződtem arról, hogy mindenhol lehet használni ezt a módszert. Volt egy megbízásom, egy tényleg elegáns, egyedi lakás bérbeadására. A tulajdonossal már volt közös üzletünk régebben, így ismertük egymást. Olyan típus, aki elvárja a véleményemet, aztán eldönti, hogy megfogadja e vagy nem. Október körül tettük ki a piacra a lakást. 650 000Ft volt az elképzelés, én 100 000Ft-al kevesebbet javasoltam. Ő optimista volt. Ez alatt az idő alatt volt három érdeklődőnk. Egy komoly, aki kivette volna, de tárgyalni akart az árról, majd a járvány miatt  vissza kellett utaznia Németországba. Én nem hívogattam az árcsökkentés miatt a megbízómat, de jeleztem, hogy mi történt éppen a piacon, volt e megtekintés ilyesmi. A múlt hét végén szólt, hogy tegyük le az árat az általam javasoltra. Szombaton megcsináltam az árcsökkenést minden portálon, kiküldtem a hirdetésfigyelőkbe, illetve az ügyfeleimnek.  Kedden megtaláltuk a bérlőt, aki még ott a lakásban, a megtekintéskor megírta az ajánlatát, mert nem akart lemaradni, ugyanis még hárman nézték aznap. 

 

Remélem nem olvassa a tulajdonos, mert itt a matek

Azért reménykedem benne, mert idetenném a matekot is. Amennyiben az első hónap tapasztalata után lecsökkentjük az árat 550 000Ft-ra, akkor szinte biztosan kiadjuk, legyünk óvatosak, egy hónap alatt. Tehát, 4 400 000 Ft bevételhez jutunk az alatt az idő alatt, ameddig most a lakás lakatlan volt. Mindezt nulla fenntartási költséggel, hiszen nem nekünk kell fizetni a közös költséget stb, amit így viszont neki kellett. Szóval közel 5MFt-al lenne gazdagabb mostanra. Ahogy látod itt is működik.

A kisebb lakásod kiadásához, az előbbi módszerrel sterintem nem kell ingatlanost megkeresned, hiszen meg tudod oldani te is. a nagyobb értékű házak, lakások esetében, viszont érdemes megkérdezned esetleg egy szakértőt is.

Sok sikert Nektek!

Milovecz Laci 

Budai ingatlanközvetítő

 

 

 

Így add bérbe a lakásodat most, ne maradj le a legjobb hónapról! Tovább
3 ok, amiért biztosan rosszul árazod be az ingatlanodat

3 ok, amiért biztosan rosszul árazod be az ingatlanodat

nevtelen_terv_3.jpg

Hónapok óta ugyanazokat a túlárazott lakásokat látom a piacon, nagyon durva árakon, mondta egy szombati beszélgetéskor az egyik ügyfelem. Van olyan, ami két hónapja a piacon van és emelik az árát Szerinted van értelme? Hát értelme biztosan nincs, mert ami nem ment el 50 millió forintért, az nem fog elmenni 55-ért sem, amikor az árak inkább csökkennek, mint stagnálnak. Szóval értelme nincs, de mi lehet az oka? Hármat biztosan fel tudok sorolni. Érdemes megnézned, hogy amikor beárazod az ingatlanodat, a három körül befolyásolta e valami.

Szomszéd ennyiért adta el!  Zsike néni, a legenda

 

Mi valahogy úgy vagyunk összerakva, hogy a szomszédnak, Erzsinéninek, Feribácsinak jobban hiszünk, mint a szakértői elemzéseknek. Az ő lakásuk mindig rosszabb állapotú, fekvésű, elrendezésű, mint a miénk, de sokkal drágábban adták el, mint amiért mi hirdetjük, szóval menni fog. Az ingatlanos csak le akarja nyomni az árat.  Konkurenciaelemzés ugyan már! 

Friss történet:

 

Kaptam egy megkeresést, hogy értékesítsek egy ingatlant. Belvároshoz közeli környék, átlagosnál kicsivel rosszabb állapot. Elkészítettem egy konkurenciaelemzést. 524 hasonló karakterű ingatlan volt a piacon. A két konkurens kerületet meg sem néztem. Négyzetméterárban 170 000Ft-al voltunk az átlag felett, állapotban sokkal alatta. Jeleztem emailen, linkekkel együtt, hogy nem a levegőbe beszélek. A tulajdonos válasza, próbáljuk meg ennyiért, mert felette lévő lakást is ennyiért adták el.. Természetesen nem vállaltam a megbízást, hiszen nem tudom az ő elvárásait teljesíteni, így az a korrekt, ha átadom a lehetőséget másnak. 

Lesz, aki még magasabb árért is elvállalja

 

Bár ne lenne igazam. Ez úgy fog kinézni, hogy megérkezik egy szakértő, aki jelzi, hogy neki van vevője, aki magasabb árat is adna érte, de ugye kizárólagos megbízást kellene adni neki, hiszen ő csak úgy dolgozik. Felkerül a hirdetés, magasabb, sokkal magasabb áron. A titokzatos ügyfél természetesen másik lakást választ. A tulajdonosnak lassan kellene a pénz, de csak a kizárólagos megbízással rendelkező iroda adhatja el. Tehát ők fogják, valami nagyon nyomott áron értékesíteni. Amennyiben a tendenciák folytatódnak, jóval a most megkapható összeg alatti áron.

Ezek a példák, nem kiragadott, egyszeri történetek, hanem a budapesti ingatlan piac kínálati árait befolyásoló tényezők. Megfejelik még, az ingatlan hirdető portálok, átlag négyzetméterár kalkulációja is.

 Két okból is félre vihet. Az egyik, ami teljesen egyértelmű, hogy ezek az árak kínálati árak, tehát a piacon vannak az ingatlanok, még nem keltek el. Így vételárként számolni velük, komoly optimizmusra vall. A másik pedig, hogy az olyan érthetetlen árak is szerepelnek az összevetésben, mint pld a ma is piacon lévő  több mint 3Mft nm áron, legalább három éve  hirdetett, Bem rakparti kitűnő vétel. Nem is beszélve azokról, akik nem akarják eladni a lakást, házat, de létezik az a piaci árnál sokkal magasabb összeg, amiért hajlandók költözni. Tehát tudnak venni egy ugyanolyat, amit eladtak, plusz a gyereknek egy garzont. Nem hiszed el, hogy mennyi ilyet tudnék mutatni. Ezek is befolyásolják a kikalkulált négyzetméter árat, amiket megtalálhatsz a  hirdetőoldalakon, hiszen az algoritmus nem tudja ezeket sem figyelmen  kívül hagyni.

Szóval itt is érdemes talán egy olyan szakértőt megkeresned, aki adott területen, környéken illetékes, ott dolgozik. Ő ott adott el biztosan több ingatlant, tehát azt is tudja, hogy mit kaphatsz a saját házadért, lakásodért.

 Milovecz Laci 

Budai ingatlanközvetítő

 

 

3 ok, amiért biztosan rosszul árazod be az ingatlanodat Tovább
3+1 hiba, így lesz drágább a lakásfelújítás, kerüld el őket!

3+1 hiba, így lesz drágább a lakásfelújítás, kerüld el őket!

Mi is mellényúltunk, de tanultunk belőle

A jelek egyértelműen azt mutatják, hogy az építőipar lassan magához tér a covid által okozott sokkból. Ennek a  biztos jeleivel a héten találkoztam.többször is. Háromszor is.

Első jelzés

Sokat közlekedem tömegközlekedéssel és újra feltűntek a délutáni járatokon az elcsigázott, dobozos sört szorongató, kicsit festékfoltos 3-5 fős, vidéki, erdélyi, ukrán társaságok, illetve az ülve bóbiskoló munkásruhás srácok. Gondolom a szállásukra mennek, nem nehéz kiszúrni őket.

A második jel:

Természetesen az építőanyagok árának ugrásszerű növekedése is ebbe az irányba mutat. Erről nekem az első hullám jutott eszembe, amikor a csirkemell ára, egy nap alatt 30-40 %-os áremelkedést mutatott. Szerencsétlen idősek pedig, a számukra biztosított bevásárlási időben, sokkos állapotban kóvályogtak a piacokon. Azt hitték rosszul látnak. Onnan jutott eszembe, hogy nem értem, hogy hogyan jutottunk odáig, hogy ezt természetesnek vesszük. Mindent a lehető legmagasabb áron adni, maximalizálni a profitot minden áron, mindenen keresztül, ez lett természetes. Csirkemell, építőanyag, szaniter, zöldség, fluxuskondenzátor, teljesen mindegy. 

Harmadik, legdurvább jel, ami ellen te is tehetsz:

Összefutottam egy sráccal, aki tőlem vett lakást, amit éppen újjávarázsolnának. Kicsit megviseltnek tűnt. Nem is gondoltam, hogy a felújítás a probléma, hiszen nemcsak átbeszéltünk egy csomó dolgot, hanem kérésére találkoztam az egyik kivitelezővel, aki szerintem hozzáértőnek és korrektnek tűnt. Tényleg azt hittem, hogy itt aztán semmi baj nem lehet. Pedig lett. Mint kiderült nem igazán fogadta meg a tanácsaimat. De akkor miért kérte őket?

Elkövette a három legnagyobb hibát, te ne tedd!

 

nevtelen_terv_2.jpg

 

1.hiba:

Azzel kezdődött, hogy a szimpatikusnak tűnő generálkivitelező már nem tudta elvállalni a munkát, mert miután az új tulajdonosok késlekedtek a megbízással, ő továbblépett. Ők nagyon elhúzták a lehetséges kivitelezők kiválasztását. Ez nem lehet hetek kérdése, hiszen mindenki felelős a válllalkozásáért, az embereiért és a nem biztos megbízásra nem fog várni. 

2.hiba:

Mindent megbeszéltek a kiválasztott kivitelezővel, szóban. Semmi  szerződés, csak egy pár szó leírva. ( megbízunk egymásban ) A munkafázisok nem lettek beárazva. Ebből következett, hogy a bontáskor leverték a csempét, majd jelezték, hogy ők erre a minőségű falra, ennyiért nem tudják az újat felrakni, mert ...blah, blah, bla. Sokkal több és nehezebb munka, mint ahogy ők gondolták. A fürdőszoba, emlékeim szerint jó esetben 3 négyzetméter. A szakemberek ezt nem tudták felmérni. Jelzem, hogy üres, felújítandó ingatlanról beszélünk, semmi nem volt titok előttük. Jogosan merül fel a kérdés, hogy miért nem köszöni meg az eddigi munkájukat és küldi el szakma művészeit és folytatja a munkát másokkal. Nos azért nem, 

Mert elkövette a 3 hibát, amitől ezerszer óvtam.

Előre fizetett olyan munkáért, amit a mesterek még el sem végeztek, tehát kényszerhelyzetben van és ezt ki is használják. Ne legyen igazam, de nem ez lesz az utolsó áremelkedés a megbeszéltekhez képest. Illetve biztosan lesz olyan, ami nem úgy, nem ott és nem akkor lesz elvégezve. 

Ja, plusz egy melléfogás,

baj, ha magadból indulsz ki. Tehát te úgy cselekszel, ahogy megbeszéltétek és azt gondolod, hogy elég néha, hetente egyszer felugrani és beszélni velük, hiszen a konstruktivitás az egyik legfontosabb dolog egy projektnél. szerinted. 

Mielőtt leírnám, hogy hogyan kerüld el ezeket a buktatókat, egy gyors történet: 

Az első befektetői lakásfelújításunkkor, rengeteget bénáztunk. Megvettük a parkettát, alá lépészajcsökkentő fóliát is. Este felugrottam, hogy mik a hírek. Láttam, hogy a parkettát szinte teljesen lerakták már. Tök jó, gondoltam. Azon a pici részen viszont ahol még nem lettek készen, nem látszott a fólia. A kérdő tekintetemre habogás, hogy nem volt elég amit vettünk. Ok, mondom, akkor a többi részen van. Hát izé, most szedjük fel?  Bólogattam, hogy az lesz a legjobb. Lényeg a lényeg, hogy nem tették le, elfelejtették és amikor eszükbe jutott, már lusták voltak visszaszedni a parkettát. A fólia előkerült, mondtam, hogy hosszú este lesz ez nektek, mert ma meg kell csinálni. Tehettem, hiszen nálam volt a pénzük, amit nyilván nem fizettem ki az el nem végzett munkáért. Ha nem megyek mindennap, akkor ezt biztosan nem tudom meg.

Legfontosabbak:

Ha már tudod melyik lakást, házat,  veszed meg, amilyen gyorsan csak tudod, kérj árajánlatokat a felújításra, hiszen a jó brigádok be vannak táblázva, így nem kell olyan sokat várnod rájuk a szerződésed után.

Hallgass meg pár napon belül, amennyit lehet a kivitelezők közül és dönts gyorsan. Tarts meg egy b opciót, ha valami közbejön. Tedd egyértelművé, a kiválasztottnak, hogy számíthat rád, te őt választottad. Te is számítasz rá.

Minden leírva emailen, külön mappába gyűjtve, kinyomtatva, átadva a kivitelezőnek alap. Ne sajnáld az időt, beszéljétek át mindent Simán lehet, hogy lesznek jó ötletei, kezeld partnerként.

Mi úgy kértük az árajánlatot, hogy ami látszik, tehát burkolat, szaniter, parketta, tehát a látványt befolyásolja, az mi költségünk, mi vásároljuk meg. Ami nem látható, tehát vezeték, ragasztó, ilyesmi pedig legyen beleszámolva az árajánlatba.

Nem fizetünk el nem végzett munkáért. Minden befejezett munkafázist kifizettünk, mikor átvettük, de így nem voltunk kényszerhelyzetben, ők pedig motiváltak voltak, mert látták, hogy számíthatnak ránk. Azonnal fizettünk.

Ne felejtsd el, hogy neked kell ott élned, otthon érezned magad, nézned a ferdén felrakott konnektort (tudom, mert ezt én is benéztem). Szóval, legyél nagyon körültekintő és következetes, de lehetőleg jófej is. Ma már találhatsz olyan kivitelezőket, akik abszolút jó munkát végeznek. Keresgélhetsz Facebook csoportokban, leinformálhatod őket. Szóval utánajárással, illetve átgondolva az előbb olvasottakat simán jól is járhatsz, tehát vágj bele bátran!

 

Milovecz Laci ingatlanközvetítő

 

 

 

 

3+1 hiba, így lesz drágább a lakásfelújítás, kerüld el őket! Tovább
Ezt olvasd el mindenképpen, ha ingatlanos szeretnél lenni!

Ezt olvasd el mindenképpen, ha ingatlanos szeretnél lenni!

Ha most kezdeném, ezekre figyelnék.

purple_illustrated_animated_sticker_mother_s_day_facebook_post_masolata.jpg 

Szögezzük le az elején, hogy szerintem ez az egyik legjobb szakma és igen is érdemes kipróbálnod magad benne, de......

A facebook algoritmusa nem kényeztet el, szinte óránként dob fel egy hirdetést, valamelyik piacvezető ingatlanközvetítő hálózattól, hogy gyere hozzánk, mi megtanítunk mindenre, ami ehhez a szakmához kell, sikeres leszel, szabad leszel és a hétszámjegyű jövedelmedből rengereg időt tölthetsz egzotikus nyaraló helyeken, mert telik rá. Kiguglizott kép öltönyös negyvenes, jólszituált kolléga, fiatal párnak lakást mutat, kezében egy mappával

Ki ne akarna így élni? 

Egy enter és már ingatlanos vagy. Jól választottál, nem kétséges. Ez a világ legjobb hivatása, szerintem. Én 13. éve dolgozom ebben a szakmában és a mai napig élvezem, szeretem, minden nehézségével együtt.  Sem a jövedelmemre, sem az időbeosztásomra nem lehet panaszom, nincs két egyforma napom, imádom ezt a változatosságot. Én alapból nagyon szeretek új emberekkel megismerkedni. Ez a szakma tálcán kínálja ennek a lehetőségét. Az meg különösen jó érzés, hogy tehetek valamit értük, sőt pénzt kereshetek nekik. Most itt tartok.A következő sorokat nem azért írom, hogy elijesszelek, csak pár dolgot mutatnék, ami nem biztos, hogy feltűnik egy kívülállónak.

Miért keresnek értékesítőket? 

 

Hát mert nincs, vagy kevesen vannak. 10 kezdő ingatlanosból, csak 3 van a pályán 1 év múlva, az 5. évet pedig már csak  egyikőjük  tölti ingatlanértékesítőként.  Sokan kipontozódtak az értékesítők közül a járvány ideje alatt és kerestek maguknak állást más szegmensben, tehát fel kell tölteni az állományt . Elég végigsétálni a Margit körúton. Talán leghamarabb a Balla ingatlan zárt be, ez az gondolom, hogy várható volt, aztán a többiek is feladták szépen lassan. legvégül a náluk sokkal igényesebb munkát végző Tower ingatlan helyére is cukrászda költözött. Ha van kedved nézz ki a villamos ablakán még láthatsz pár ingatlanközvetítő kirakatot. elgondolkodtató, hogy miért kellett bezárni az irodákat, mi lett az itt dolgozó értékesítőkkel?

Szóval, ha azt választod, hogy kipróbálod magad ebben a munkakörben, akkor nézz körül a leendő kollégáid hirdetései között, mert ők téged is képviselni fognak, ha az ő irodájuknál dolgozol. Nagyon sok mindent elárul, hogy milyen minőségű hirdetésekkel találkozol. Bármelyiket választod, neked is fel kell vállalnod őket. 

Ha nincs megtakarított pénzed, akkor nagyon nehéz lesz az eleje.

 

Tudom, hogy azt fogják mondani, hogy itt van az ő hatalmas portfóliójuk, amiből te is eladhatsz bármit, mert ők olyan jófejek, hogy segítik a karriered. Tehát árulhatsz olyan lakást, amit nem láttál soha és a tapasztalt kollégáid sem tudják eladni….. 

Nagyon fontos, hogy a tükörbe tudj nézni!

 

Arra célzok, hogy azt vállald el, amit el is tudsz végezni. Itt arra gondolok, hogy kizárólagos megbízást kötni egy-két hónapos ingatlanos múlttal, nem annyira szerencsés. Képzeld el, hogy valaki beállít hozzád és azt mondja, hogy igaz, hogy csak most kezdtem a szakmát, de zárjuk ki az értékesítésből azokat is, akik tényleg tapasztalt értékesítők, vagy rajtam keresztül adjuk oda az összes velünk kapcsolatban álló ingatlanos cégnek, aztán hirdesse mindenki, mindenhol, nem baj, ha nem látta. Én nem tenném.

Készülj úgy, hogy nem lesz bevételed az első két hónapban.

 

Remélhetőleg kiadásod sem, (de valamennyi biztosan lesz) ha kifizetik neked a hirdetési felületeket, van széles látószögű objektívvel rendelkező fényképezőgéped, lézeres távolságmérőd, akkor ezt megúsztad. Ha ezeket meg kell vásárolnod, (akkor legyünk nagyon finomak, mert találtál használtat mindenből),  200 000 Ft mínusz. Ha magamból indulok ki, az én ruhatáram nem felelt meg az itt elvártnak, ( kevesen díjazták a punks not dead és hasonló pólóimat a szakadt farmerrel együtt,) tehát erre is költenem kellett. Tegyük fel, hogy itt te jól állsz, megúszod az egészet az említett 200 000 Ft körül. Benzin, parkolás, bkv, telefonköltség  is legyen benne. Szerintem eléggé nagyvonalú voltam. Mivel nincs portfoliód és komolyan veszed magad, tehát nem kezdesz a könnyebb úton és hirdeted a kollégáid megbízását harminchetediknek, így az első két hónapban nincs bevételed. Kiadásod lesz, hiszen élned kell. Tehát eddig havonta vittél haza 300 000 Ft-ot, akkor ez hiányozni fog. Így két hónapot számolva lett minusz 800 000 Ft, rengeteg visszautasítás, kevesebb sikerélmény. Mitől lenne, hiszen kezdő vagy. 

Ezt kell túlélned, menni előre és hidd el megtalálod a szépséget is benne, mert ott van. Te lehetsz az, aki egy egy családnak olyan segítséget adhatsz, amivel talán egy elkeserítő élethelyzettől kíméled meg őket.

Három jó tanács a végére:

 

Amikor valaki kéthetes általuk szervezett un. tanfolyamért kér pénzt, akár úgy, hogy a jutalékból később levonja, nem a te embered.

Amikor egy saját megbízás értékesítése után nem marad a zsebedben legalább 50%, tehát egy 600 000 Ft-os jutalékból 300 000 Ft sem, akkor lépj tovább.

Térj ki a háttértámogatásra és itt leginkább a hirdetőoldalak kreditjeire gondolok. Pl az ingatlan .comon egy kredit 2 Ft +áfa. Nem mindegy, hogy egy nem kizárólagos megbízásnál, ahol akár 4-500 kreditért vásárolsz első helyet a keresőben, annak legalább a felét bevállalja e az irodád. A jobbak simán, sőt többet is. Nem mindegy, mert egy komolyabb portfóliónál, ez havi 30-50 000 Ft is simán lehet, mármint amit megspórolsz.

Tényleg nem eliijeszteni akarlak, hanem szerettem volna jelezni, hogy ez a szakma remek életet biztosíthat Neked, de csak akkor, ha már az elején jól döntesz és hosszútvon gondolkodva építed fel magad és a portfóliódat is.

Szóval nagyon sok sikert és kívánom, hogy mihamarabb remek ingatlanos legyél!

Milovecz Laci 

Budai ingatlanközvetítő

 

Ezt olvasd el mindenképpen, ha ingatlanos szeretnél lenni! Tovább
10+1 lépés ingatlanfotózáshoz, a profik így csinálják

10+1 lépés ingatlanfotózáshoz, a profik így csinálják

Ha nincs pénzed home staiging szolgáltatásra, ezt pár ezer forintból megoldhatod

A mai online világban az otthon fotói jelentik az első találkozást a vevő és a leendő új otthona között. Amennyiben igaz, márpedig nagyon is az, hogy az első benyomás sok mindent meghatároz, akkor nem is kell tovább ragozni annak fontosságát.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján nyugodtan kijelenthető, hogy egyre több az igazán jó minőségű fotókkal megjelenített ingatlanhirdetés. Tehát, ha most kezded el hirdetni a lakásodat Neked is bele kell állnod, már csak azért is, mert a hasonló karakterű ingatlanok között biztosan lesz olyan, ahol szépen fotózott,  jól elkészített képeket láthatsz, alaprajzzal,  informatív, jó megszerkesztett leírással. Itt bizony a telóval kattintott homályos állókép hendikeppes lesz. Simán tovább görgetnek az érdeklődők. Nincs egy másodperced megragadni a figyelmüket. Persze nem így, mert ez inkább komikus.

budapest-xx-kerulet-erzsebetfalva-hatar-ut-kozeli-utca-elado-keres-otthon-kuzvetut-csaladi-haz-ingatlan-_3-3612_-852254.jpg

Ha meggyőztelek, nézzük mi az a 10 +1 pont, ami segíthet Neked:

 

1. Készítsd elő az otthonodat a fotózásra úgy, mintha egy demo lakást szertenél bemutatni. Erről egy külön bejegyzést lehetne írni, de a legfontosabb, hogy legyen rend. Volt olyan velem is, hogy megérkeztem, és a konyhában sárgás zsírú hurka pihent, a szekrényen a mosatlan mellett. Ez nem lett volna annyira feltűnő, de a szobában aludt egy néni. Mikor mondtam, hogy akkor a szoba fotózását kihagyjuk, a tulajdonosok azt mondták, hogy inkább letakarják addig... Az is lényeges, hogy lehetőleg minél kevesebb személyes tárgy legyen elöl, illetve a kicsit extrémebb díszeket is érdemes eltűntetni addig. Kardok, kitömött medve, obszcén fotók, minden volt már. Ezek semmiképpen sem látszódhatnak, illetve azok a tárgyak, festmények, szobrok, grafikák, bútorok sem, amik komoly értket képviselnek.

2.Ha nem sürgős, akkor várd meg azt a napot, amit az időjósok, a legnapsütésesebbnek jeleznek és akkorra időzítsd a fotózást. Nagyon jót tesz a természetes fény.

3.Ne csak a belső terek legyenek megjelenítve, hanem, akár az épület, a kert, a panoráma, az udvar, a lépcsőház, hiszen erre is kíváncsi lesz az érdeklődőd.

4. Abból a szögből kattints, ahonnan a legjobban be tudod mutatni a teret. Én elég magas vagyok, de egy három négyzetméteres panel fürdőszobájának a megjelenítése még így is kihívás. Nekem itt az jött be, hogy lövök egyet tükörből, egyet pedig minél magasabbról.

5. Készíts olyan képeket  is, ahol nyitva vannak a helyiségek ajtajai, így látszik, hogy mi honnan nyílik, és jobb a térérzet is.

6. Ha tudsz használj állványt. Fekvőképeket készíts, illetve használj széleslátoszögű objektívvel rendelkező fényképezőgépet. A tereket kell megjelenítened. Tulajdonképpen itt buknak el a telefonok.

7. Legyenek színek. Miután elpakoltad a személyes tárgyaidat kopárnak tűnhet a lakásod. Nem kell egyből homestaiging, de pár színes kép, virágok, valamilyen színes takaró, plüsspárna vidám, barátságos hangulatot teremthet.

portre_003.jpg

8. Ne látszanak szezonális elemek. Bocs, ezt nem tudtam jobban megfogalmazni. Arra gondolok, hogy karácsonyfa, nyuszi, szilveszteri dekoráció, mikulás, krampusz, jobb, ha nem látszik, de ugyanígy érdemes eltűntetni a szülinapi buli maradék girlandjait is.

9. Ha nemrégiben készült el a felújítás és esetleg van róla dokumentáció, akkor érdemes azokból is pár képet használni. Mutasd be akár előtte utána, de a műszaki berendezés, a falban futó vezetékek bemutatása is bizalmat generálhat.

10. Készíts rengeteg képet. Nappali, hálók, fürdőszoba, konyha szinte kötelező, a terasz, kert, panoráma, mind vonzó lehet a vvevőknek. Úgy készíts és annyi fotót, hogy lehessen válogatni a remekebbnél remekebb kép között, amikor feltöltöd a hirdetőoldalra.

+1 Szerkeszd, javítsd a fotóidat. Számos akár online használható fotójavító alkalmazás közül választhatsz. Nem kell egyből mélyre ásni a photoshop rejtelmeiben, de találsz olyan lehetőségeket, ahol a fényeken, a kontrasztokon pár mozdulattal javíthatsz. A fotósok sem a nyers képeiket használják, ők sem hagyják ki az utómunkákat sem.

Természetesen, ha úgy gondolod, hogy sem időd, sem kedved elvégezni ezt a munkát, megtiszteltetésnek veszem, ha rám gondolsz.

Milovecz László

Budai ingatlanközvetítő

 

 

 

 

10+1 lépés ingatlanfotózáshoz, a profik így csinálják Tovább
Ingatlanosok kíméljenek! Vagy inkább mégse!

Ingatlanosok kíméljenek! Vagy inkább mégse!

 

1.jpg

 

13. éve dolgozom ingatlanértékesítőként. Láttam ezt a szakmát minden oldalról. Vezettem irodát, akár több irodát is egyszerre, dolgoztam egészen nagy hálózatnál, kisebb specialista, vérprofi irodánál is. Szóval ezer oldalról látom, láttam.

Volt olyan ügyfelem, aki Norvégiából jött haza, hogy találkozzunk és kifizessen, egy szabad szemmel is jól látható összeget, egy sikeres értékesítés után. Szerencsémre engem elkerült (vagy nagyon ügyesen vert át) a megoldjuk okosba, susogó joggingos 90-es évek hőse típus. Szóval szerintem tényleg ez a világ legjobb szakmája, hivatása, életformája, hívd aminek akarod.

MENJ A SAJÁT FEJED UTÁN ÉS BUKJ MILLIÓKAT!

Szerencsére engem jobbára ajánlások, a blogbejegyzések, illetve a különböző médiajelenlét után keresnek meg eladók, ingatlanértékesítési megbízással. Ezúton is köszönet érte nekik.Alapvetően szeretek emberekkel beszélgetni, így az új ügyfelek telefonos megkeresése sem áll távol tőlem, igazából időhiány miatt ritkult meg a számuk. Látom, olvasom az ingatlanosok ne keressenek kitételeket, hol ezer felkiáltó jellel, hol vastag betűvel szedve, de a kreativitás határtalan. Ismerjük, hirdetni én is tudom, nem fizetek jutalékot kitételt. Álljon itt egy történet, hogy ez mennyire kevés. Saját story, ellenőrizhető.Ebből talánl egyértelműen látni fogod, hogy mennyire nem elég hirdetni. Itt jegyezném meg azt is, hogy a két hét alatt eladtam meg se kellet hirdetnem, mert sorban álltak érte az érdeklődők szerű történet, az esetek többségében nem igaz, de ezt az is tudja, aki írta. Illetve, amennyiben igaz, akkor az a szomorú hírem, hogy valószínűleg nem hoztál ki belőle mindent. Akkor még nem is beszéltem, a több befektetőből a legjobbnak adtam el történetekről. Két hét alatt nehéz egy ingatlan árát kimaxolni, de amennyiben nem végfelhasználó vette meg, hanem valaki aki a későbbiekben hasznot remél belőle, akkor meg még nehezebb.

FRISS ÉS IGAZ TÖRTÉNET

November végén kaptam egy megbízást, egy társasházi lakás értékesítésére. Időpontra érkezem, az erkélyen valami bruttál nagy tábla hirdeti, az eladó lakást. Furi volt, mert az volt a kérés (nem az én feltételem) hogy csak én foglalkozzak az értékesítéssel, ők messze vidéken laknak nem érnek rá. De mindegy-gondoltam. Aztán kiderült, hogy nem erről az ingatlanról van szó, hanem a felette levőről. Elkészültek a fotók, jófej tulajdonossal átbeszéltük az elképzeléseit, az én ajánlatomat, illetve az értékesítési stratégiánkat is.

Másnap, amikor az anyagot raktam össze, a konkurencia elemzésénél, persze találkoztam a II.emeleti konkurensünkkel is.Picit drágább volt mint mi, de lényegesen jobb állapotú. Piacképesnek tűnt ő is, sőt volt egy olyan gondolatom, hogy talán jobb helyzetben van mint mi. Hirdetés végén, a jól ismert ingatlanosok kíméljenek megjegyzéssel. Elkészült a hirdetésem, amit mindenhova feltöltöttem, jöttek is az érdeklődők szép számmal, pedig lassan a karácsonyi időszakban voltunk. Természetesen gyakran,  belefutottam az ő hirdetésükbe, sőt azt is láttam, hogy átszerkesztették a hirdetésük szövegét az enyém alapján. A környékről, épületről szóló részt egyszerűen kimásolták, de engem ez nem zavar, inkább engem másoljanak, mint, hogy én legyek ilyesmire kényszerülve.

MÉG MA IS HIRDETIK

Az irányáraink már egyre közelebb voltak egymáshoz, mivel gondolom neki egyre sürgősebb lett az eladás. Ingatlanos nélkül, egyedül próbálkozott-próbálkozik. Én kilenc érdeklődőnek mutattam a megbízásomat, akik közül valaki február elején meg is vásárolta. Tehát, kilenc érdeklődőt (komoly érdeklődőt) prezentáltam neki, (hiszen valószínűleg megkeresték őt is, ha máskor nem, akkor, amikor kijöttek a lakásból és miért ne tették volna?) a hirdetési szövegét is félig meddig megírtam.

Gyakran járok a környéken. Az eladó tábla a mai napig az erkélyen hívogatja a vásárolni szándékozókat, a hirdetés még fent van a portálokon. Az ő irányára ma már a mi valamikori irányárunk alatt van, tehát nem valószínű, hogy többet fog kapni érte, sőt. Nem tudom mi lehet a baj, rosszul kommunikálnak a vevővel, nem találják, akit valóban komolyan érdekelne, egy alkut nem tudnak jól végig vinni, nem tudom ezer oka lehet.

De ismét megerősítést nyert számomra  hogy a helyemen vagyok, arról pedig, hogy a munkánk mennyire felesleges, érdemes megkérdezni az ügyfeleimet..Természetesen csak azoknak, akiknek szükségük van egy jó ingatlanosra.

Milovecz Laci

budai ingatlanközvetítő

Ingatlanosok kíméljenek! Vagy inkább mégse! Tovább
Ettől szörnyű, a Szentendre Budapest bringaút

Ettől szörnyű, a Szentendre Budapest bringaút

Manók, szellemek, mindenféle népek, az ártéri erdőben

Ma már egyértelmű a street art létjogosultsága, hiszen a legal falak kimondottan jó terepei ennek a művészetnek és remek alkotások születnek ezeken a helyeken. Gondolom keveseknek kell bemutatni, a Filatorigát környékét ebből a szempontból.

Megszületett a Susnyás szobrászat

 

Úgy látszik viszont, hogy lassan meg kell barátkoznunk a susnyás szobrászattal, vagy is azzal a művészeti ággal. aminek elképesztően jó példáját láthatjátok itt. Az alkotónak nem ez az első produkciója. Az ő nevéhez fűződik, a Római parti kőkert is. Legalábbis erre utal, az itt elhelyezett Facebook elérhetőség. Ezeket a szobrokat, a Budakalászt Szentendrével összekötő ártéri erdőben, ti is megnézhetitek. Amennyiben nincs rá lehetőségetek, pörgessétek végig az albumot, tetszeni fog, ezt garantálom.

Itt találod a szörnyeket, a minecraft karaktereket, de jobban jársz, ha elbringázol és élőben veszed szemügyre őket.

 

Sziasztok:

Milovecz Laci

Budai ingatlanközvetítő

Ettől szörnyű, a Szentendre Budapest bringaút Tovább
A bejelentés, ami rávilágít a morális állapotunkra

A bejelentés, ami rávilágít a morális állapotunkra

Engem nem lepett meg, hogy így állunk, te mit szólsz?

 

169949182_4158968280780859_5114184147701292873_n.jpg

Pár hete, egy aggódó honfitársunk élt a XXI. századi lehetőségeivel. Miután felfedezte, hogy egy mentőautó személyzete, ahelyett, hogy a veszélyben lévő életeket mentené, galád módon enni szeretne. Ő helyettünk is figyelt és miután zavart érzett a rendszerben, egy fotó formájában rögzítette ezt, majd az enter megnyomásával el is juttatta a skandalumot a mentősök vezetőjéhez. Köszönjük meg neki, hogy vigyáz ránk.

A BEJELENTŐ CÉLT ÉRT 

 A köszönjük meg neki kitételt, komolyan gondolom, hiszen remek eredményt ért el a fotós, ha nem is úgy, ahogy szerette volna. Több étterem, étkezde, büfé, street food üzlet, hamburgeres, ki tudja még mi, különböző kedvezményekkel lepi meg a mentőket. Van, ahol a sor elejére állhatnak, van ahol fizetniük sem kell. A facebook posztokból, az is nyilvánvaló, hogy rengeteg ember maradt normális és nem venné a fejét a két éhes egészségügyi dolgozónak. Sőt, a mentőszolgálat felelőse sem büntit ígért nekik, hanem leírta, hogy sajnos megenni sem volt idejük, mert riasztást kaptak. Kiállt mellettük.

REMÉLEM A TETTESEK VISSZATÉRNEK A HELYSZÍNRE (AZ Ő ÉRDEKÜK)

Nem tudom mit rendeltek, de mivel ismerem a helyet, (Szentendrei út Burger point) sajnálom, hogy azon melegében nem burkolhatták be. Többször ettem én is itt, mindig várnom kellett, mivel minden frissen készül, de egyszer sem bántam meg. Itt leginkább egyszerű, de remek ételek készülnek. A hamburgerben lévő marhahús sem az Alpok déli lejtőjén, szűzlányok által, harmattal permetezett pázsiton  legeltetett, testépítő edzők által speciálisan a számukra kidolgozott edzésmódszerekkel izmosított,  fiatal marhák vesepecsenyéjéből készül. Egyszerűen csak finom, de nagyon. Az árra sem lehet panasz. Most vasárnap, miután egy Ikeás bútorszereléssel elment az időnk, a lányommal megálltunk egy hamburgerre. Tudtuk, hogy jó lesz. A két sima retro hamburger, egy steak krumplival, 2500Ft körül állt meg.  Itt hamburgerrel nem illik hibázni és nem is szoktak. Az nem véletlen, hogy már a 1991-ben, a High Life-ba indulók is itt alapoztak de az óbudai punkok, skinheadek is összefuthattak egymással. Természetesen ezek a találkozók nem mindig értek véget egy asszertív kommunikáció elvei alapján felépített vita után, de meglepően kevés volt a tettlegesség. Ki a fene akarja, hogy a jóllakott tele pocakját acélbetétes Martens bakanccsal illessék. Egyébként is kezdődik a Kretens, vagy Egészséges Fejbőr, kinek mi.

LAKOSSÁGI FÓRUM TANULSÁGOKKAL

Előttünk, mit ad isten, két mentős srác várta a kajáját. Valami hülye poén volt a nyelvemen, de szerencsére ott is maradt. Mindketten fiatalok és nagyon nyúzottak voltak. Nem tudom, hogy kellet e fizetniük, de a nagyon hangos köszönömből, illetve a pultos hölgy, mi veletek vagyunk mondatából, gyanítom, hogy ez az ebéd nem került nekik pénzbe. 

Persze kialakult egy fórum a várakozók között és közöttük A tényleg annyira durva a helyzet? kérdésre azt válaszolták, hogy most nem, de látszik, hogy húsvétkor nem mindenki hagyta ki a rokonlátogatást. Valaki megjegyezte, hogy a legnagyobb baj talán a tájékoztatás hiánya, jó lenne beengedni a sajtót a kórházba. A mentős csak annyit mondott, hogy az nagyon (nem ezt a szót használta) durva lenne. 

Ez az egész történet nekem így nagyon kerek. Ha megnézzük a reakciókat, akkor egyértelművé válik, hogy a többség nem veszítette el sem a járvány, sem a bezártság, sem a félelem ellenére, a józan ítélőképességét és képes hallatni is a véleményét. Szóval honfitársaim : van remény!

 

Maradjatok jófejek és egészségesek!

Mindenkinek jár egy jó ingatlanos.

Milovecz Laci 

Budai ingatlanközvetítő

 

 

A bejelentés, ami rávilágít a morális állapotunkra Tovább
4 + 1 dolog, amit most tegyél meg, ha ingatlant árulsz!

4 + 1 dolog, amit most tegyél meg, ha ingatlant árulsz!

Sokaknak jó hír, nyitnak a boltok, enyhítenek a korlátozó intézkedéseken. Fellélegezhetek? Mi legyen?

Nagyon komoly kérdések ezek, főleg akkor, ha ingatlant árulsz. Mit várhatsz el az érdeklődődtől, mit az ingatlanosodtól? Mégsem kérhetsz oltási igazolványt mindenkitől, ráadásul az sem nyújt neked 100% biztonságot.

Nem szeretnék a járványügyi szakemberek, az operatív törzs babérjaira törni, így ebből a szempontból a döntést rád bízom. Viszont van négy dolog, amit javaslom, hogy tegyél meg, ha te is kicsit nyitottabb lettél, fellélegeztél.

 

beige_dotted_line_cats_showing_off_your_pet_facebook_post_1.png

 

1. Tekerd fel a kommunikációs potméteredet!

Sokan voltak úgy az ingatlant eladók közül, hogy nagyon visszafogottan hirdettek. Annyira nem sürgős az eladás, sokkal nagyobb a veszély így nem baj, ha csak egy szűkebb csoporthoz jut el a hír. Ha ez a helyzet változott, akkor hajrá, kezdd el pörgetni a hirdetéseidet Facebook, Youtube, hirdetőoldalakon, minden csatornán. Ellenőrizd az ingatlanosodat, hogy mennyire aktívan dolgozik az értékesítésen. 

2. Újítsd meg a megjelenésedet!

Ha a fotóid ne adj isten télen készültek, vagy nem vagy velük elégedett, akkor mielőtt újra beleállnál a kampányba, készíts új marketing anyagot. Rengeteg eszközt használhatsz, a virtuális ingatlanbejárástól, a videókészítéséig. Sőt akár blogcikket is irhatsz, irathatsz. Most egy igen pörgős időszakot élünk, ne engedd el a vevőket, ragadd meg a figyelmüket. Itt leírtam, hogy milyen ingatlanhirdetés elkészítését javaslom.

3. Lehet, hogy változtathatsz az irányáradon!

Az elmúlt időszakban, az egészségük védelme érdekében, sokan halasztották el az ingatlanvásárlásukat. Ők lassan megjelennek, vagy már meg is jelentek a piacon, hiszen az élethelyzet, ami miatt költözniük kell és  új ingatlant keresnek, továbbra is fennáll.  Lehet, hogy köztük van a te vevőd is. Beszélj az ingatlanosoddal az áradról. Elképzelhető hogy egy jó kampánnyal, akár magasabb irányáron is vevőt találsz, de az is lehet, hogy a te ingatlantípusod veszített az értékéből. Informálódj. Ha nincs ingatlanszakértőd, akkor te készíts elemzést.

4. Varázsolj tavaszt!

Most, amikor ezeket a sorokat írom, reggel esett a hó, most süt a nap, de fúj a szél, ám nem kizárt, hogy a 18 órakor esedékes ingatlanbemutatómra, akár rövidnadrág papucs kombóba is mehetnék (akkor sem mennék így, ha lehetne). Ha van időd, csinálj egy olyan igazi tavaszi nagytakarítást, vegyél virágokat, teremts otthonosabb hangulatot. Az érdeklődőd ne akarjon kimenni a lakásodból, szeressen bele, akarjon ott élni. 

Egyszóval készítsd el új kampányodat azokat a tapasztalatokat felhasználva, amiket eddig szereztél. Nagyon jó időben vagy hajrá. Persze közben tartsd be az elemi egészségügyi játékszabályokat, de ezt úgy is tudod.

 

Ha úgy érzed, hogy még nincs itt az ideje annak, hogy lazábban kezeld a helyzetet

Akkor is tehetsz valamit. .Átnézheted a hirdetéseidet, szöveg, képanyag szempontjából. Ha otthon vagy és van időd, újrafotózhatod az ingatlant. Írhatsz remek hirdetési szöveget, illetve készíthetsz saját videót is. Beszélhetsz ingatlanossal, ingatlanosokkal, megkeresheted azt, akivel együtt tudsz később dolgozni az értékesítésen. Átgondolhatod, hogy milyen biztonsági intézkedések mellett vagy hajlandó esetleg megmutatni az ingatlanodat. Ezeket akár jelezheted is a hirdetésed szövegében, így elkerülheted a félreértéseket, illetve azok is megnézik az ingatlanodat, akik törekednek a maximális biztonságra, hiszen látják, hogy ebben benned partnerre találtak. De, ha semmiképp nem akarsz idegeneket a lakásodban, az is abszolút érthető. Biztosan lesz később is lehetőséged az értékesítésre, amikor már teljesen biztonságban érzed magad.

Milovecz Laci

Budai ingatlanközvetítő

Mindenkinek jár egy jó ingatlanos!

 

 

4 + 1 dolog, amit most tegyél meg, ha ingatlant árulsz! Tovább
A szuperhatékony ingatlankeresés négy pontja

A szuperhatékony ingatlankeresés négy pontja

Így csináld és imádni fogod az új otthonodat!

nevtelen_terv_16.png

Egy egy ingatlanbemutató talán legfontosabb része, amikor kijövünk a vevővel, érdeklődővel az ingatlanból és megkérdezem, hogy mik az első benyomások. Ilyenkor elemezzük a látottakat, átbeszéljük, hogy lesz e ajánlat, ha igen, akkor milyen feltételeket ajánlunk, illetve, ha nem, akkor miért nem. Akár hiszitek, akár nem, az a legritkább eset, hogy a hirdetésben látott ingatlanra, első megtekintésre azt mondja valaki, hogy igen, ezt akarom. Ha valakinek tényleg megvannak az elképzelései, akkor itt már van mihez viszonyítani is, tehát könnyebb dolgunk lehet egy ilyen beszélgetés után megkeresni az igazit. Elég ritkán futok bele lakásturistákba, de azt is látom, hogy sokszor nincs minden átgondolva egy lakásmegtekintés előtt. Beszélgetéskor aztán kiderül, hogy az ő élete, egészen más ingatlanmegoldást kíván, mint amit együtt láttunk, egyszerűen nem gondolt át minden aspektust. Lehet, hogy a hosszú keresgélésnek csak akkor lesz vége, amikor megunva az egészet, csak béna lakások vannak a piacon, felkiáltással köt egy rossz kompromisszumot. Nem kell eljutni idáig.

Egy igaz  történet: 

Jófej, harmincas pár, két igazi vagány kisgyerek. A keret viszonylag szűkös. Tényleg végiggondoltam, megnéztem rengeteg ajánlatot nekik,. Találtam egy olyat, ami kevés kompromisszumot igényelt a részükről. A megtekintett lakásban, minden teljesen megfelelt az igényeknek, de a két gyerekszoba, a maga 10-11nm nagyságával kicsinek találtatott. Csalódott tekintet, menjünk tovább, így nem lesz az igazi, keressünk inkább egy szobával kisebbet. Annyit kértem, hogy gondolják végig, hogy a gyerekek mit csinálnak az alváson kívül a szobájukban és arra elég e ez a terület. Még aznap este hívtak, hogy tegyünk ajánlatot, mert miután átgondolták rájöttek, hogy semmi nem indokol nagyobb gyerekszobát. Azóta is kapom tőlük az ajánlásokat, tehát pár év után is jó döntésnek bizonyult.

Itt az idő, hogy legyél szuperhatékony ingatlankereső!

Gondolom, hogy mostanában  kicsit több szabadidőd van, többet vagytok otthon, spóroljatok mégtöbbet, illetve találjátok meg tényleg a legjobbat. Egy checklista végiggondolása, átbeszélése, nemcsak, hogy meglepő eredményt hozhat, de lehet, hogy időt és pénzt is spórolsz magadnak. Nézzük miről is beszélek?

A jelenlegi otthonodban mi működik és mi nem?

 1-10 között, mennyire szereted, mennyire tetszik a lakás, ház ahol most élsz?                                                       

Mit szeretsz benne a legjobban?                                                                                                                               

Mi az amit ki nem állhatsz?                                                                                                                                         

Melyik szobában, helyiségben töltöd a legtöbb időt és ott min változtatnál és mit szeretsz benne?                           

Mennyire tetszik a jelenlegi stílusa, szereted, vagy teljesen másban érzed otthon magad?

Térérzet és funkcionalitás

 Emelet, földszint, legfelső szint, mindegyiknek van előnye, hátránya.                                                                   

Van elég helyed, vagy esetleg túl sok tágas tered van?                                                                                             

 Melyik helyiségben vagy jelenleg helyszűkében és hol van az ,ahol nincs ekkora helyre szükséged?               

 Szereted e az otthonod jelenlegi tagoltságát, vagy szellősebbre vágysz, vagy több intim térre lenne szükséged?

Esetleg belső két szint, vagy galéria jól jönne, vagy éppen ettől irtózol?                                                                   

Fürdő, wc valóban kell a duplakomfort, vagy elég egy vendég wc, esetleg arra sincs szükség?                           

Gondold át a tájolást.Tudod, a déli oldal kapja a legtöbb fényt, de kell e, hogy folyamatosan besüssön a nap nyáron, vagy kicsit árnyaltabb a kép.

Szükséged van e valamilyen speciális helyiségre? Soha nem volt, de nagyon vágysz rá Itt egy plusz szobára gondolok például, amit dolgozónak, kondiszobának, jógahelyiségnek, esetleg házimozizásra használsz.

Udvar, kert, hogyan befolyásolja az életedet?

Amennyiben  van kerted szívesen töltöd ott az idődet? Szeretsz ott lenni?                                                     

Van autóbeállód?  Garázs? hiányzik e annyira, hogy akár több milliót is beletegyél, vagy inkább egy utazás mondjuk Kubába?                                                                                                                                            

Szereted annyira a kerti munkát, hólapátolást, fűnyírást, ilyesmit, hogy ne púp legyen a hátadon?

Környezet, lokáció?

 Hol szeretsz élni?                                                                                                                                       

Kertvárosban, belvárosban, hegytetőn?                                                                                                             

Mi legyen a közelben? Mozi, kávézó, suli, ovi, bölcsi, jó bevásárlási lehetőség?                                               

Fontos e a tömegközlekedés?                                                                                                                       

Fiatalos, modern környezet, vagy patinás polgári házakat szereted inkább?

 

Most talán van egy-két órád végigmenni ezen a listán. Mikorra megválaszoltál magadnak minden kérdést, olyan tiszta lesz a kép előtted, hogy le tudod szűrni a kínálatban azt a pár ingatlant (több nem lesz) ami nem csak megfelel neked, hanem egyenesen rád vár.

 

Szóval drukkolok, hogy találd meg az otthonod és érezd nagyon jól magad benne!

Milovecz Laci 

Budai ingatlanközvetítő

 

 

 

A szuperhatékony ingatlankeresés négy pontja Tovább
Így pörgesd fel az ingatlanértékesítésedet a járvány alatt!

Így pörgesd fel az ingatlanértékesítésedet a járvány alatt!

cimsor_hozzaadasa.png

 

Kicsit olyan a helyzet az utóbbi egy évben, mintha egy autót vezetnénk valami egészen változatos terepen. Hegy, völgy, sár, sima, tűkanyar kátyús út minden van és nekünk  alkalmazkodnunk kell. Dühönghetsz, telekommentelheted a közösségi média felületeit, de tetszik vagy nem, fel kell venni a ritmust. Azt olvastam, hogy nem a legerősebbek, leggyorsabbak, legbátrabbak élnek túl, hanem akik a legjobban alkalmazkodnak. A mostani szigorításokkal sokan kaptak plusz otthon eltölthető időt. Azért nem írom, hogy szabadidőt, mert pont az a lényeg, hogy ezt az időegységet, hogyan tudod munkára fogni. Lehet persze szentségelni, hogy megint, meg mi lesz, meg elegem van, de ennél jobbat tudok.Ha azok közé tartozol akik valamilyen ingatlant árulnak és időd szabadul fel, akkor inkább fordíts hasznodra az így nyert időt. Mivel én ingatlanközvetítő vagyok, így ebből a szempontból ötletelek és ezeket a lépéseket javaslom neked. Tehát így tedd jövedelmezővé az otthon töltött idődet.

1. AMIKOR  VAN INGATLANOSOD

Ha van már megbízott ingatlanközvetítőd, hívd fel, kérdezd meg, hogy mi történt eddig, kérd el a hirdetései linkjét, látogatottsági statisztikáit és ötleteljetek a hogyantovábbról. Mit javasol? Kérdezd meg, hogy a kiajánlásainak mik a visszajelzései. Nézzétek át a hirdetéseit, szöveg, képanyag, videó, minden szempontból minősítsétek. Ha nem vagy-vagytok megelégedve, akkor javítsatok rajta. Írjatok új szöveget, legyenek új fotók (esetleg te is segíthetsz neki kicsit szellősebbé tenni a teret a képek elkészítéséhez, de akár videózhattok is) Szóval, ha nem tökéletes az anyag, akkor dolgozzatok rajta, amíg a maximumot ki nem hozzátok belőle.

2. MÉG NEM DOLGOZOL EGYÜTT INGATLANOSSAL

Itt az idő, hogy átgondold, hogy jó döntés e egyedül próbálkozni, vagy inkább keresel egy szakértőt. Amennyiben egyedül folytatod, akkor ugorj a harmadik pontra, de, ha megbíznál valakit,  akkor most van időd a legjobbat megtalálni.Itt írtam róla, hogy mik lehetnek azok a szempontok amik ebben segíthetnek, de mivel most van időd, így még  alaposabb lehetsz. Amikor megtaláltad azt a kollégát, aki a környéketek szakértője és minőségi hirdetéseket készít, most van időd és fel is hívhatod őt. Érdeklődj egy hirdetésével kapcsolatban. Ha később megbízod, ugyanúgy fog a te lakásodról is tájékoztatást adni (tulajdonképpen képviselni téged) mint ahogy azt a telefonbeszélgetésetekkor teszi. Nagyon jó szűrő és most van időd rá. Sőt, amire kimegy hozzád fotózni, addigra az ingatlanodat, a legjobb formájába tudod hozni. Takarítás, elpakolás, kis dekoráció. Lesz időtök mindent átbeszélni, nem kell a gyerekért rohanni a suliba, hiszen otthon ül szegény már napok óta.

3. NINCS ÉS NEM IS KELL INGATLANOS

Lehet, hogy dolgozol együtt ingatlanossal, de nem vagy megelégedve a munkájával. Most van időd foglalkozni az értékesítéssel, így  felmondod a szerződéseteket. Illetve az is lehet, hogy optimista, magabiztos vagy és hiszel abban, hogy eladod egyedül is. Ha így van, akkor csináld jól. Itt elolvashatod, hogy milyen egy ütős ingatlanhirdetés, illetve azt is, hogy hogyan rakd össze. Ha ezek alapján készíted el, biztos lehetsz abban, hogy felkelted a figyelmét mindazoknak, akik olyan lakást, ingatlant keresnek, amit te árulsz.Ha van affinitásod, akár az ingatlant is vonzóbbá teheted, egy kis házi ráncfelvarrással, egy nagyobb alapos takarítással, vagy tisztasági festéssel, kiegészítőkkel. De ez csak a kezdet lesz. Itt a blogomon is, de több fórumon is olvashatsz értékesítésről, ingatlanprezentációról, tárgyalástechnikáról, olvasgasd őket. Ráadásul számtalan videó, könyv, cikk jelent meg arról, hogy hogyan készíts fel, illetve mutass be ingatlant. Nem kell profi ingatlanosnak lenned, de szánj rá három négy napot és olvass, tájékozódj. Nagyon megéri.Ma már rengeteg oktatóanyag található különböző fórumokon, neked pedig van időd, tehát nincs akadály. Ha pedig arra gondolsz, hogy így akár milliókat is megtakaríthatsz, akkor szerintem a motivációdat is megtaláltuk.

 Válaszd a számodra legmegfelelőbb opciót, lehetőséget és gyorsítsd fel az értékesítést vagy add el te a lakásodat és keress akár milliókat is magadnak.

Szóval, alkalmazkodj ehhez a furcsa helyzethez és hozd ki belőle a legtöbbet! Sok sikert!

 Milovecz Laci

budai ingatlanközvetítő

 

Így pörgesd fel az ingatlanértékesítésedet a járvány alatt! Tovább
süti beállítások módosítása