3 jel, hogy rossz ingatlanközvetítőt találtál, így kerüld el
2023. április 28. írta: I Love Buda

3 jel, hogy rossz ingatlanközvetítőt találtál, így kerüld el

 

cimsor_hozzaadasa_1.jpg

 

Az ingatlanpiac változása abból is látható, hogy az eladók sokkal könnyebben, gyakrabban fordulnak ingatlanközvetítőhöz, hogy bevonják őket az értékesítésbe. Előfordulhat, hogy meglepetésükre eltelik egy-két hét, esetleg hónap és nem történik semmi. Az ingatlanos kolléga nem jelentkezett, nem tájékoztat, érdeklődőt nem hozott, mi lehet vele?

Ez az egyik jele annak, hogy nem biztos, hogy a legjobb értékesítőt sikerült megbíznia a tulajdonosnak.

Nézzük meg, hogy mi az az három jel, ami be kell, hogy kapcsolja a vészcsengőt!

 

Kommunikációs problémák:

Nem ad tájékoztatást az értékesítés folyamatáról, nem magyarázza el részletesen, hogy mi fog történni. Aláírjátok az ő megbízási szerződését (elolvasás, értelmezés nélkül, 4-6 oldal, abból három apró betűs) Nem tud válaszolni a kérdéseitekre, neki pedig nincsenek kérdései.

Fontos, hogy tájékoztasson arról, hogy milyen dokumentumok szükségesek az értékesítéshez. Lesz amit csak az eladó tud beszerezni.

Az értékesítési folyamat közben nem tájékoztat, nem, vagy csak napok elteltével válaszol az e mailere, telefonon elérhetetlen, aztán vagy visszahív vagy nem. Mindig el van havazva, nem naprakész sem a piaci történésekből, sem az árak alakulásából. Könnyen előfordulhat, hogy már nem dolgozik az adott közvetítő irodánál, de téged erről elfelejtettek értesíteni. Ha nem éred el őt telefonon, hívd az iroda központi számát.

Árképzés:

Az ingatlanközvetítő nem tesz javaslatot az ingatlan árára, vagy felül, esetleg alul árazza azt, mert nincs tisztában a környék áraival. Mindkét helyzet probléma lehet, hiszen ki szeretné elkótyavetyélni a legértékesebb vagyontárgyát. Ha egy-két napon belül befektetők, ácsorognak a lépcsőházban és egymásra licitálva tesznek ajánlatot, akkor joggal juthat eszedbe, hogy aluláraztál, míg, ha hetekig nem akarja megnézni senki, akkor bizony piaci ár felett vagy.

Félreértések elkerülése miatt jelzem, hogy most is vannak vevők a piacon, de természetesen nem a pár évvel ezelőtti áron fognak vásárolni. Az a hajó már elment.

Az ingatlanosnak kell, hogy legyen ötlete arra vonatkozólag is, hogy hogyan kaphatjátok meg a számotokra legjobb árat, mit kell tennetek, tennie érte.

Elvileg tisztában kell lennie a környék árcsökkentő, illetve árnövelő tulajdonságaival is.

Érdemes akkor is gyanakodni, ha ő azt mondja, hogy akkor is eladja az ingatlanodat, ha az általad már hetek óta hirdetett ingatlan irányárára ő ráteszi a jutalékát és így is talál rá vevőt, de csak akkor tud ilyet prezentálni, ha kizárólagos szerződést köttök vele.

Ez is megtörtént

Itt jegyzem meg, hogy tőlem az utóbbi két évben összesen két megbízást vontak vissza, mindkét alkalommal bekopogott az értékesítő kolléga, a fent idézett szöveggel. Mindkettő még a piacon van, lényegesen alacsonyabb áron, mint amennyiért én árultam, sőt az egyiknél az irányár annál is alacsonyabb, mint az én általam prezentált vételi ajánlat volt, amit a tulajdonosok akkor nem fogadtak el.


Hirdetési hiányosságok:

Az ingatlanközvetítő nem megfelelő helyeken, minőségben, hiányos, esetleg fals adatokkal prezentálja az ingatlant. Gondolom mindenki ismeri azokat az oldalakat, ahol érdemes ingatlant hirdetni, de egy ingatlanosnak kell, hogy legyen ötlete ezeken kívül is.
Nem ritka, hogy több ingatlanos által hirdetett ingatlannál eltérő árakat, területet, utcát tapasztalhattok.
Gyenge minőségű képek, információ hiányos hirdetési szöveg. Nem tölt fel alaprajzotkevés fotót használ, illetve nem mutatja be az ingatlan helyiségeit, esetleg kihagyja a panoráma, lépcsőház illetve egyéb fontos terek fotóit.

Nézzük mit tehetsz, hogy elkerüld ezeket a helyzeteket:

Amikor látod, hogy nem megy egyedül az értékesítés, szánj rá egy kis időt és te keresd meg azt a kollégát, akiben megbízol, mert meggyőző minőségben dolgozik.
Nézd át az ingatlanos oldalak hirdetéseit. Amennyiben egy ingatlanközvetítőnek szép képanyaga, értelmezhető alaprajza és informatív hirdetési leírása van, ö lehet a Te embered. A jól ismert keresőbe írd be, hogy hol keresel ingatlanost. Például budai ingatlanközvetítőt beírva meg fogod találni azt a kollégát, aki budai ingatlanok értékesítésével foglalkozik. Itt megtalálhatod az adott kolléga portfólióját, de ami talán ennél fontosabb, ügyfelei véleményét is elolvashatod.

A megbízás megkötésekor egyezz meg vele, hogy mennyi idő után kapod meg az ingatlanodról készített hirdetés linkjét, ahol le tudod ellenőrizni, hogy valóban ilyen minőségre gondoltál.

Azt javaslom, hogy csak egy értékesítőnek adj megbízást, viszont azt határozott, rövid időre. Kettő-három hónapos időtartamra gondolok, ha esetleg nem vagy megelégedve a munkájával, ne kelljen sokáig várnod, hogy továbbléphess.

Természetesen amennyiben engem bízol meg az értékesítéssel, azt megköszönöm, szívesen veszem.

Milovecz László
Budai ingatlanközvetítő

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr2518112954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása