Májusi ingatlanhírek: élénkülő kínálat fokozódó érdeklődés
2023. június 09. írta: I Love Buda

Májusi ingatlanhírek: élénkülő kínálat fokozódó érdeklődés

nevtelen_prezentacio_169_1.jpg


Az ingatlankínálat bővülése az érdeklődés élénkülése

 A május új lehetőségeket hozott a vevőknek, bővült az ingatlankínálat a legnagyobb ingatlan hirdető portál elemzése szerint. A lakáspiac folytatta az elmúlt hónapokban megszokott tendenciát, tehát nőtt a kereslet, csökkent az érdeklődés. Azonban úgy látszik, hogy a növekvő kínálat megmozgatta az ingatlankeresők fantáziáját, hiszen az előző évhez viszonyítva, kisebb mértékben csökkent a kereslet.

Az előző hónapban 32 ezer ingatlan hirdetést adtak fel csak erre az oldalra, az eladó lakóingatlanok száma több éves rekordokat döntött meg, ami azt jelenti, hogy az oldal összhirdetés száma meghaladja a 210 ezret.



Az ingatlankeresők fantáziáját megmozgatja a nagyobb kínálat

A jó hír az eladók számára, hogy a kínálat növekedése, mindenképpen érdeklődést és tranzakciókat fog generálni. Akik megfelelő tőkével rendelkeznek és lassan kivennék a párnacihából és valami jövedelmező befektetést eszközölnének, lassan feltűntek a piacon. Jelenleg mint óvatos érdeklődők, de belőlük is vevő válhat, válik, amikor egy egy általuk kinézett ingatlan eltűnik a piacról, ők pedig lemaradtak róla. Akkor fogják úgy érezni, hogy lépni kell, ha a legjobbak közül akarunk válogatni. Ez pedig szépen lassan meghozhatja a többiek kedvét is a döntésre.



A személyes munkámban én körülbelül ugyanezt éreztem.

Ez volt az az időszak, amikor rengeteg érdeklődőnek mutattam lakást, házat. Amennyiben olyan ingatlant árulok, amihez kulcsom van, tehát nem a tulajdonos idejét vesztegetem, szinte minden érdeklődőnek megmutatom az adott, ingatlant és természetesen beszélgetek is velük.
Amikor a motivációról kérdezem őket, akkor egyre gyakoribb a befektetést keresünk válasz.
Az is igaz, hogy a tapasztalatok alapján, azért nem mindenkiből lesz befektető. A legtöbben eljátszanak a gondolattal, hogy a megtakarításokat milyen jó lenne egy kicsit megdolgoztatni.
Lementek az ingatlanárak. Valaki a családból már több blogbejegyzést is olvasott e témában, sőt beszélt egy lakberendezéssel foglalkozó barátnőjévelés persze van olyan ügyes kezű mester is az ismeretségi körben, aki majd besegít.


Az ingatlan turisták és a valódi vásárlók közötti különbség

Szóval én azt látom a személyes tapasztalataim alapján, hogy igen megnövekedett az érdeklődés a piacon, de ez egyelőre nem mutatkozik meg a tranzakciók számainak emelkedésében. Magyarul az igazi befektetők még nem gondolják úgy, hogy lépniük kellene, akik pedig az első ilyen projektjükben kockáztatnák a családi megtakarítást, körülnéznek a piacon, de többségükben más befektetési formát választanak, vagy visszavarják a pénzt a párnacihájukba.

Ebből következően az én szintemen kicsiben nagyjából ugyan az a tendencia tapasztalható, amit az ingatlan hirdetőoldalak elemzői is jeleznek.
Tehát élénkül az érdeklődés, de csak az érdeklődés.

 

Nem mindenki ingatlanturista, aki annak látszik

Óva intenék azonban mindenkit attól, hogy egy kézlegyintéssel elintézze, hogy á ezek csak ingatlanturisták, hiszen tízből egy-két érdeklődőnek valódi szándéka van már a vásárlásra és amennyiben egy jó lehetőséget talál, akkor élni is fog vele.

Itt is két fontos dolgot jegyeznék meg. Amennyiben te eladó vagy, akkor ne tévesszen meg, hogy az utóbbi időben voltak érdeklődőid, mert mint jeleztem, nem biztos, hogy ők valódi vásárlási szándékkal jártak nálad, (persze ők úgy gondolták) ebből következően, amikor ajánlatot kapsz ne abból indulj ki, hogy sok az érdeklődőd, hanem próbálj kicsit rugalmasabb lenni.

Az én tapasztalataim alapján, arra tennék nagyobb összeget, hogy a mostani állapot nem fog romlani- Persze lesz, hogy kicsivel több, vagy kevesebb ingatlan jelenik meg a piacon, de nagyságrendi változás nem várható. Miután az ingatlanpiacot nagyban befolyásolja a hitelkamatok ára, illetve a különböző támogatási rendszerek, ezeknek a változása hozhat a piaci trendekben más dinamikát.

Keress kérlek bizalommal, ha úgy gondolod, hogy segíthetek az ingatlaügyeid megoldásában

 

Milovecz László

Budai ingatlanközvetítő

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr1918141716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása