Az ingatlanértékesítés 3 legfontosabb fogalma, ami pénzt tehet a zsebedbe
2019. január 18. írta: I Love Buda

Az ingatlanértékesítés 3 legfontosabb fogalma, ami pénzt tehet a zsebedbe

Sokat veszíthetsz, ha nem tudsz róla

26view_illo-articlelarge.jpg 

 

Egy kollégákkal és ügyfelekkel közös beszélgetéskor derült ki számomra, hogy mennyire élnek még a régi, pár évvel ezelőtti adószabályok a köztudatban. Meglepő volt, hogy még az ingatlanos kolléga is bizonytalankodott, nem volt teljesen biztos a dolgában. Három fogalmat tisztáznék, értelmeznék a bejegyzésben, kicsit lebutítva, a leggyakoribb tranzakciófajtákat figyelembe véve. Nem fogok jogászkodni, ami azt jelenti, hogy a közérthetőség a fő szempont. Bizonyára lehetne cizellálni, kivételeket meghatározni stb., de mivel a  közérthetőség a cél így a megfogalmazás is ennek megfelelő. Természetesen, ha valami jogi segítségre van szükséged, akkor egy jogász lesz a te embered.

 MI AZ INGATLAN ÉRTÉKESÍTÉSBŐL SZÁRMAZOTT JÖVEDELEM?

Igen, így hívják, ez a hivatalos megnevezése, nem ingatlanadó. Az egy más tészta. Akkor kell fizetned, ha eladod az ingatlanodat, amit öt évnél nem régebben vásároltál. A kifizetendő adó mértéke nagyon nem mindegy. A megvásárlás és az értékesítés között eltelt idő számít, melyek fordítottan arányosak egymással. Tehát minél kevesebb idő telt el, te annál többet fogsz fizetni. A leginkább köztudatba ékelődött, mai napig leggyakrabban hallott tévhit, hogy amennyiben egy éven belül lakást veszek, nem kell adóznom, nos ilyen nincs. A fizetendő adód összege egyszerűen kiszámolható, az itt található kalkulátor alapján.

 

MI AZ ILLETÉKFIZETÉS?

Akkor kell illetéket fizetned, amikor te vásárolsz ingatlant. Számos kedvezményt vehetsz igénybe, amit hely, idő, kedv hiánya miatt nem részleteznék itt. Ráadásul egy ebben a témakörben minden fontos információt tartalmazó, közérthető videó is elérhető itt. Kicsivel több, mint három percet kell rászánnod és elég sok pénzt takaríthatsz meg.

MI A FOGLALÓ?

Nem az ingatlanirodában elhelyezett, biztosítékként letétbe helyezett összeg, nem bánatpénz, meg nem tudom én még mi.  Ami viszont biztos: szerződéses kötelezettséghez kötődik,  ami jogszabály alapján megkötött szerződés megerősítésére szolgál. Nincs kőbe vésve a 10%. Az összeg, a két fél megállapodásának függvénye, sőt a bíróság akár mérsékelheti is, egy per esetén. Nagyon lényeges még, hogy a szerződésből egyértelműen ki kell tűnnie, hogy az átadott összeg foglalóként  lett kifizetve. Amennyiben valami oknál fogva a szerződésben foglalt kötelezettségek nem kerülnek teljesítésre, a foglalóként kifizetett összeg sorsa attól függ, hogy kit terhel a felelősség a teljesítés meghiúsulása miatt. Amennyiben a szerződésben megfogalmazottak teljesülnek, úgy a foglaló összege beleszámít a vételárba.

Mivel talán Te és a családod, egyik legnagyobb összeget megmozgató tranzakciójáról, a legértékesebb vagyontárgyad egyikéről van szó, javaslom, hogy keress egy kompetens ingatlanközvetítőt, illetve később egy ingatlanjogban jártas ügyvédet.

Milovecz László

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr1714569224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása