3 ok, amiért biztosan rosszul árazod be az ingatlanodat
2021. július 05. írta: I Love Buda

3 ok, amiért biztosan rosszul árazod be az ingatlanodat

nevtelen_terv_3.jpg

Hónapok óta ugyanazokat a túlárazott lakásokat látom a piacon, nagyon durva árakon, mondta egy szombati beszélgetéskor az egyik ügyfelem. Van olyan, ami két hónapja a piacon van és emelik az árát Szerinted van értelme? Hát értelme biztosan nincs, mert ami nem ment el 50 millió forintért, az nem fog elmenni 55-ért sem, amikor az árak inkább csökkennek, mint stagnálnak. Szóval értelme nincs, de mi lehet az oka? Hármat biztosan fel tudok sorolni. Érdemes megnézned, hogy amikor beárazod az ingatlanodat, a három körül befolyásolta e valami.

Szomszéd ennyiért adta el!  Zsike néni, a legenda

 

Mi valahogy úgy vagyunk összerakva, hogy a szomszédnak, Erzsinéninek, Feribácsinak jobban hiszünk, mint a szakértői elemzéseknek. Az ő lakásuk mindig rosszabb állapotú, fekvésű, elrendezésű, mint a miénk, de sokkal drágábban adták el, mint amiért mi hirdetjük, szóval menni fog. Az ingatlanos csak le akarja nyomni az árat.  Konkurenciaelemzés ugyan már! 

Friss történet:

 

Kaptam egy megkeresést, hogy értékesítsek egy ingatlant. Belvároshoz közeli környék, átlagosnál kicsivel rosszabb állapot. Elkészítettem egy konkurenciaelemzést. 524 hasonló karakterű ingatlan volt a piacon. A két konkurens kerületet meg sem néztem. Négyzetméterárban 170 000Ft-al voltunk az átlag felett, állapotban sokkal alatta. Jeleztem emailen, linkekkel együtt, hogy nem a levegőbe beszélek. A tulajdonos válasza, próbáljuk meg ennyiért, mert felette lévő lakást is ennyiért adták el.. Természetesen nem vállaltam a megbízást, hiszen nem tudom az ő elvárásait teljesíteni, így az a korrekt, ha átadom a lehetőséget másnak. 

Lesz, aki még magasabb árért is elvállalja

 

Bár ne lenne igazam. Ez úgy fog kinézni, hogy megérkezik egy szakértő, aki jelzi, hogy neki van vevője, aki magasabb árat is adna érte, de ugye kizárólagos megbízást kellene adni neki, hiszen ő csak úgy dolgozik. Felkerül a hirdetés, magasabb, sokkal magasabb áron. A titokzatos ügyfél természetesen másik lakást választ. A tulajdonosnak lassan kellene a pénz, de csak a kizárólagos megbízással rendelkező iroda adhatja el. Tehát ők fogják, valami nagyon nyomott áron értékesíteni. Amennyiben a tendenciák folytatódnak, jóval a most megkapható összeg alatti áron.

Ezek a példák, nem kiragadott, egyszeri történetek, hanem a budapesti ingatlan piac kínálati árait befolyásoló tényezők. Megfejelik még, az ingatlan hirdető portálok, átlag négyzetméterár kalkulációja is.

 Két okból is félre vihet. Az egyik, ami teljesen egyértelmű, hogy ezek az árak kínálati árak, tehát a piacon vannak az ingatlanok, még nem keltek el. Így vételárként számolni velük, komoly optimizmusra vall. A másik pedig, hogy az olyan érthetetlen árak is szerepelnek az összevetésben, mint pld a ma is piacon lévő  több mint 3Mft nm áron, legalább három éve  hirdetett, Bem rakparti kitűnő vétel. Nem is beszélve azokról, akik nem akarják eladni a lakást, házat, de létezik az a piaci árnál sokkal magasabb összeg, amiért hajlandók költözni. Tehát tudnak venni egy ugyanolyat, amit eladtak, plusz a gyereknek egy garzont. Nem hiszed el, hogy mennyi ilyet tudnék mutatni. Ezek is befolyásolják a kikalkulált négyzetméter árat, amiket megtalálhatsz a  hirdetőoldalakon, hiszen az algoritmus nem tudja ezeket sem figyelmen  kívül hagyni.

Szóval itt is érdemes talán egy olyan szakértőt megkeresned, aki adott területen, környéken illetékes, ott dolgozik. Ő ott adott el biztosan több ingatlant, tehát azt is tudja, hogy mit kaphatsz a saját házadért, lakásodért.

 Milovecz Laci 

Budai ingatlanközvetítő

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr9416613152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Örömhernyó 2021.07.06. 11:45:15

Igaz, hogy az eladók jó része ma már nem akarja gyorsan eladni az ingatlanát, mert esetleg az második ingatlan a családban, megörökölte, befektetésnek vette, ezért kitűz egy álomösszeget, amiből máshol új életet kezdhet majd, vehet szebbet, jobbat, kertest vagy akármi. De amúgy neki nem sürgős az eladás és ha bárki azt mondja, hogy olcsóbban kellene hirdetni, akkor úgy érzi, át akarják verni. Az utóbbi évek trendjei alapján igaza is van.
Volt ilyen öregasszony ismerősöm. Második lakását hirdette ugyanabban a panelprogramos házban, nagyobb, mint amiben ő élt. Szerinte 25,8 milliót ért. Évekig volt hirdetve, nem kelt el. Ingatlanosok rágták a fülét, hogy olcsóbban kellene hirdetni. Nem ment bele. Ja, de közben többnyire ki volt adva! Zömmel diákoknak, de néha családnak is. Tehát neki nem volt igazán sürgős az eladás. Annyira legalábbis nem, hogy mérsékelje az árat.

Most van egy ármérséklődés a piacon. Ezért az eladó, ha tud, kivár. Senki nem akarja egy-két millióval olcsóbban eladni élete legnagyobb vagyontárgyát. Az idő nekik dolgozik. Amíg nyomottak az eladási árak, addig ki lehet adni a lakást és kivárni a megfelelő alkalmat az eladásra.

Volt olyan ismerősöm, aki eladta a nem túl jó állapotú lakását a legnyomottabb időszakban a 2010-es évek elején. Ma már verheti a fejét a falba, hisz háromszor, három és félszer annyit érne ma az a lakás. Azóta az épület fel lett újítva panelprogram keretében. Vidéki nagyváros.

Aki nem tudja ma az általa megálmodott áron eladni a lakását, az adja ki, amíg a piac eléri azt az árat. Persze ha nem égetően sürgős az eladás. Aki hirtelen szabadulnak az ingatlanától, az nyilván bele lesz ugratva az áron aluli eladásba a saját ingatlanosa által. Mert az ingatlanos gyorsan akar pénzt látni, főleg azt akarja megelőzni, hogy másik hiéna keressen az üzleten vagy az eladó önállóan étékesítse a lakást. Ilyen esetben az ingatlanos és az eladó érdeke nem esik egybe.

Mankel 2021.07.06. 14:02:59

@Örömhernyó: Hát nem is tudom. Azért
1. Ha nincs kiadva akkor annak rezsije+alternatíva költségei vannak. (Államapírban ennyit hozna ha ott állna a pénz és nem lakásban)
2. A kiadás nem passzív jövedelem lelakják, üresen áll, nem fizet, nem költözik ki stb. Ehhez jön egy netto 6-7 %-kos hozam. Ha minden flottul megy.
3. Az infláció az ellenséged míg a hitelfelvételnél nagy barátod
4. Jelen helyzetben bármikor kitalálhatnak egy extra adót 2. 3. Lakásra
5. A cél lakás is drágul.
6. Ha szembejön az új lakás elbukod, mert a meglévőt el kell adnod.
Én azt javaslom mindenki vegyen elő papírt meg ceruzát és úgy döntsön. De az tényleg marhaság, hogy nem ment el másfél éve x ért arra nem biztos hogy a helyes reakció hogy majd x+10%-ért elmegy.

Örömhernyó 2021.07.06. 15:04:11

@Mankel: A kiadás jó üzlet, főleg ha még régebben, olcsóbban jutott az ember lakáshoz. 10 éve fele, harmada volt a lakások ára vidéki nagyvárosokban, megyeszékhelyeken. Azóta nem csak az ára nőtt a lakásnak, hanem a bérleti díjak is. Tehát aki nem ugrott bele az eladásba, az most egy háromszor annyit érő lakást tulajdonol és mondjuk a lakbér, amit beszed, az kétszerese a 10 évvel ezelőttinek ott, ahol én éltem Magyarországon.

Persze lehet extra adót bevezetni sokadik lakásra, csak mennyi ennek a valószínűsége? Kik írják a jogszabályokat? Ügyvédi irodák, akikek kiadják a kodifikációt a minisztériumból hatástanulmányoktól a normaszövegig. És kik a legnagyobb ingatlantulajdonosok, akik az utóbbi években egész lépcsőházakat vettek meg? Az ügyvédek. Szóval nem lesz semmiféle extra adó.

Az általam ismert esetekben aki korábban, nyomás alatt adta el a lakasát (nagyobbat kellett venni, mert jött a gyerek vagy a barátnője rábeszélte, hogy jobb a kertes, mint a panel), az mind megbánta.
Aki várt, az jól járt. Végül az öregasszony ismerősöm második lakásáért is kifizette valaki a vágyott, elképzelt 25,8 milliót, mert ami 5 éve horror ár volt, az mára átlagos. Közben meg ki volt adva, jövedelem volt belőle.
Nem fizet, nem költözik ki... Ja, a lakásodba belecsaphat a villám, összedőlhet, lehet gázrobbanás vagy eláztatják felülről. Bármi lehet meg annak az ellenkezője is.

A megbánás ott szokott bekövetkezni, amikor áron alul adnak el valamit. Aki tartja az árat, majd mondjuk 2 év múlva adja el a lakást, mert akkorra ér oda a piaci átlagár, az szubjektíve nem fogja megbánni. Objektíve se, ha addig kiadta.

Pista Bácsi 2021.07.06. 16:17:16

"nem fizet, nem költözik ki stb."

Ez csak akkor lehetséges, ha a bérlőnek erősebb verőemberei vannak, mint a tulajnak.

Ez egy átlag panel esetén nem valószínű, egy ötszobás belbudai lakás esetén viszont elképzelhető alternatíva...

Billy Hill 2021.07.06. 17:01:56

(De jó is a 6%-os állampapír-hozam, miközben 3% feletti infláció van...)

Örömhernyó 2021.07.07. 00:16:47

@Billy Hill: Az ingatlanok értéknövekedése önmagában veri a legjobb állampapír hozamait is. És akkor még a beszedett bérleti díjról nem is szóltunk.
Állampapír annak jó, akinek nincs annyi pénze, hogy lakást vegyen befektetésnek.
Aki 10 éve vett lakást vagy nem adta el, amikor a piaci árak alacsonyabbak voltak, az mára megsokszorozza a vagyonát.

Almandin 2021.07.07. 00:31:39

@Örömhernyó: Ha alacsonyan vannak az ingatlanárak, akkor se hülyeség eladni, ugyanis ha gyorsan vesz valaki másikat az árából, akkor megelőzi azt, hogy a pénz a bankban elértéktelenedjen. Ár alatt akkor is érdemes pl. eladni egy nagyobb ingatlant, ha valakinek nem megy a nagy lakás fenntartása. Ugyanis akkor a karbantartásra se tud eleget költeni, tovább értéktelenedik a lakás, aminek nagy közös költsége lehet. Ha tartozásai vannak, akkor kell eladni, ha még nincs jelzálog, mert akkor a foglalóból ki tudja fizetni a tartozásait, tud venni egy kisebb, olcsóbban fenntarható lakást és akár több milliós különbözetet is félre tud tenni. Ingatlanosra egyébként ilyenkor sincs szükség, mert ha ár alatt kínálnak egy elfogadható (akár felújítandó) ingatlant, akkor gyorsan megjön rá a vevő.
Ha valaki azért adja el az ingatlanát (ha egy van neki), mert összeköltözött egy nővel vagy férfival és az azt mondja, hogy minek neki lakás, mert úgyis az övében laknak, az azért követi el élete legnagyobb hibáját, mert nagy eséllyel egy lehúzós partnerbe botlott, aki ki akarja forgatni a vagyonából. Pár év múlva, ha erre rájön, már nem tud hova viszamenni és akár utcára is kerülhet.

Almandin 2021.07.07. 00:35:21

Még egy észrevétel, ezt a blog.hu-nak üzenem. Ezentúl csak az kommentelhet, aki alapszinten ért angolul? Ugyanis az elmúlt félórában két blogra is kommenteltem. Csak úgy engedte be a hozzászólást a rendszer, hogy gyalogátkelőket meg hasonlókat kellett bejelölnöm angolul. Nekem ez nem okozott gondot, de sokan nem beszélnek angolul. Egyrészt a nyelvtudás nélküliek véleménye is számít. Másrészt én több olyan embert is ismerek, akik pl. németül vagy olaszul, stb. jól beszélnek, de angolul nem vagy keveset. Az 50 feletti korosztály is diszkriminálva van így, mert ők még nem tanultak az iskolában angolt.

Almandin 2021.07.07. 00:40:43

Amúgy nekem volt olyan ismerősöm is, aki 25 évig folyamatosan árulta a házát, mert nem ment bele alkuba. Akkora türelme volt, hogy kivárta azt az embert, aki megadta a kívánt összeget. Nyilván ez nem mindennapos példa, de létezik ilyen is.

Örömhernyó 2021.07.07. 02:48:04

@Almandin: A captcha jó ötlet, szükséges, mert az utóbbi időben Brendel Mátyás elkezdett lopott nickek mögé bújva alpári stílusban kommentezni, floodolni mindenféle posztok alatt scriptet használva. Sajnálom azokat, akik annyit sem tudnak angolul, hogy mi az a crosswalk, bridge vagy parking meter. De ahogy én is tudok google translate-tel fordítani, ha számomra ismeretlen nyelvvel találkozok, másoknak is menni fog.
Az angoltudás önmagában nem a magasabb intelligencia jele. De aki nem tud angolul, az hátrányba kerül az élet sok területén. Most itt egy újabb indok, hogy az emberek elkezdjenek pár szót megtanulni angolul.

"volt olyan ismerősöm is, aki 25 évig folyamatosan árulta a házát"

Én is láttam sok házat a szülővárosomban, amiket egész tinédzserkoromban eladó tábla díszített. Jó helyen lévő, vállalkozásra alkalmas, buszvégállomás mellett álló 80-as években már álló ház volt az egyik. Nem tudom, hogy az ár volt-e túl magas vagy más miatt nem kelt el, de közben a környék nagyon drága lett. Kacsalábon forgó paloták épültek mellette, maga a telek is értékes volt.

Az embereknek az ingatlan a legnagyobb vagyontárgyuk. Megértem, hogy félnek attól, hogy elkótyavetyélik, nem akkor akarnak eladni, amikor épp fél évre visszaesnek az árak. Várnak, a legtöbb eladó megteheti.
A nagyméretű ingtalant lehet hogy drága fenntartani, de sokszor el se lehet adni. Vidéken rengetegen élnek többszintes házban (alagsor, süllyesztett garázs, beépített tetőtér), mert a 80-as években 3 gyerekkel kellett a hely. Aztán a gyerekek kirepültek és üres a szobákat nem fűtik, de a világ végén Somogyban, Szatmárban, Békés megyében senki se fog megvenni egy 40 éves nagy házat. Így a kisebb lakasba költözés nem járható út.

Örömhernyó 2021.07.07. 02:48:51

@Almandin: az előző a te kommentedre volt reakcióm

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2021.07.07. 07:08:00

@Almandin: Most komolyan, ár alatt eladod, nincs szükség ingatlanosra (pedig lehet, hogy ő tudna plusz pénzt hozni) Összeköltözöl valakivel és eladod a tiédet, akkor akinél laksz lehúzós?

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2021.07.07. 07:15:33

@Örömhernyó: Elvileg így lehet, ha látod a piac mozgását előre. Ellenpéldának Bp VII. kerület. Csak a legnagyobb portálon 1009 50 nm alatti lakás van eladó, a megváltozott piaci körülmények miatt. Itt azért nehéz lesz árnövekedésben gondolkodni. Hozzávehetjük a többi oldalt, a konkurens kerületeket és 1700 körül fog megállni.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2021.07.07. 07:22:35

@Pista Bácsi: Gondolom nem Budapestről beszélünk. A vidéki helyzetet nem ismerem, de ma már, aki meg akarja spórolni a kiköltözési nyilatkozatot, az minimum felelőtlen. Amikor én ezzel régebben találkoztam, ott pont egy kicsi 30nm-es lakásról volt szó, ebben a posztban írtam róla.

ilovebuda.blog.hu/2019/09/15/ezt_tedd_hogy_ne_a_berlod_rugjon_ki_a_lakasodbol

Valldemossa 2021.07.07. 11:36:14

@Örömhernyó: Tökéletes megfogalmazás a captcha előnyeiről. Véleményem szerint is nagyon jó dolog, főleg a floodoló trollok elnémítására. Az angolul nemtudók pedig eldönthetik: megoldást vagy kifogást keresnek.

Almandin 2021.07.07. 13:27:57

@I Love Buda: Nincs eladó lakásom, valamint nem is költözöm össze senkivel. Én gyakran kommentelek úgy, hogy helyzeteket elemzek, nem a saját életemet. Csupán hallok eseteket ismeretségi körből, olvasok innen-onnan történetekről, aztán leírom róla a véleményem. Kedves ingatlanos, te azt hiszed, mindenki egy potenciális ügyfél?

Almandin 2021.07.07. 13:39:47

@Örömhernyó: Valóban létezik olyan, hogy régi, nagy, nem gazdaságosan fűthető ingatlanokat nagyon nehéz eladni. Viszont gyakran nem is ezért nehéz, hanem ha olyan térségben, településen van, ahol nemigen van munka, lecsúszó térség. Én is sajnálom azokat, akik ilyen csapdába kerültek.
A nyelvhasználatról: ezek a captchák van olyan oldal, ahol magyarul jelennek meg. Tudom, hogy fontos a mai világban az angol nyelv, de az ilyen mértékű eluralkodása nem tetszik. Mondom, vannak 50 feletti kommentelők is, akik lehet, hogy más nyelvet beszélnek magas szinten, meg szerintem nem kellene kizárni a kommentelésből a nyelvtudással nem rendelkezőket se. Van olyan hipermarket, ami az elmúlt 10 évben csak angol nyelvű csomagolással látja el a termékeit, 10-20 éve még ráírták magyarul is. Ez szerintem túlzás.

Almandin 2021.07.07. 13:43:38

@Valldemossa: Mint említettem, én megbirkózom velük. De sok olyan ember van, aki nem. Lehet, hogy Matyi ellen próbálják bevetni, de akkor vegyék tudomásul, hogy Magyarországon vagyunk, magyar captchákat kellene alkalmazni. Mintha te is azt akarnád, hogy csak 50 év alatti értelmiségiek írjanak a blogra. Én ismertem olyan idős embereket is, akik 2-3 idegen nyelven magas szinten beszéltek, de az angol nem volt köztük. Pedig engem érdekel az idősebbek és a kevésbé műveltek véleménye is.

Almandin 2021.07.07. 14:27:46

@I Love Buda: Simán eloszthatod kettővel az eladó lakások számát, mert sokan több példányban is felteszik ugyanazt a lakást, vagy több ingatlanos is hirdeti ugyanazt a lakást.

Örömhernyó 2021.07.07. 14:59:44

@Almandin: Pár hónapja nézegettem lakásokat Magyarországon. Van olyan lakás, amit hét ingatlanos is próbál eladni ugyanazon az áron. Kis eltérés van a fotók szögében esetleg. Meg valahogy az alapterületet egy ingatlanos 2 négyzetméterrel nagyobbnak tünteti fel (talán az erkélyt sikerült hozzáadni), így négyzetméterára alacsonyabb lesz egy picivel. Gondolom arra számít, hogy valaki aszerint rendezi a találatokat és akkor ő előnyben lesz.

Van oroszul és németül kiválóan beszélő idős rokonom. Neki biztos szúrná a szemét, hogy miért angol a captcha. Azért ennyit ő is tud angolul, de róla el tudom képzelni mentalitása alapján, hogy ebben is amerikainizálódást, euroatlanti nyomulást lát. Igaz, ő ilyen liberális médiumokban nem kommentel. Mert ő jobboldali értelmiségi.

para_noir 2021.07.07. 15:01:05

@Almandin: már délelőtt óta magyarul megy a captcha, problem solved :)

Almandin 2021.07.07. 15:01:59

@para_noir: Nekem még félórája angolul jelentkezett.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2021.07.07. 15:24:18

@Almandin: Ha olvastad a blogbejegyzést, akkor ez nem kérdés, kedves kommentelő. Nem nagyon tudtam értelmezni ezt a lehúzás dolgot, ezért válaszoltam.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2021.07.07. 15:27:02

@Almandin: Miután van előfizetésem, így a minden ingatlan egyszer funkciót is tudom használni például az ingatlan comon, de köszönöm az ötletet. :)

Mankel 2021.07.07. 17:01:27

@Örömhernyó: ha meg lakás helyett tesla reszvenyeket vagy bitcoint vesz akkor abból a pénzből milliárdos lenne most. Az ingatlan mint befektetés ugyan olyan eszköz, mint a részvény csak sokkal nehezebb kiszállni. De nem akarok erről vitatkozni, mert ez pont olyan mint egy Tesla hívővel vitatkozni, vagy egy ateistával vagy egy pappal isten létéről felesleges szócséplés. Maradjunk annyiban, hogy az emberek többsége az ingatlan árnövekedést meg a kiadási bevételt érteni véli ezért népszerű. (Többségében csak rosszul számol) Pedig hasonló haszonra tehetne szert sokkal likvidebb eszközzel csak ahhoz olvasni kéne meg képezni magát.

Müge Szagos 2021.07.07. 17:31:40

Az ingatlanos osztja itt az észt,pedig ő a legnagyobb hiéna! Neki mindegy mennyiért megy el az ingatlan,mert a jutalék igyis úgyis meg van.gyors üzlet gyors pénz

Almandin 2021.07.07. 18:26:07

@Müge Szagos: Inkább pont azért ágál a leárazás ellen, mert akkor nagyobbat kaszálhat. Az, hogy esetleg az ügyfele egy szorult élethelyzet miatt akarja gyorsan és alacsonyabb áron eladni az ingatlanát, hidegen hagyja, hiszen az nem az ő baja.
Az is röhejes, hogy a hozzászólókból akar kuncsaftot faragni. Miközben pl. én most nem árulok lakást és a közeljövőben venni sem akarok.

Mankel 2021.07.07. 20:05:31

@Almandin: ebben nincs igazad ha egy 30 misis lakás 25 ert elmegy 2 hét alatt az jobb mintha 30 ért fél év alatt.

Almandin 2021.07.07. 20:32:45

@Mankel: Attól függ, ki milyen élethelyzetben van. Vannak helyzetek, amikor a kivárás a jobb stratégia, máskor a nagyobb árengedmény. Ha valakinek nem kell sürgősen a pénz, várhat akár éveket is a megfelelő vevőre. Ha pedig tartozásai vannak, amiket görget maga előtt és halmozódik, akkor okosabb leárazva eladni gyorsan, különben egy idő után jelzálog kerül a lakásra, utána pedig megjelennek a végrehajtók. Ha a lakás végrehajtásra kerül, akkor pl. a különböző sikerdíjak meg hasonlók kifizetése után pl. egy 30 milliós lakás után 10-15 milliót kaphat kézhez a tulajdonos, de ha évekkel előtte eladta 25-ért, akkor jobban járt. Ha utána olcsóbb, kisebb lakást vesz, akár félre is tehet pénzt, kimászhat a szorult anyagi helyzetből.
Ingatlanos egyik esetben se muszáj. Ha túlárazza a lakást, az ingatlanos szabotálni fogja a leárazást, mert akkor kevesebb jutalékot kap. Ha pedig alulárazzák a lakást, akkor ha rájön a tulaj, az ingatlanos nem enged emelni, mert lehet, hogy ingatlanoskának épp sürgősen kell valamennyi pénz, mondjuk a devizahitele törlesztésére. A másik probléma: a legtöbb ingatlanos olyan szerződést erőltet az ügyfelére, hogy az nem válogathat a vevők között. Ha egy bűnözőt vagy annak tűnő vevőt hoz, aki megfizeti az árat, az eladó köteles neki eladni, mert ha nem, akkor kötbért köteles fizetni. Ha valakinek van egy kevés üzleti érzéke, van elég ideje és nem túl problémás az ingatlan, el tudja adni maga is, nem kell az ingatlanirodák kitételeihez alkalmazkodni, le lehet pattintani a veszélyesnek tűnő vevőjelölteket, és akkor változtat árat, amikor csak akar. Nem utolsósorban az ingatlanos jutaléka is a zsebében marad.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2021.07.07. 21:28:12

@Müge Szagos: Arra gondoltam, hogy a blogom olvasótábora egyre inkább jófejekből áll. Régebben hamar megjöttek a hozzzád hasonló nagyon buta, semmire sem jó kommentek. Visszadatam a megbízást, olvashattad volna, de nem sikerült. Ha jól figyeltem most te voltál az első hülye és erre több ezer olvasót kellett várni. Szóval szép az élet.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2021.07.07. 21:35:07

@Almandin: Kedves Almandin! Nem akarlak megbántani és köszi a kommenteket, rülök, hogy olvasod amit írok, de rengeteg sületlenséget hordasz össze. Javaslatot teszel, úgy, hogy fogalmad sincs erről a piacról szakmáról lehúzásról beszélsz, ha valaki összeköltözik valakivel és a kettő közül az egyikük lakását eladják, jelzed, hogy számoljak a hirdetések felével, mert nem ismered a hirdetőoldalak lehetőségeit. Most pedig Az utolsó írásodban zagyválsz ingatklanos szerződésekről, kötbérről, élethelyzetekről stb. Minden tiszteletemmel azt gondolom, hogy amikor valaki ennyire nem ért valamihez, jobb, ha nem próbál beefolyásolni másokat.

Almandin 2021.07.07. 23:39:24

@I Love Buda: Sajnos az elmúlt 10 évben sok személyes rossz tapasztalatot szereztem ingatlanosokkal, mert többször költözködtem. Volt, aki már a megtekintésért nyilatkozatot íratott alá, apróbetűs kötbérzáradékkal. Ha pl. ugyanazt a lakást másik ingatlanostól venném meg, jár neki (!) a közvetítői díj. Ez kábé olyan, mintha szekrényt akarnék venni, a szekrény több bútorboltban is kapható. Bemutatja az egyik eladó, ott a szekrény mondjuk 70 ezerbe kerül. Utána egy másik áruházban meglátom ugyanazt 60 ezerért. Nyilván ott fogom megvenni. Na, elég furán venné ki magát, ha az első bútorbolt kártérítési igényt fogalmazna meg, amiért ők dolgoztak a bemutatással, de merészeltem a másiktól olcsóbban vásárolni. Amikor lakásokat néztem, feltűnt, hogy sokszor ugyanaz a lakás több ingatlanossal és több áron fenn van ugyanazon a hirdetési oldalon. Nos, ha én megnéztem egy lakást, ami pl. 25 millióért van hirdetve, de egy hét múlva felkerül egy másik ingatlanossal mondjuk 22 millióért, hülye lettem volna megvenni 25 millióért, amikor olcsóbban megvehetem. Döbbenet, hogy ingatlanosok azért képesek pénzt levágni valakiről, mert egy negyedórás bemutató után meg merte mástól olcsóbban venni a lakást. Nem tudom, hogy te hogyan dolgozol, lehet, hogy te nem kérsz kötbért, de sokan igen és ez eléggé rontja a szakma hitelét.
Vagy: amikor lakást árultam, bedobtak egy szórólapot a postaládába, hogy ügyvéd házaspár irodának való lakást keres, ők nem ingatlanosok. Írtam nekik e-mailt, erre visszaírt egy férfi, aki gyanús e-mail címről írt. Rákerestem Google-ban is a nevére, kiderült, ingatlanos. Erre írtam neki, hogy miért kell átverni az ügyfeleket? Erre olyan vastag volt a bőr a képén, hogy még el akarta érni, hogy meghívjam a lakásba, látni szerette volna. Gondolom, annyira hitt a saját manipulációs képességeiben, hogy azt gondolta, ha beteszi hozzám a lábát, majd megpuhít. Közöltem vele, hogy sose teheti be hozzám a lábát.
Szerencsére eladóként ki tudtam őket kerülni, bár, ha feltettem egy hirdetést, napokig hívogattak. Megtanultam rutinosan lerázni őket. Sajnos vételnél azért nem tudtam kikerülni őket, mert a hirdetett lakások többsége ügynökkel ment. Ott pl. azért nem vettem meg egy lakást, mert az ingatlanos zavaros papírt akart velem aláíratni. Nem tisztázta, hogy a több százezer forint foglaló vagy előleg. Amikor közöltem vele, hogy ez jogilag nagyon nem mindegy, elkezdett vádaskodni, pocskondiázni. Apropó, irodája se volt, csak neten. Táskairoda. Az ügyvédem tanácsára nem adtam neki egy petákot se, mert ő több ilyet látott. Kerestem egy másik lakást, miután sok gyalázkodás után (elmondott mindennek) elbúcsúztam tőle. Végül jól sikerült az eladás és a vétel is, örültem, hogy az eladáskor nem kellett még egy ingatlanossal is kínlódni.
Ne vegyél mindent magadra, én téged nem ismerlek, valóban akadnak tisztességes ingatlanosok is, nem akarlak megsérteni ismeretlenül. A tisztességes ingatlanosok helyzetét nagyon rontják a tisztességtelen lakáskupecek, mert az ügyfelek rossz tapasztalatokat szereznek és bizalmatlanok lesznek. Sajnos a kupecek vannak többségben nálunk.

Almandin 2021.07.08. 00:58:09

@I Love Buda: Még valami: ha valaki valakivel összeköltözik, nem az ingatlanos, hanem a partner húzza le a párját azzal, hogy eladatja vele a lakását. Minősített esetben fel is éli az árát, vagy a saját ingatlana fejlesztésére költi. Az ingatlanosnak nincs köze ahhoz, hogy ki milyen indíttatásból adja el a lakását.
Ne vegyél mindent a szakmád elleni támadásnak.

TW Zh 2021.07.08. 02:37:58

@Mankel: Az évek tapasztalatai alapján az emberek jó része idegenkedik a részvényektől, kötvényektől, befektetési alapoktól.
Addig rendben is vannak ezek, amíg be nem üt a tízévente menetrendszerűen érkező válság. Kizárólag ezekbe fektetni öngyilkosság.
Az rendkívül fontos, hogy a magyar családok általában valamire spórolnak. Ez a valami nem a nyugdíjaskor, mint Nyugaton, ahol az a cél, hogy Thaiföldre tudjon majd költözni a belga pedó és ott fiatal lányokkal hetyegjen, a magyar embernél a gyermeke lakáshoz juttatása az elsődleges cél. Akármibe is fektetik a pénzt, a végső cél a családok többségénél az, hogy ingatlant vegyenek, ahol az utóduk lakni tud, hogy ne albérletben kelljen laknia, nyomorognia.

Nyugaton az embereknek lehet hogy van annyi pénze, hogy el diverzifikált portfóliót tudnak összehozni, amiben van aranytól értékpapírig és ingatlanig sokminden. Magyarországon meg aki tud is megtakarítani, az annyit tehet félre, amit egy dologba fektethet. És ez jó eséllyel ingatlanra irányuló takarékosság.
A magyar ember elsősorban a lakasproblémáját akarja megoldani, az ingatlanban lakni lehet, a részvényben nem.

Az utóbbi évtizedek tapasztalatai alapján az ingatlan jó befektetés. Persze most beszállni már nem olyan jó, mint 10 éve. De az ingatlan nem csak befektetés, hanem egyben szükségletkielégítés is.

A bitcoin mondjuk akkor jó, ha van már ingatlanod, részvényeid, aranyad és még mindig van befektetnivaló pénzed, amit nem sajnálsz elveszíteni. Nem vagyok a bitcoin ellen, de az ma egy rendkívül kockázatos befektetés (egyesek szerint piramisjáték), ha Elon Musk tweetel valamit, akkor bezuhan az árfolyama. Aki már multimilliomos, az esetleg bevállalja poénből ezt a kockázatot.

Én azt látom a környezetemben, hogy aki ingatlanba fektetett 10 éve, az nagyon nem bánta meg.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2021.07.08. 08:47:37

@Almandin: Szia, szerintem a hvg, mint forrás valahol ma már sajna a blikkel egy szinten van elolvasva a cikket. Tele tévedésekkel, vélt vafgy valós történetekkel. De, hogy válaszoljak is. Minden ingatlanos cégnél úgy van, hogy a megtekintési nyilatkozat aláíása után az ingatlanos lesz, akitől meg kellvásárolnod az ingatlant. Egyéb esetben a tulajdonost hozod nehéz helyzetbe. Igen ez így lutri, bár itt is segíthet a tájékozódás. Hirdetés minősége, portfólió stb, Te is beleesel abba a hibába, hogy egy tevékenységet az alapján ítélsz meg, amit látsz. Pedig nem ismered a folyamatot. Pld amikor engem megkeres valaki, aki egy bejegyzésemet olvasta és adott esetben az első bemutatókor eladom a lakását, ő azt látja, hogy kétszer volt itt és elvitt x forintot. Én pedig azt, hogy több mint 10 éves tapasztalat alapján írok blogot, az emberek értékelik, (köszi mégegyszer) elment az írással anyaggyűjtéssel x órám. Felmértem, fotóztam, rajzoltam, elkészítettem a portfóliót- A vevőt, akit vittem ismerem, már látott velem több lakást, jól minősítettem, hiszen ezt megvette. Lehet, hogy ők egyéb esetben nem találkoztak volna soha. Az árat én lőttem be, esélyes, hogy jól. (tapasztalat) Gyors voltam, hatékony. De csak látszólag fél óra alatt. Nincs és nem is volt, szerintem nem is lesz kizárólagos szerződésem, de az nem véletlen, hogy létezik. Nekem szerncsém van, mert nem kell minden túlárazott lakás értékesítését elvállalnom, soh nem kellett szórólapot szórnom stb. De van olyan kezdő kolléga, akinek fel kell építenie a portfólióját és él ezzel a lehetőséggel.
Lehet, hogy rosszul gondolom, de engem olyan dologra, amit nem akarok nem fog egy ingatlanos sem rábeszélni.
Én értettem az odaköltözős történetet, azért volt érdekes, mert mi így élünk kb 20 éve a feleségemmel az ő lakásában, én nem aggódom.
Értem én a jóindulatodat, illetve a csalódottságodat, bár szerintem pontosan Neked lehet szükséged egy jó ingatlanosra, ngatlanügyletnél.
Az ingatlanközvetítőnél sem foglaló, sem előleg nem fizethető.
Az ügyvéd srác, akivel én dolgozom, szerintem felhívta volna az ingatlanost, hogy tisztázzák a helyzetet, nem lebeszélt volna. Már csak azért sem, mert ezek szerint te akartad azt az ingatlant és simán van rá esély, hogy ez csak egy félreértés volt.
Mégesgyszer, köszi, hogy olvasol, kellemes nyarat.!

AlexAston 2021.07.08. 10:24:59

Miért lett törölve a hozzászólásom?

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2021.07.08. 12:24:38

@AlexAston: Ingatlanos blogot olvasol, emlékeim szerint ezt a szokásos okoskodásodat már többször olvashattuk valamelyik hozzászólásodban. Nem kell ingatlanos, mert............, közben ezt olvasod. Úgy gondoltam, hogy ezirányú gondolataidat, amit most is leírtál, elég volt egyszer olvasni. ezért.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2021.07.08. 12:26:53

@AlexAston: Még annyit hozzátennék, hogy semmi köze nem volt a blog témájához. Ennyi erővel írhattad volna a sütikészítők oldalára is, mert annyi köze volt a témához.

AlexAston 2021.07.08. 12:36:05

@I Love Buda: mintha más is ezt írta volna, csak egyetértettem vele...
Illetve ingatlanos javaslatáról szól a cikk. Így nem értem, miért nem való ide?

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2021.07.08. 13:13:11

@AlexAston: Figyu, amennyiben neked ez ennyire fontos, légyszi küldd el megint és kint is hagyom. Ígérem.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2021.07.08. 13:35:44

@AlexAston: Nézd, nem tudom, hogy mit dolgozol, mi a szakmád, de tegyük fel úgy kedveled mint én az enyémet, tehát jól érzed magad benne. Legyél mondjuk ceruza faragó. Írsz blogot azoknak, akiket ez érdekel, megosztasz infókat arról, hogy miképpen lehet egyenesen ceruzát faragni. Jövök én, aki láttam ugyan már olyat, aki faragott ceruzát, de magáról a szakmáról fogalmam sincs. Elolvasom a blogodat, majd jelzem én, a kívülálló, hogy nem kell ceruzafaragó mester, mert otthon baltával bárki megoldja. Elvileg ez nem lenne baj, de van olyan, aki elhiszi és meg is próbálja a tanácsod szerint és levágja a lábát. Nos az ilyenek miatt, mint te is, aki persze lehet, hogy született ingatlanos zseni, gondolhatja Erzsi néni is, hogy neki sem kell ingatlanos és úgy patttintja el a lakását, hogy még a befektető, aki magasabb áron továbbadta is csak mosolyog, vagy Erzsike néni árulja évekig, mikor meg már tényleg kell a pénz, akkor köt valakivel még egy kizárólagos megbízást és mivel időnyomás van, jóval ár alatt elpattintják. MIndez a hasonló felfogású, felszínesen gondolkodó, de a neten teret nyerő figurák miatt. Így remélem érthető

AlexAston 2021.07.08. 14:29:51

@I Love Buda: Nem tudom, hogy jön ide a ceruza faragás.
De egy lakást eladni, ha nem putri, nem kunszt.
Csak meg kell találni a vevőt rá, aki ott akar venni valami hasonló ingatlant. És a vevőnek ki kell jönnie a helyszínre, hogy élőben is megfogja a lakás, és meg akarja venni.
Ehhez pedig az kell, hogy jól le legyen fotózva, és nem egy 2 általánost végzett szellemi színvonallal legyen megfogalmazva a szöveg mellé.
Ez utóbbi valóban nem megy mindenkinek, az elsőt pedig profi szakember megcsinálja 25-30e Ft-ért.
Persze van, aki ezt nem tudja, vagy csak nem akarja magára venni a procedúrát. Az majd ingatlanost hív, vagy árulja évekig a lakást, ez így van.

Én csak azt nem értem, hogy akinek a bőre alatt nincs pénz, és nem Erzsi néni, akinek még mindig csak vezetékes telefonja van, annak, hogy éri meg kifizetni feleslegesen milliókat másnak, amit ő is meg tudna csinálni, ha akarna. Persze tudom, hogy van, aki nem akar.

AlexAston 2021.07.08. 14:30:41

Projekt menedzser vagyok egyébként. Lehet ezért sem gond nekem egy (több) lakás eladást/vételt lebonyolítani.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2021.07.08. 14:39:24

@AlexAston: Nem hittem, hogy ezt magyaráznom kell, mármint a példát. Nem teszem meg. Leírtam
Olyan, mintha valami robottal beszélnék.
A Lutri szerencsejáték volt régen, nem putrit írtam. Csak mondom, hogy mit írtam.
Mindent leírtam ezzel kapcsolatban külön is olvass, értelmezz, nem akarok vitatkozni, így meg főleg nem.
Miért olvasol ingatlanos blogot?........ Ne ne válaszolj kérlek!

Almandin 2021.07.08. 14:41:31

@I Love Buda: Nézd, nemcsak a Hvg írta meg ezeket az eseteket. Nyilván nem minden ingatlanos ilyen, de gyakoriak a hasonló történetek.
A megtekintési nyilatkozat nem az eladó, hanem a közvetítő érdekeit védi. Ugyanis arról van szó, hogy sok lakástulajdonos több ingatlanossal is szerződést köt, mert minél többen ajánlják a lakást, annál több érdeklődő lehet. Sok ingatlanos nem engedi, hogy azonos irányáron tegyék fel a lakást az internetre, emiatt sok olyan van, hogy pl. ugyanaz a lakás egy időben fenn van 20 millióért és 23 millióért is. Ha nem elég szemfüles a vevő, rásózzák ugyanazt több millióval többért. Nyilván az ingatlanosnak bosszantó, hogy ő odament, elment félórája-egy órája a lakás bemutatására és a kollégája aratta le a babérokat. De ezért nem a vevő a hibás, hanem az eladó, hogy ugyanazt a terméket többféle áron kínálgatta. Az ingatlanos inkább nála tegyen panaszt, ne a vevőnél. Ez egy jutalékos üzletkötői munka, nem órabéres. Én is dolgoztam régebben jutalékért (nem ingatlanos területen), nem dőltem a kardomba, ha valaki elhappolt egy potenciális vevőt. Ügyesebb volt, vagy csak épp olyanja volt a vásárlónak, hogy vett tőle épp akkor. Ha valakinek ez nem tetszik, menjen órabéres munkakörbe dolgozni.
Amúgy nincs mindenhol megtekintési nyilatkozat, én vagy 30-40 lakást néztem az elmúlt 10 évben, volt ügynök, aki semmit se íratott alá, volt, aki csak nevet rögzített, de volt ilyen záradékos is. Ez a betörés érv azért áll gyenge lábakon, mert az ingatlanos is felírja a noteszába, kivel hol találkozott, egy esetleges betörés esetén így is visszakereshető. Magánszemélyként én is mindig felírtam, ki jött megnézni a lakásomat, de a telefonszámát is. Nemcsak azért, mert vevő is lehet belőle, hanem én se szívesen eresztek be idegeneket a lakásba. Amúgy gyanús elemeket nem is engedtem be, volt, hogy már a telefonban gyanús volt valaki. Ott, mivel tartani lehetett egy bűnbanda bosszújától, azzal ráztam le őket, hogy épp elkelt a lakás és villámgyorsan levettem a netről. Vártam két hónapot, amikor újra feltettem, ezzel a gyanút eloszlattam, ennek olyan előnye is volt, hogy a hirdetési portálon új hirdetésként előreugrott. Két hét múlva már volt vevőm. Elégedett voltam az árral, utána a lakásvadászat is sikerrel járt, megtaláltam magamnak a legjobb ár-érték arányút. Nekem tényleg nem kellett ingatlanos. Ha lett volna (régebben hirdettem ingatlanossal, tehát arról is vannak tapasztalataim), akkor a legrosszabb arcú bűnözőt is be kellett volna engednem, ha az ingatlanos hozza, és ha megfizeti a kívánt árat, le kellett volna szerződnöm vele. Annak minden kockázatával együtt.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2021.07.08. 14:52:38

@Almandin: Tehát te egyszer már megjátrtad egy betörőbandával és még moszt sem érzed, hogy egy ingatlanos nagyobb biztonság.
A megtekintési nyilatkozat nem véd érdeket, hanem rögzíti, hogy velem láttad a lakást, ennyi. Alapvetően ezek a dolgok nálam nem szoktak felmerülni, mert általában jó a kapcsolatom az ügyfeleimmel. Nálad meg azt látom, hogy gyanús elem, meg leráztad, meg másik ingatlanossal is megnéztted azt a lakást, meg ingatlanos nem engedi magasavbb áron hirdetni. Szóval valami nem kerek. Nekem az ügyleteim ennél sokkal simábbak, nincsenek ilyen paranoid dolgok benne. 13 éve élek jutalékból, eddig egyszer sem kellett magam szégyelnem emiatt, egy hangos szót nem szóltam ügyfelemhez, szóval azt a pénzt kapom, amiért fillérre pontosan megdolgoztam. Nem is értem a kalandjaidat.

AlexAston 2021.07.08. 14:56:41

@I Love Buda: Putrit arra írtam, hogy azt nehéz eladni. Minden mást el lehet, ha normálisan van fotózva, és bemutatva.

Hisz ha Budán a 6-os út bevezető mellett közvetlenül, meg a Szerémi út és Budafoki út közötti lakótelepet is megveszik kifejezetten drágán, akkor bármit el lehet adni.

Hogy milyen projektek? Vagyonvédelmi rendszerek telepítése.
De én amúgy is ilyen vagyok. Ha pl. 20 fős baráti társaságunkak kellett szilveszteri bulit még régebben leszervezni, megcsináltam, mert tudtam, hogy akkor az nem lesz elbaltázva, és mindenki hálás volt. Vagy nyaralást sem utazási irodákkal intézem, hanem magamnak, és olcsóbban.
Ezt mindenki megteheti, aki akarja. De mondom, tudom, hogy sokan vagy nem akarják, vagy 1 bites életmódot élnek.

Örömhernyó 2021.07.08. 16:33:19

@AlexAston: Sokan vesznek ma igénybe olyan kényelmi szolgaltatásokat, amiket 20 éve nem vettek volna igénybe.
Ilyen az ingatlanos szolgáltatása.
20 éve meg elég elterjedt volt az utazási irodás csoportos utazás. Aztán erről sokan leszoktak. Mert kinyílt a világ, tudnak foglalni maguknak hotelt, van nyelvtudás, nem akarnak egy görög apartmanban aszalódni vagy török all-inclusive szállodában kóvályogni, ha magánszervezésben el tudnak menni távolabbra, egzotikusabb helyre.

Ez az ingatlanos biznisz azért is pörög, mert az emberek sokszor nem ott laknak, ahol az eladandó ingatlanuk fekszik. Vagy mondjuk Békés megyéből akarnak Győrbe költözni, nincs idejük, pénzük mindenféle lakás megtekintéséért utazgatni. Ezzel együtt is az online hirdetések korában egy ügyvéddel simán le tudja bonyolítani az ember ezt, ha rászán egy kis időt.

Almandin 2021.07.08. 16:53:55

@I Love Buda: Nem törtek be hozzám soha. Inkább olyanokra gondoltam, hogy rosszarcú, potenciális bűnöző társaság került képbe. Nagyon vicces vagy, hogy azt hiszed, valaki csak azért kommentelhet így-úgy, mert biztos érintett a dologban.
Én csak mindenkinek azt tudom ajánlani, hogy mielőtt belép az ingatlanpiacra, olvasgasson lakásmaffiás történeteket. Csak olyan szerződést írjon alá, amit a saját ügyvédje is átnézett, menjen el személyesen a földhivatalba adatokat ellenőrizni, mert sok a bűncselekmény. Vannak lakásmaffiózó ügyvédek és ingatlanosok is, tehát inkább tűnjön valaki paranoidnak, mint hogy súlyos bűncselekmény áldozatává váljon.
Hihetetlenül manipulatív stílusod van, ez gyakori a szakmádban. Már a poszt címe is elárulja, hogy nem nézed ki senkiből, hogy képes jól beárazni az ingatlanát. Nem kéne ennyire hülyének nézned másokat. Az a nem túl etikus üzleti kommunikációd lényege, hogy elhiteted az emberekkel, hogy nem érthetnek a lakásuk eladásához, minden, amit csinálnak, rossz. Erre fellépsz megmentőként, hogy bezzeg majd te megoldod a nem létező problémát. Engem mindig taszított az ilyen nagyképű, nárcisztikus, "ki, ha én nem" mentalitás. Az a helyzet, hogy sok az eszkimó és kevés a fóka, túl sok ember akar ingatlanközvetítésből megélni nálunk és ezért pofátlanul rámásznak a lakáseladókra, tukmálják magukat, kvázi lehülyézik őket, el akarják őket bizonytalanítani, hogy őket válasszák. Néha valóban szükség lehet ingatlanosra, de nem mindig.

AlexAston 2021.07.08. 17:46:41

@Örömhernyó: csak ez a szolgáltatás milliókba kerül, és ÉN nem kapok érte semmit. Persze akinek égeti a zsebét a pénz, tegye.
Én ennyi pénzből autót, vagy hifit vennék inkább. Vagy nyugdíj előtakarékosság, vagy gyereknek félrerakni, lletve akármi más hasznos dologra elkölthető.
Persze ez csak az én véleményem.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2021.07.08. 20:59:47

@Almandin: @AlexAston: Bocs, hogy így egybe vettelek kettőtöket, csak szerintem meg tudom így válaszolni a hozzászólásotokat, illetve egy tőröl fakadnak szerintem
Tehát: Nincs szükség ingatlanosra,m int tudjuk. Nos én reggeltől mostanáig dolgoztam, lezártam egy ügyletet, minkét fél kimondottan örült. Még lesz dolgom kb 11-ig. Ez imádom ez egyébként. a legjobb, ha szükség van rád, hidd el. Azzal, hogy ingatlanos blogot olvasol, azt jelzed, hogy az információ, amit ingatlanos oszt meg szükséges, csak nem szeretsz fizetni. Ezzel semmi baj, vannak ilyen ingyen arcok, akik fogyasztják az ingyenes tartalmakat, de nem lépnek tovább. Tényleg rendben van. Az már nem, hogy azt írja, hogy neki nem kell. Mondom, kell, csak ingyen. Rengeteg videóm, írásom született azért, hogy aki nem akar ingatlanossal dolgozni, ne a sötétben tapogatózzon, ingatlanos átverésekről stb. Csak a hirdetésekről (hogyan készítsd el) három videó, egy bejegyzés. Tehát, ha valaki úgy gondlja, hogy a jóindulatot kérdőjelezi meg, az finoman szólva is buggyant.
Az utóbbi egy évben százezres nagyságrendben költöttem képzésre sajátomra) és itt nem a Szabó Péter féle hülyeségekről beszélek, hanem google stb, tehát aki velem dolgozik, nem csak az ingatlanos oldalkban bízhat, de kívülálló ebbe nem hiszem, hogy belelát. Aztán marketing tanfolyamon is részt vettem, azért, hogy jobb legyek, amiből az ügyfeleim is jól fognak kijönni. Ezenfelül szántam x órát igen arra, hogy a tapasztalataimat megosszam ingyen azokkal, akik erre nyitottak és szükségük van rá. Remélem ti is így tesztek. Saját pénzből képzitek magatokat, segítetek tök ingyen, a saját időtökből.
Manipulálni? Mit?
Ezek mellett tényleg nem egyszerű udvariasnak maradni olyanokkal, akik ingatlanmaffiát vízionálnak, illetve fogalmuk sincs az ügyfélkapuról, ők besétálnak a földhivatalba.
Manipulálnálak titeket persze, abba az irányba, hogy inkább írjatok blogot arról, amihez értetek, jók vagytok benne. Mindenki jobban jár.

Almandin 2021.07.08. 21:37:49

@I Love Buda: Már megint jön a burkolt lehülyézés. Képzeld, van fogalmam az ügyfélkapuról. Használni is szoktam. Neked az a fő bajod, hogy nem tudod a hozzászólókat irányítani. Indítottál egy blogot, nagyon átlátszó marketinges céllal. Csupán öngólt rúgtál, mert a hozzászólók nem biztos, hogy olyan véleményeket fogalmaznak meg, ami a célodat segíti. Erre megpróbálod őket meggyőzni, többek közt hülyének nézéssel, a véleményük ledegradálásával. Ez a kísérlet arra, hogy egyrészt átállítsd a magad oldalára őket, másrészt ügyfelet csinálj belőlük. Valamiért neked az a kényszerképzeted van, hogy valaki csak azért kommentelhet egy ingatlanos blogra, mert épp lakást akar venni, vagy eladni. Olyan nem is lehet szerinted, hogy vannak szélesebb látókörű emberek, akiket sokféle téma érdekel. Ez olyan, mintha pl. egy prostitúcióval foglalkozó blogra kommentelnék és azt hinnéd, hogy vagy prosti, vagy kuncsaft, vagy strici vagyok, nem lehetek semleges hozzászóló. Szoktam nézni maffiás filmeket is, de nem vagyok se rendőr, se maffiózó, a családomban sincsenek maffiózók.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2021.07.08. 21:49:30

@Almandin: menjen el személyesen a földhivatalba adatokat ellenőrizn
Te írtad afentieket.
Olvasd már el legalább azt a bejegyzést, amire kommentelsz.
Azt mondod, hogy nárcisztikus vagyok, miközben a te nickneved egy drágakő. Ne már légyszi.
Ezeknek a bejegyzéseknek nem te vagy a célközönsége hidd el.

Almandin 2021.07.08. 22:09:25

@I Love Buda: Mivel negyvenes vagyok, az ügyfélkapu előtti életről is vannak fogalmaim. Másrészt az csak egy lehetőség, ha közel a földhivatal és van időm, én szívesen intézek ügyet személyesen.
Én itt elköszönök, sok sikert az üzletkötéseidhez. Nem tudtuk megérteni egymást, de nincs harag. Nem látom értelmét a további vitának, minden jót kívánok.

AlexAston 2021.07.08. 22:36:52

@I Love Buda: nem azért olvasom, mert bármit tanulni akarok. Hanemcmert párszor arcomba tolta az index, és kíváncsi vagyok, kik, mivel "hülyítik" a népet. És persze a nép mennyire hülyült meg.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2021.07.08. 22:38:26

@Almandin: Van ez így, remek nyarat neked is.
Azt pedig, hogy írjál blogot arról, amiben jó vagy, azt komolyan gondoltam, hidd el sok embernek tehtsz jót, segíthetsz. Minden jót neked is!

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2021.07.08. 22:42:15

@AlexAston: Nem ment át, sebaj.
Itt lezártam a beszélgetésünket. Kellemes nyarat!

Örömhernyó 2021.07.09. 14:58:34

@AlexAston: Azért nem kerül milliókba egy átlag lakás esetén az ingatlanos szolgáltatása. Én se venném igénybe, nem is értem azt, aki igénybe veszi, de elfogadom, hogy ilyen szolgáltatások léteznek.
Az a helyzet, hogy mivel má szinte minden hirdetés ingatlanosoktól jön az ingatlanhirdetési oldalakon, az emberek alapnak veszik, hogy ez a felállás, lassan eljutunk oda, hogy egyszerűen az emberek fel se teszik a kérdést, hogy lehetne-e ezt ingatlanosok nélkül is.

Amikor én lakást béreltem, akkor se ingatlanoson keresztül tettem, pedig ma már lakásbérlet terén is egyre növekszik az ingatlanosok szerepe.

AlexAston 2021.07.09. 21:33:16

@Örömhernyó: nahát. Már megint cenzúra, pedig csak tényeket írtam le.
Netro 4% az átlag jutalék kb.
Az egy átlag lakás esetén simán 1,5-2 millió Forint.

#szájbergyerek# 2021.07.16. 08:58:11

"Hát értelme biztosan nincs, mert ami nem ment el 50 millió forintért, az nem fog elmenni 55-ért sem, amikor az árak inkább csökkennek, mint stagnálnak."

Érdekes, de másképp látom. Az év elején a kb. 60 évvel ezelőtt kalákában épült, azóta lelakott kockaházakat még 55-60 milláért kínálták. Azóta felment 60-70 millióig. Igaz ez Pest peremkerület és nem Buda, ezért lehet hogy nem ugyanazt a műsort nézzük.

Persze ennek sincs értelme, hogy ha valami nem kellett fél éve 55-ért a kutyának sem, azt most 5-10-zel többért kínálják.
Talán az eladók tudni vélik, hogy a vevők kivárásra játszanak és azt gondolják így majd jól kibabrálnak velük.
süti beállítások módosítása