Már biztos, csökkentek az ingatlanárak, talán lépned kell
2023. október 06. írta: I Love Buda

Már biztos, csökkentek az ingatlanárak, talán lépned kell

Így sem biztos, hogy veszteséggel kell számolnod

 

nevtelen_1940_x_1088_keppont_1.png

 

Utoljára 2009-ben csökkentek így a lakásárak, írja a KSH elemzése. Az ingatlanpiacon dolgozó közvetítők, szakértők már hónapok óta kongatták a vészharangot. Félreérthetetlen jelek mutattak ebbe az irányba és sokan jeleztük is, hogy a tranzakciószámok csökkenése, az értékesítési idő és a tranzakciószámok csökkenése óhatatlanul ide vezet.

Akik maguktól is a piaci tendenciákhoz igazították az eladó ház. lakás árát, azok valószínűleg sikerrel jártak és vevőt találtak, mert a vevők nem tűntek el a piacról, csak volt, illetve van lehetőségük válogatni, míg a többiek fizetik az értékesíteni kívánt ingatlan költségeit.

arindex.png

 

NE FÉLJ, NEM FOGOD ELKÓTYAVETYÉLNI

Jön a tipikus válasz: Nem fogom elkótyavetyélni, akkor inkább nem adom el, annál biztosan többet ér, bukni nem akarok rajta.
Érdemes utánajárni, hogy valóban kótyavetye, vagy logikus gondolkodás miatt csökkentjük az ingatlan árát. Azt azért szögezzük le, hogy egy 10 éve vásárolt ingatlan értékesítésekor, nagyon nehéz bukni. Természetesen  az ár nagyon nem mindegy, hiszen rengeteg pénzről beszélünk. Senki nem akarja azt érezni, hogy milliókkal kevesebb pénz landoljon a bankszámlán.

Statisztikák alapján, Magyarországon az átlag család 9-11 évente vásárol ingatlant, költözik valamilyen élethelyzet megváltozása miatt, Tehát ezek alapján, azt a lakást, házat, amit most szeretnél eladni,  2013 körül vásároltad. Amennyiben ez így van, akkor még a válság utolsó éveiben jutottál saját ingatlanhoz az akkori árakon.
2014-15 környékén az ingatlanpiac kezdett magához térni, elindult az áremelkedés, ami egészen a tavalyi év elejéig úgy ahogy ki is tartott. Nagyságrendekkel más ingatlan áron keltek el a meghirdetett házak lakások.


RÖVID ESETTANULMÁNY, TANULSÁGOKKAL, SZÁMOKKAL

Egy viszonylag friss példát szeretnék elmesélni, amiből tisztán látszik, hogy érdemes néha felülbírálni a saját elképzeléseinket is. Egy XII. kerületi lakásról beszélünk, amit a tulajdonos és a nagyobb irodák hirdettek, lassan négy hónapja. Tényleg rengeteg hirdetés volt fent mindenféle oldalakon. A tulajdonos azzal keresett meg, hogy lassan sürgőssé válik az eladás, de érdeklődő sem jön, ő pedig aggódik, mert az ingatlanárak csökkennek és akár komoly összeget is veszíthet.
Valamikor 2012-ben vásárolták a lányának, aki mégsem jött haza Németországból, így bérbeadták, de a bérlők kicsit lelakták, nekik pedig nincs energiájuk egy felújításra.Természetesen elkótyavetyélni ő sem akarja, a pénzre szükség van, mert a lánya végleg külföldön marad és ott vásárolna egy kisebb lakást.
A kollégák többféle irányárat javasoltak, amiből ő a legmagasabbat választotta, hiszen azt érezte legközelebb a saját elképzeléseihez.
Leültünk beszélgetni. Ő elmondta, hogy ezt a pénzt mindenképpen a lányának szeretné adni, mert az ő édesanyjától örökölték azt, amiből az értékesítésre szánt ingatlant vásárolták évekkel ezelőtt, 27 000 000 Ft-ért. Érzelmi okokból sem szeretné alacsonyabb összegért eladni, hiszen a szülei egész életének a munkája benne van.
79 900 000 Ft-ért volt a piacon a lakás és éveken keresztül bérbe is volt adva, tehát onnan is érkezett évi egy-két millió forint.
Megkérdeztem, hogy valóban úgy érezné, hogy elherdálták ezt a pénzt, ha az irányárat csökkentenénk 74,9 millió forintra és adott esetben 73 MFt körül megállapodnánk. Ez tíz év alatt 46 000 000 Ft pluszt eredményez, nem is beszélve a bérleti díj összegéről, szóval nem gondolnám, hogy a család ezt a pénzt rosszul fektette volna be. Ennél sokkal fontosabb, hogy ők sem érezték rossz hozamnak. Az igazsághoz tartozik, hogy 71 00 000 Ft volt az eladási ár, de ők ennek nagyon örültek, hiszen tudták a lányukat is segíteni az örökségükkel pedig kimondottan jól sáfárkodtak.

 

AZ INGATLANÁRAK EMELKEDÉSE MIATT, VALÓBAN REÁLIS A NYERESÉG

 Mielőtt azt mondanád, hogy akkor, kb 10 éve, a pénzünk is többet ért, tehát vásárlóértékben nem nyertek sokat, akkor is azt mondanám, hogy nincs igazad.

Viszonyításképpen, a 95-ös benzin árát említeném, hiszen az valóban nagyon sok mindenre kihat.
Tehát tíz évvel ezelőtt a 465-495 Ft/literről is beszélhetünk, ami jelenleg 680 Ft/liter körül mozog a blogbejegyzés születése napján, tehát nem lett háromszor magasabb. De nem is emlékszem olyan termékre, aminek az ára 3-400%-ot emelkedett volna.

Ha komolyan vesszük a legnagyobb ingatlanos portál elemzéseit, akkor a hirdetett ingatlan portfólió folyamatosan növekszik, így egyre több eladatlan ingatlan van a piacon. Talán érdemes lehet egy picit újragondolni az árazást. Elképzelhető, hogy egy alacsonyabb ár sem jelenti azt, hogy veszítettél az ingatlan tranzakción, csak adott esetben kevesebb haszonra tettél szert, mint amit elsőre gondoltál, ami valószínűleg nem volt reális, hiszen akkor már vevőre találtál volna.

Milovecz Laci
Budai ingatlanközvetítő

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr2918228845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Motorogre 2023.10.07. 18:44:54

A kérdéskörhöz - szerintem - szorosan hozzátartozik, hogy mi a cél vagy lehetőség az eladott ingatlanért kapott összeggel. Döntően nem megélhetésre kell, hanem valamilyen más befektetési formát keres a gazda - vagy mert belefáradt a bérlőkkel történő csatározásba (a jog elvtelenül a bérlőt támogatja) vagy tud jobb befektetést !?
Nem véletlen hogy egyre több kontraktusban euróban szabják meg az árat.

Ahol az idős lakó jobblétre szenderül és az ingatlan feleslegessé válik, az más téma.
süti beállítások módosítása