Ez az öt legfontosabb pont, ha albérletet keresel
2022. július 22. írta: I Love Buda

Ez az öt legfontosabb pont, ha albérletet keresel

 

nevtelen_1540_788_keppont_1_2.jpg

 

Elemzők, ingatlanközvetítők, szakértők cikkeznek arról, hogy várható az albérleti piac megélénkülése, az elkövetkezendő pár napban. Kijönnek a felvételi ponthatárok, megnyíltak az egyetemek, főiskolák kapui, de nem igazán van lehetőség kollégiumi elhelyezést igénybe venni, marad az albérlet. Nem a legegyszerűbb megtalálni a jó megoldást, ami a családi költségvetést sem vágja életre szóló tartozásba, de a család szeme fényét sem kergeti meg esténként egy  bűnözésre is hajlamos társaság, miután szemet vetettek a mobiljára.

Ezt az öt pontot érdemes betartanotok és remélhetőleg nem lesz gond

 

Lokáció, lokáció, lokáció!

Budapesten kimondottan jónak gondolom a tömegközlekedést, tehát nem biztos, hogy ragaszkodnék ahhoz, hogy az adott intézmény közelében keressem meg az új albérletemet. Érdemes azonban körülnézni a környéken, akár késő délután, sötétedés után is, hiszen azért vannak olyan helyek, amik kevésbé biztonságosak egy buliból haza siető fiatalnak. Viszonylag sok lehetőséged van alternatív közlekedési eszközt, percdíjas elszámolással bérelni. Elektromos roller, bringa, elektromos robogó és persze autó is. Nem azt mondom, hogy erre alapozz, de az nem véletlen, hogy egyre többen használják. Tehát, ha az Eötvös Loránd Tudományegyetemre fogsz járni, a város egyik legdrágább kerületébe, és nem vagy igazán jól eleresztve, akkor jó ötlet lehet akár a kettes, vagy a hármas metró vonalán kicsit távolabb bérelni egy lakást, akár havonta egy-két százezer forintot megspórolva ezzel. 10-15 percet vesztettél, de az sem időveszteség, hiszen addig tanulhatsz is. Érdemes valamelyik utazási alkalmazással tesztelni a közlekedést és máris tiszta képet kaphatsz


Ne fizess előre ingatlanosnak!

Én azt hittem, hogy ez a lehúzás már nem is létezik, de pár napja hívott valaki, hogy nekem is előre kell e fizetnie, mert akinek fizetett nem adott ki jó címeket. Nos ő nem ingatlanközvetítő. Szóval, ha te szeretnél az ingatlan hirdető oldalak kilistázott hirdetésért fizetni, akkor hajrá, de te is minden megtalálsz a neten. 

 

Okosba? Ne próbálkozz vele!

Ma annyira egyszerű, korrekt, átlátható a bérbe adott ingatlanok utáni adózás, hogy tényleg nem érdemes ezzel csalni. Amikor a tulajdonos nem akar írásba foglalni semmit, mert az ő kézfogása biztosabb mint az, hogy a nap felkel reggel, akkor inkább engedd el. Ha beesik valaki, aki nálad esetleg többet fizet, akkor könnyen a ház előtt találod magad az összes cuccoddal, a hajnali hidegben, kezedben a gyerekkori plüssmaciddal, amíg a szülők meg nem érkeznek érted. Ha nincs szerencséd még a kauciót is visszatartja, mondván, hogy az a folt a falon nem volt ott, tehát azért a négy centis csúnyaságért újra kell festeni az egész lakást.  Rengeteg szerződésmintát találhatsz kisebb keresgélés után, egyeztessétek, használjátok. Plusz jó pont, bizalmat kelthet, ha közjegyzőnél is szeretne egy kiürítési nyilatkozatot aláíratni. Ez őt védi, az ő költsége, de növeli a bizalmamat


Mikor, mit fizess?

Ma az az általános, hogy kéthavi kauciót és tárgyhavi bérleti díjat kér a tulajdonos, a beköltözéskor. Ez nincs kőbevésve, de ez az általános.

Ha tudni akarod, hogy valóban a tulajdonosnak fizetsz, kérd el az ingatlan tulajdoni lapját, ott láthatod a tulajdoni viszonyokat. Ha nincs neki, akkor ügyfélkapuról te is elérheted.

Érdemes pár fotót is készíteni bútorokról, falakról, állapotról, a későbbi vita elkerülése érdekében.

 

Így számold ki a  várható rezsiköltséget

Most talán fontosabb, mint eddig bármikor, itt írtam róla, hogy nem a pánik a legjobb megoldás, hiszen ha túlfogyasztasz, akkor komoly mínuszt hozhatsz össze magadnak. Érdemes pár számlát, (lehetőleg valamelyik téli hónapot) elkérni a tulajdonostól és a fogyasztott mennyiség alapján már tudtok valamilyen kalkulációt készíteni, ha tudjátok, hogy hányan használták az adott lakást előttetek. Az egy főre eső fogyasztásban irdatlan különbség nem lesz, tehát ez egy jó támpont lehet.

Azt se felejtsd el, hogy jöhet egy nem tudom hányadik covid hullám és te otthonról dolgozol, vagy tanulsz, tehát nem baj, ha van egy erkély, kert, udvar, terasz, bármi. Természetesen érdemes lesz a várható rezsi kalkulációjába is figyelembe venned.

 

Remélem segítettem, azt kívánom, hogy találd meg a számodra legjobb albérletet!

 

Milovecz Laci

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr317888725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása