Lassan induló ingatlanpiac, mit tehetsz eladóként?
2024. január 05. írta: I Love Buda

Lassan induló ingatlanpiac, mit tehetsz eladóként?

Budai ingatlanközvetítő tapasztalatai alapján

 _7e681e41-8ed1-446d-b1fb-d3bc7a0916ea.jpg

Budai ingatlanközvetítőként az a tapasztalatom, hogy a jelenlegi piaci helyzetben sem jelent gondot egy igényesen felújított, vagy új építésű lakás értékesítése. Nem is beszélve arról, ha valóban a piaci áron szeretnénk hirdetni. Ráadásul az ingatlanban található  rejtett hibák javítása is megtörténhet ilyenkor.
A jelenlegi hirdetések között kevesebb ilyet találsz.

Amenniben jobban szereted a videó tartalmakat, katt ide a budai ingatlanközvetítő csatornára.

Ebből az ingatlantípusból van a legtöbb a piacon, hatalmas a konkurenciád

Lényegesen nagyobb a kínálat a közepes, felújítandó esetleg jó állapotú lakás, ház a piacon. Szóval az ilyen ingatlanoknak kell a legnagyobb konkurenciával számolni. A leghatékonyabb megoldás biztosan a teljes körű felújítás lenne, de ne legyünk álságosak, nem mindenkinek lesz erre több millió forintja. Ebben a bejegyzésben szeretnék nektek ötleteket adni, hogy mivel tudtok kitűnni a konkurencia hirdetései közül, pár ezer, esetenként százezer forint befektetésével. Lesznek köztük elsőre triviálisnak tűnő ötletek, de hidd el nem véletlen. Budai ingatlanközvetítőként azt gondolom, azt látom hogy kevesen végzitek el ezeket a feladatokat, pedig megéri, hiszen nem biztos az sem, hogy utána el kell adnotok, hanem akár albérletként is hasznosítható lehet. Amennyiben így van, ne felejtsetek el persze albérleti szerződést kötni.

 

Így tudsz kitűnni közülük. A nulla forintos lépés

Az első javaslat egy ilyen, triviálisnak tűnő ötlet. Szánjatok rá akár egy egész hétvégét és végezzetek el egy lomtalanítást Ürítsétek ki a lakást, de teljesen. senkinek nem lesz szüksége a nagyi rozoga szekrényére, akkor sem, ha az irtó nehéz és nem akarjátok lecipelni. Ha eladtátok a lakást, akkor úgy is meg kell oldani. A hálószoba sokkal szűkebbnek tűnik akkor, ha a kanapé még benne van és elég lelombozó látványt nyújt, ha nem csak kopott, de itt ott szakadozott is. Akár itt is előkerülhetnek olyan gondok, amik a rejtet hiba szavatosság alá tartoznak, tehát orvosolhatjátok őket. 
Itt fontos megjegyezni, hogy amennyiben kertes házat szeretnétek értékesíteni, akkor ez a kitétel fokozottan igaz arra is. A kert kitakarítása, rendbetétele legalább olyan fontos, mint maga a ház belseje. A kutyád ajándékai, a balesetveszélyes tárgyak, régi téli gumi szett, a szomszéd betonkeverője, nem fogja lelkesíteni a vevődet.
Az sem egy világtól elrugaszkodott ötlet, hogy amennyiben van rá lehetőséged, ültess virágokat, olyan növényeket, amik vidámabbá, barátságosabbá varázsolják azt.
Ezt fogja látni először a vevőd, innen szerzi azt a bizonyos első benyomást.

Így mutasd meg a legjobb formáját

Miután az ingatlan üres, semmi nincs benne ami a belezavarna a képbe, ki fogod találni a következő lépést. Igen, egy igazi fertőtlenítős nagytakarításról van szó. Érdemes lesikálni a parkettát, a szanitereket letisztítani, de a
legfontosabb az ablakpucolás lesz. Tudom, hogy ez feleslegesnek tűnhet, de csak az első pillanatban. Az a cél minden értékesítéskor, hogy az adott terméket, árut a legjobb formájában mutassuk be. Hiába fogja ezt a vevő akár teljesen szétverni, akkor is fontos lesz az, hogy az ingatlan milyen fényviszonyokkal rendelkezik. Egy piszkos, szennyezett ablakon keresztül nem biztos, hogy lehet látni a kertet, a nem is olyan régen ültetett virágokat, a panorámát. A helyiségek sokkal sötétebb, komorabb arcukat fogják megmutatni az érdeklődőnek. Ide tartozik még a világítótestek cseréje.Használj minél nagyobb fényerejű, lehetőleg hideg fényű izzókat minden helyiségben.

 

Ha ezt elvégzed, akár árat is emelhetsz

Már eddig is sokat segítettél magadon, de a következő javaslat már minőségi ugrást jelent. Igaz, hogy némi pénzbe is kerül, nem csak az idődet áldozod fel.
Az ingatlan hangulatán sokat dobhatsz egy egyszerű tisztasági festéssel. Eltakarhatod a nikotintól sárga felületeket, optikailag egy picit növelheted a teret, illetve a fehér színű fal sokkal jobb képet mutat, mint az, amikor valamelyik családtag elengedte a fantáziáját és egy Black Metal lemezborítót varázsolt a falra, a műfajt jellemző fekete és szürke színek különböző árnyalataival.
Amennyiben eggyel tovább lépnél és a parketta is rossz állapotban van akkor érdemes valamilyen egyszerű laminált parkettát lefektetned a régire.
Itt zárójelben jegyezném meg, hogy sok hirdetés már egy ilyen ráncfelvarrást is felújításnak aposztrofálna Budai ingatlanközvetítőként is javaslom, hogy legyél őszinte és korrekt a hirdetésedben is.
Eddig ott tartunk, hogy minimális befektetéssel lett egy olyan eladó ingatlanod, ami már így is sokkal jobban néz ki, mint a vetélytársai és a várható nyereséghez képest a befektetett összeg hiánya sem fog mély nyomorba taszítani. Egy ötven-hatvan négyzetméteres lakásnál,
bőven egy millió alatt vagyunk.

Panellakást értékesítenél? Ezt mindenképpen fontold meg!

Az előző pontokban végigtárgyalt lehetőségeket még lehet fokozni egy kisebb invesztícióval. Ma már több olyan módszer is áll rendelkezésre, hogy bontás nélkül lehet új arcot adni a fürdőszobának, vagy akár a konyhának, beépített szekrénynek. Ilyenek a csempematricák, de az igazi fekete övesek a fóliázásra esküsznek. Találkoztam egy magyar cég tulajdonosával, aki két általa már régebben feltuningolt panellakást mutatott meg nekem. Az eredmény elég meggyőző volt, tényleg más lett a hangulata mindegyiknek, mint egy átlag panelnak. Pár hétre rá, az egyik cápa is fantáziát látott benne, szóval nem rossz befektetés valószínűleg.
Van még ezen kívül lehetőség bérelni bútorokat, szőnyeget, tükröket és egy kisebb homestaginget varázsolni, még mindig a bőven nagyon megéri árkategóriában.

 

nevtelen_terv_19.png

A felsorolt módszerekkel nem valószínű, hogy sokkal magasabb árat fogsz elérni a piacon, tehát egy nagytakarítás után nem érdemes megemelni az irányárat, de két dologban biztos lehetsz. A hasonló kategóriájú lakások közül ki fog tűnni az ingatlanod már a hirdetési oldalakon, ezért több érdeklődőre számíthatsz, mint egy átlagos felújítandó lomraktárra hasonlító konkurensed.

Egy remek hír a végére

Ne felejtsd el azt sem, hogy január elsejétől a csok plusz kamattámogatott hitelt, már ingatlan felújítására is használhatjátok, ha egyéb feltételeknek megfeleltek. Ez elképzelhető, hogy kicsit megmozgatja az ilyen karakterű ingatlanok piacát, tehát még egy ok, hogy kitűnj közülük.

 

Milovecz Laci

Budai ingatlanközvetítő

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr9318296001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása