Eljött az ingatlanközvetítők aranykora?
2023. április 10. írta: I Love Buda

Eljött az ingatlanközvetítők aranykora?

 

nevtelen_terv_1_3.jpg

Eljött az ingatlanközvetítők aranykora! Jelenleg folyamatos változások zajlanak az ingatlanpiacon, a megnövekedett kínálat, illetve a csökkenő érdeklődés arra következtetésre juttatott ingatlanos megmondó embereket, ingatlan iroda tulajdonosokat hogy mostantól lesz szükség igazán az ő munkájukra. Vége annak az időnek, amikor csak feldobta a tulajdonos a pár szavas hirdetését, aztán ciccentett egy sört és várta a vevőket,  akik egymásra licitálva álltak remegő térdekkel, hogy megvehesség az adott ingatlant.

Tényleg nagyobb szükség lesz ingatlanosra, de nem mindenkire

Valóban úgy néz ki, hogy szívesebben keresik a tulajdonosok a szakértő ingatlanosokat, könnyebben szánják el magukat az értékesítési megbízásra. Tőlem egy egy ilyen találkozó alkalmával gyakran megkérdezik, hogy én mit tapasztalok? Tényleg lehetetlen eladni bizonyos típusú lakásokat? Szóval, meg lett az eredménye a figyelemfelkeltő, clickbait címekkel megírt cikkeknek. Ezeknek az írásoknak egy részében a 2008-as válság viszonyait emlegetik, sőt armageddon, összeomlás, hasonló kifejezések is gyakran elhangzanak.

 

A mai és a 2008-as ingatlanpiac között zongorázni lehet a különbséget, de ennek a bejegyzésnek a szempontjából ez nem is annyira fontos. Arra szeretnék kitérni, hogy az említett megmondóemberek szerintem biztosan rosszul dekódolják a jelenlegi helyzetet is. Nem csak azért volt kevesebb megbízásuk, értékesítésük az elmúlt időszakban, mert annyira könnyű volt ingatlant értékesíteni és a tulajdonosnak nem volt szüksége az ő munkájukra, hanem azért is, mert az ingatlanosok munkájának egy részét, ők  jobb minőségben tudták elvégezni. Itt elsősorban a marketingre, hirdetésekre gondolok. Ez a munkánk első látható nyoma, de akár kitérhetnék az ingatlan prezentációra is. Szóval miért fizetne?

cimsor_hozzaadasa.jpg

Azt nem gondolhatja senki komolyan, hogy a második fotón látható nyitóképpel hirdető magánszemélynek bármiben is szüksége lenne az első képen látható minőségben dolgozó ingatlanközvetítő közreműködésére. Itt nem csak a képekről beszélünk, hanem az értékesítéshez való hozzáállásról, az elvégzett munka igényességéről. Ég és föld.


Milyen ingatlanosra van szüksége az ügyfélnek?

Pár évvel ezelőtt elég volt egy pár jó kép, leírás, jól kezelt ügyfélkör és már tényleg tettél is valamit, de ez ma már édeskevés. Az ingatlanközvetítői szegmens ebből a szempontból nagyobbat változott, mint maga az ingatlanpiac. Ezt nagyon sokan észre is vették és remek hirdetéseket készítenek. ami számomra azt jelenti, hogy szívesen dolgozom velük együtt, mert gondolom aki a munkájának egyik részén igényes, az valószínűleg a többi feladatát is hasonló hozzáállással látja el. Ők általában az én tapasztalataim alapján kisebb, pár fős irodák, vagy szakértő, magán ingatlanosok. Ők azok, akik invesztálnak olyan eszközökbe, amikkel minőségi munkát végeznek, illetve fordítanak időt, energiát a saját tanulásukra, fejlődésükre. Természetesen nem azt akarom ezzel jelezni, hogy nagyobb hálózatoknál nincs ilyen, bizonyára ott is dolgoznak ebből a szempontból is remek kollégák.

Tulajdonosként legyél proaktív

Véleményem szerint valóban nagyobb szükség lesz ingatlanközvetítőkre az elkövetkező időkben, de csak azokra akik fel tudják mutatni a hozzáadott értékeinket. Lelkesen bíztatnám a tulajdonosokat, hogy keresgéljenek és biztosan találni fognak olyan közvetítőt, aki az ő környékükön minőségi munkát tud végezni. Nagyon jó kiindulópont a hirdetések szemlézése. 

Ez finoman szólva sem etikus

Az semmiképpen sem fair hozzáállás, az ingatlanosok részéről, hogy kihasználva azt, hogy az értékesítés talán kicsivel nehezebb, kizárólagos szerződést kötünk, aztán a fent látható minőségben propagáljuk, az esetleg sürgősen eladni kívánt ingatlant.

Minden rosszindulat nélkül, azt remélem, hogy nem attól lesz könnyebb az ingatlanközvetítők dolga, mert kevesebb a vevő a piacon és a tulajdonosok inkább rászorulnak az ő munkájukra. Azt gondolom, hogy mindenki akkor jár a legjobban, ha azokat a kollégákat, akik a fenti képen látható minőségben végzik a munkájukat csak utána szabadítják rá a piacra, miután különböző képzések után, el sem tudják képzelni, hogy ilyen munkával szégyenkezzenek. 

Amennyiben ez megtörténik, tényleg eljöhet az ingatlanközvetítők aranykora.

Milovecz Laci

Budai ingatlanközvetítő

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr5318095902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása