Így add bérbe az ingatlanod és nyugodtan alhatsz
2022. szeptember 02. írta: I Love Buda

Így add bérbe az ingatlanod és nyugodtan alhatsz

Ingatlanközvetítő tapasztalata alapján

 

alcimsor.jpg

 

Az igazi roham az albérletekért, vagy még várat magára, vagy elmarad, nem tudhatjuk. Jelenleg a 150 000 forintért bérelhető ingatlanok közül, 3500 található Budapesten, az albérleti piacon. Most, szeptember elején, tényleg jobbnál jobb lehetőségek közül válogathatnak a bérlők.

A kulcsszó, a válogathatnak és válogatnak is. Akik pedig megpróbálnak plusz jövedelemre szert tenni, az ingatlanuk bérbeadásából, leginkább csak kapkodják a fejüket, hogy mit tehetnének, hiszen a rezsit akkor is fizetni kell, ha senki nem lakik ott. Így válhat a bevételből, kiadás.

 

Nézzük, mit tehettek, hogy a jelenlegi helyzetben a mérleg pozitív irányba billenjen el. 



Ne tartsd ki a hirdetési árat, ha nincs érdeklődés.

A kiadó ingatlanok piacán nagyon gyorsan eldől, hogy piacképes e az adott ingatlan, a meghirdetett bérleti díjjal vagy sem. Egy, maximum két hét és ha nincs komoly érdeklődés, akkor biztosan csökkentened kell az árat. Egy kisebb, egy-két szobás lakást nagyon gyorsan, akár pár nap alatt kiadhatsz, ha jól árazol, illetve a lakásod is megfelelő minőségű. Nem a nagyi maradék bútoraival rendezted be, illetve nem családi bizbasz raktárnak használjátok, amire természetesen a bérlőnek úgy kell vigyáznia, mint a szeme fényére. Elvinni nem tudjátok nincs hova, vigyázzon rá ő. Ezeket az ingatlanokat is ki lehet adni, persze, csak olcsóbban és nehezebben. Itt is, mint minden piacon, érvényesül az a szabály, hogy amikor valami piacképes, annak van, lesz bérlője. A kisebb, alacsonyabb bérleti díjú lakásoknál, nagyon sokat segíthet, akár 10 00 Ft-os csökkentés is, amit ha a piacon ragadsz egy-két hónapig, simán elengednél egy alku folyamán. Ám még nincs kiadva a lakásod, tehát két hónap alatt nem csak a két havi, 300 000 Ft-os bérleti díjat buktad el, hanem a rezsit is te fizetted. Talán érdemes kevesebb bérleti díjat kérni már induláskor. Természetesen van különbség a az említett lepukkant lakás és egy felújított ízlésesen berendezett, otthonos kis garzon bérleti díja között. Ez a kitétel áll a családi házakra, prémium lakásokra is, csak ott magasabb összegekről beszélünk. Ezeknek is ugyanúgy megvan a piaca, keresik a bérlők. Sőt miután lényegesen kisebb a kínálat, tehát a bérlők ugyanúgy gyorsan reagálnak egy jó ajánlatra.

 Egy külföldi ügyfelemmel néztünk egy II. kerületi házat, amit lassan másfél éve hirdettek 1,3 Millió forint bérleti díjért. Rövid alku után, havi 950 000 forintért sikerült kibérelnie az ügyfelemnek. Ezért az összegért, szerintem két hónap alatt bérbeadhatta volna és a tulajdonos zsebében kicsivel több mint 10 Millió forint marad.

 

Válogass te a leendő bérlők között.

Az evidens, hogy ha sok az érdeklődő, akkor te választhatod ki azt, hogy kinek adod ki azt a lakást, amit akár 50-60 millió forintért vásároltál meg. Itt leírtam, hogy miért fontos. Szerencsés esetben, éveken keresztül kell majd együttműködnötök, tehát nagyon nem mindegy, hogy kik lesznek ők . Ma már nem ritka, hogy 3-4 havi kauciót kér a tulajdonos, akár te is megteheted. Természetesen lehetnek más feltételeid is, ha abban a helyzetben vagy, hogy sok az érdeklődőd és van valami, ami neked fontos lehet, semmi sincs kőbe vésve. 

 

Mindig legyen szerződésed, ne okosba üzletelj!

Nagyon egyszerű, átlátható az ingatlanok bérbeadása után járó adózás. Elég hülyén néz ki, hogy te nem fizeted be az államot megillető járulékot, de amikor a bérlőd közli veled, hogy ő marad a te lakásodban, fizetni viszont nem szeretne, akkor te a rendőrséget kérnéd meg, hogy oldja meg a helyzetet. Ők elkérik a bérleti szerződéseteket, ja olyan pedig nincs. Te adót csalsz, ő ingyen lakik nálad. Láttunk már ennél jobb dealt is.

 

Mi szerepeljen a bérleti szerződésben?

Egyszóval, minden.  Bővebben, minden, amiben megállapodtok egymással. Igazából a törvényesség keretein belül, szinte mindenben megegyezhettek, tehát ami fontos rögzítsétek. Azt gondolom, hogy egyetlen kritérium van, hogy amit a szerződésben vállalsz, azt teljesíteni is tudjad. Ezt a szerződést érdemes megerősíteni egy kiürítési nyilatkozattal, amit egy közjegyző készít el, a bérleti szerződés alapján. 

Beköltözéskor lehet készíteni egy birtokbaadási jegyzőkönyvet, rögzítve a berendezés állapotát, óraállásokat, falak szaniterek hibáit. Így egyszerűen el tudjátok kerülni a kiköltözéskor esedékes vitákat.

Ha ezeket betartod, akkor simán lehet, hogy a befektetésnek vásárolt ingatlanod valóban stresszmentes, passzív jövedelemhez juttat majd téged.

 

Milovecz Laci 

Budai ingatlanközvetítő




A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr8717922631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andy73 2022.09.03. 13:33:20

A tippek jók, de egy szakértőnek illene tudnia, hogy az ingatlan bérbeadás nem passzív jövedelem, bármennyire divatos is ez a kifejezés. Ez egy szolgáltatás, ami munkával, gyakorlatilag állandó készenléttel és kiadásokkal is jár, nem csak bevétellel. Passzív jövedelem pl. az értékpapírok, a bankba betett pénz, ahol a hozamok és a kamatok tiszta jövedelemnek számítanak, ott tényleg csak meg kell kötni a szerződést, amiből utána automatikusan jöhet a jövedelem, bár kockázat persze ott is lehet.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2022.09.03. 18:29:28

Talán kicsit felületesen fogalmaztam, valóban nem a szó klasszikus értelmében passzív jövedelem, de munkabérnek mégsem hívhatom.

Andy73 2022.09.03. 19:42:25

@I Love Buda: üzleti bevétel, de az üzlet munkával, kiadással és kockázattal is jár - jó esetben haszonnal is.

AlexAston 2022.09.04. 13:13:07

@Andy73: főleg manapság, amikor 8,5-10%-os garantált kamatot az az állam.
50 millós lakás esetében ez 4-5 millió évente. Ki lehet adni egy ilyen lakást havi 350-400e Ft-ért...? És az albérlet díjából SZJA, meg x évente festészet is költeni kell, egyéb karbantartásra, stb.

Jelenleg a magas ingatlan árak miatt inkább érdemes eladni, és betenni állampapírokba.

Andy73 2022.09.04. 13:31:28

@AlexAston: a kockázat is magas, simán leléphetnek a bérlők fizetés nélkül. A mostani válságban, az emelkedő rezsiköltségekkel ennek megnő a veszélye.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2022.09.04. 15:11:32

@AlexAston:
Elvileg igazad van, de ma már nagyon ritka, hogy valaki azért vásárol lakást, hogy bérbe adja. Jellemzően ezek már régebben a család tulajdonában lévő lakások, házak.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2022.09.04. 15:12:45

@Andy73: Igazából a bejegyzés lényege, hogy egy csomó dolgot megtehetsz, hogy ezt a veszélyt minimalizáld.

Andy73 2022.09.04. 18:57:02

@I Love Buda: a cikk vége, hogy a befektetésnek vásárolt ingatlan hoz stresszmentes, passzív jövedelmet. Erre írtam, hogy egyrészt nem passzív, másrészt annyira elszálltak az ingatlanárak, hogy a bérleti díj egyáltalán nem biztos, hogy fedezi a költségeket. Ahogy más is levezette, a kötvényeknek is
nagyobb hozama lehet. Ha pedig az ingatlan hitellel is megterhelt, akkor még nagyobb a kockázat, főleg a most megugrott kamatok és törlesztőrészletek miatt.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2022.09.04. 19:08:41

@Andy73:
Értelek, szerintem ugyanarról beszélünk. Nem szeretnék belemenni más befektetési formákba, mivel nem értek hozzá. Én ingatlant tudok értékesíteni, vannak tapasztalataim, de tényleg nem mennék bele más témába.
Azt pedig tényleg felelőtlenségnek tartom, hogy ingatlanosok befektetési tanácsot adjanak. Ők sem értenek hozzá, felelősség nélkül ötletelni nem korrekt szerintem. De érdemes lenne elolvasnod a válaszomat is.

Andy73 2022.09.04. 19:33:21

@I Love Buda: OK, írtam, hogy jó tippek, de a kockázat akkor is fennáll. A szerződés tényleg fontos, de az sem biztos, hogy megvéd, ha a bérlő nem tartja be. Egyébként az utóbbi években lehet, hogy jó befektetés volt az ingatlan az emelkedő árak miatt, a mostani válságban azonban már elég bizonytalan a helyzet, könnyen lehet, hogy beszakad a piac.

AlexAston 2022.09.05. 15:38:50

@I Love Buda: persze, az más.
Bár egy barátom most adta el a 9Xnm-es családi örökség lakást az V. kerületben, mert kiszámolta, hogy 3-4x annyit keres a kötvények, mint albérletbe kiadni.

Szeretnék én is ilyen örökséget, mennék is nyugdíjba, vagy portásnak, hogy ne üljek otthon... :)
süti beállítások módosítása