Albérlet keresés Tippek a legjobb  ingatlan megtalálásához
2023. június 20. írta: I Love Buda

Albérlet keresés Tippek a legjobb ingatlan megtalálásához

lacika_family_wants_to_buy_an_apartment_and_they_are_looking_at_a9698ee6-9110-4e9d-b127-f6236bcefc02.png

 

Mint ahogy minden évben, idén nyáron is várható az albérletek iránti kereslet hirtelen növekedése, az az elkezdődik a roham a legjobb lehetőségek megszerzéséért. Azok a lakások házak is megtalálhatják a bérlőjüket, amiket akár hónapok óta hirdetnek a tulajdonosaik, de a legjobbak napok alatt elkelnek.
A legnagyobb ingatlanos portál szerint az átlagos bérleti díj Budapesten 230 ezer forint. A legdrágább az V. és a II. kerület.Éves szinten 15-16 százalékos áremelkedéssel számolhatunk. Ahogy eddig sem, úgy ezután sem fog elriasztani senkit, illetve legyünk őszinték, sokaknak nem lesz más választása.

Nézzük mit tehetsz, ha a számodra a legjobbat szeretnéd megtalálni, kibérelni. Ez lesz a négy legfontosabb pont, amit figyelembe kell venned.

Költségvetés: költséghatékony választás


Tudom, hogy amikor elkezdi az ember böngészni a hirdetéseket, az az első reakció, hogy ezért, ennyit? A második, hogy kifizethetetlen. A rossz hír az, hogy a bérleti díjnál többet fogsz fizetni, hiszen a rezsiköltséget is neked kell állnod. Tehát, amikor a kockás papíron megtervezitek a kiadásokat, akkor ezzel a tétellel is kalkulálni kell. Érdemes picit alultervezni, tehát a rendelkezésre álló összegnél 15-20 százalékkal alacsonyabb árfekvésben keresgélni. Amennyiben nagyon ki van centizve a büdzsé, akkor érdemes kompromisszumkésznek lenned. Itt arra gondolok, hogy például a munkahelyed, iskolád az V. kerületben van, ahol a legmagasabbak a bérleti díja, akkor persze, hogy az lenne a legjobb, ha ott találnál magadnak albit. Viszont, ha ez nem fér bele a keretbe, akkor olyan környéket is célpontba kell venned, ami nem annyira kényelmes. Azt csendben jegyzem meg, hogy Budapesten remek a tömegközlekedés, tehát érdemes lehet úgy megtakarítani, hogy kicsit távolabb a centrumtól bérelsz ingatlant, így akár havonta 100 ezreket is spórolhatsz és itt rá is fordulunk a második pontra.

 

Elhelyezkedés, társasház, lakás kiválasztása

Az albérlet környezete, elhelyezkedése, infrastrukturális adottságai, meghatározóak a mindennapi élet szempontjából. Érdemes ezekről tájékozódnod, mert nem mindegy, hogy egy környékbeli albérletek mitől olcsóbbak, mint máshol. Budán van olyan környék, ahova nem kis sportteljesítmény tömegközlekedéssel hazaérkezni, mert meredek domb tetejéntalálható. Főleg télen kihívás, mikor a járda csúszós, mert jeges. Vannak olyan városrészek, ahol sötétedés után egyedül sétálni egy fiatal lánynak nem mindig biztonságos. A környék kiválasztásában segítenek a térképalkalmazások, ahol a tömegközlekedést is meg tudod nézni. Amennyiben van időd, sétálj el a környékre, valamelyik hétköznap késő délután.

A társasház lakóközössége neked nem annyira fontos, mint egy tulajdon megvásárlásakor, de azért jó velük jóban lenni. Érdemes rákérdezni a tulajdonostól, hogy mit lehet róluk tudni..
A kiválasztásnál fontos szempont az ingatlan elrendezése, berendezése, mérete. Hirdetnek kiadó lakást, házat, bútorozva, gépesítve, illetve teljesen üresen is. Ma már egyre ritkább, hogy a nagyitól megörökölt ütött kopott kétajtós szekrények, billegő fotelek jelentenék a bútorozott kifejezést. Az viszont biztos, hogy az ingatlan berendezése, stílusa, nagyban befolyásolja a mindennapok hangulatát.
Ha egy kicsit előre is gondolkodsz elképzelhető, hogy egy olyan lakás, ház lesz a megoldás, ahol több szoba van, mint amennyi neked elég, viszont szívesen keresel lakótársat, akinek bérbe adod, így csökkentve a lakhatásod költségeit. Persze, ha szeretsz egyedül élni a saját tárgyaid között, akkor is lesz megoldás.



Ne fizess előre ingatlanosnak

Tudom, hogy kényelmes lenne egyszerűen rábízni az ingatlanközvetítőre a keresést. Bemész az irodába és azt mondod, hogy ilyen vagy olyan ingatlant bérelnél. Amikor ő az mondja, hogy természetesen megoldjuk és előre pénzt kér tőled, akkor biztos lehetsz benne, hogy valamelyik ingatlan hirdető oldal, bárki számára ingyen elérhető listáját fogod megkapni a pénzedért.



Szerezz versenyelőnyt, kelts pozitív benyomást

A bérbeadók azt szeretnék, hogy minden hónapban pittyegjen egyet a telefonjuk, jelezvén, hogy a havi bérleti díj átutalva, az összege hiánytalanul landolt a számlájukon. Minden más csak stressz, macera a számukra és ez érthető is. Ebből következően, neked, mint leendő bérlőnek, az a feladatod, hogy megmutasd, hogy te vagy az ő embere.
Nem nagy trükk, de nekem bevált eddig. Miután valaki szeretne egy portfóliómban lévő ingatlant kibérelni, megkérem, hogy írjon egy bemutatkozó levelet, emailt a tulajdonosnak. Amennyiben tud az esetleges előző albérletének bérbeadójától referenciát kérni, akkor azt is csatolja hozzá. Meddig tervezel ott élni, mikor költöznél, hol dolgozol, dohányzol, esetleg valamilyen háziállatod van, hol tanulsz, szóval mutasd be magad. A helyzet az, hogy valószínűleg ő is utánad fog nézni, tehát érdemes őszintének lenned és eltüntetni a közösségi média felületekről az érettségi buli fotóit, amikor a kezedben vödör pezsgős vodkával ünnepelsz. egyébként is sokkal egyszerűbb egy olyan helyen lakni, akinek a tulajdonosával jól kijöttök és nem kell a nyolcvankilós szobakutyát az ágyneműtartóba tuszkolni, amikor ő meglátogat titeket, mert egy neki szóló levelet oda kézbesítettek.

Egy új albérlet, új környezet, egy kicsit új élet is, ezért érdemes a tervezésére is időt energiát fordítani. Megéri. Sok sikert hozzá!

Milovecz Laci
Budai ingatlanközvetítő

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr5918150020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása