10+1 lépés ingatlanfotózáshoz, a profik így csinálják
2021. május 29. írta: I Love Buda

10+1 lépés ingatlanfotózáshoz, a profik így csinálják

Ha nincs pénzed home staiging szolgáltatásra, ezt pár ezer forintból megoldhatod

A mai online világban az otthon fotói jelentik az első találkozást a vevő és a leendő új otthona között. Amennyiben igaz, márpedig nagyon is az, hogy az első benyomás sok mindent meghatároz, akkor nem is kell tovább ragozni annak fontosságát.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján nyugodtan kijelenthető, hogy egyre több az igazán jó minőségű fotókkal megjelenített ingatlanhirdetés. Tehát, ha most kezded el hirdetni a lakásodat Neked is bele kell állnod, már csak azért is, mert a hasonló karakterű ingatlanok között biztosan lesz olyan, ahol szépen fotózott,  jól elkészített képeket láthatsz, alaprajzzal,  informatív, jó megszerkesztett leírással. Itt bizony a telóval kattintott homályos állókép hendikeppes lesz. Simán tovább görgetnek az érdeklődők. Nincs egy másodperced megragadni a figyelmüket. Persze nem így, mert ez inkább komikus.

budapest-xx-kerulet-erzsebetfalva-hatar-ut-kozeli-utca-elado-keres-otthon-kuzvetut-csaladi-haz-ingatlan-_3-3612_-852254.jpg

Ha meggyőztelek, nézzük mi az a 10 +1 pont, ami segíthet Neked:

 

1. Készítsd elő az otthonodat a fotózásra úgy, mintha egy demo lakást szertenél bemutatni. Erről egy külön bejegyzést lehetne írni, de a legfontosabb, hogy legyen rend. Volt olyan velem is, hogy megérkeztem, és a konyhában sárgás zsírú hurka pihent, a szekrényen a mosatlan mellett. Ez nem lett volna annyira feltűnő, de a szobában aludt egy néni. Mikor mondtam, hogy akkor a szoba fotózását kihagyjuk, a tulajdonosok azt mondták, hogy inkább letakarják addig... Az is lényeges, hogy lehetőleg minél kevesebb személyes tárgy legyen elöl, illetve a kicsit extrémebb díszeket is érdemes eltűntetni addig. Kardok, kitömött medve, obszcén fotók, minden volt már. Ezek semmiképpen sem látszódhatnak, illetve azok a tárgyak, festmények, szobrok, grafikák, bútorok sem, amik komoly értket képviselnek.

2.Ha nem sürgős, akkor várd meg azt a napot, amit az időjósok, a legnapsütésesebbnek jeleznek és akkorra időzítsd a fotózást. Nagyon jót tesz a természetes fény.

3.Ne csak a belső terek legyenek megjelenítve, hanem, akár az épület, a kert, a panoráma, az udvar, a lépcsőház, hiszen erre is kíváncsi lesz az érdeklődőd.

4. Abból a szögből kattints, ahonnan a legjobban be tudod mutatni a teret. Én elég magas vagyok, de egy három négyzetméteres panel fürdőszobájának a megjelenítése még így is kihívás. Nekem itt az jött be, hogy lövök egyet tükörből, egyet pedig minél magasabbról.

5. Készíts olyan képeket  is, ahol nyitva vannak a helyiségek ajtajai, így látszik, hogy mi honnan nyílik, és jobb a térérzet is.

6. Ha tudsz használj állványt. Fekvőképeket készíts, illetve használj széleslátoszögű objektívvel rendelkező fényképezőgépet. A tereket kell megjelenítened. Tulajdonképpen itt buknak el a telefonok.

7. Legyenek színek. Miután elpakoltad a személyes tárgyaidat kopárnak tűnhet a lakásod. Nem kell egyből homestaiging, de pár színes kép, virágok, valamilyen színes takaró, plüsspárna vidám, barátságos hangulatot teremthet.

portre_003.jpg

8. Ne látszanak szezonális elemek. Bocs, ezt nem tudtam jobban megfogalmazni. Arra gondolok, hogy karácsonyfa, nyuszi, szilveszteri dekoráció, mikulás, krampusz, jobb, ha nem látszik, de ugyanígy érdemes eltűntetni a szülinapi buli maradék girlandjait is.

9. Ha nemrégiben készült el a felújítás és esetleg van róla dokumentáció, akkor érdemes azokból is pár képet használni. Mutasd be akár előtte utána, de a műszaki berendezés, a falban futó vezetékek bemutatása is bizalmat generálhat.

10. Készíts rengeteg képet. Nappali, hálók, fürdőszoba, konyha szinte kötelező, a terasz, kert, panoráma, mind vonzó lehet a vvevőknek. Úgy készíts és annyi fotót, hogy lehessen válogatni a remekebbnél remekebb kép között, amikor feltöltöd a hirdetőoldalra.

+1 Szerkeszd, javítsd a fotóidat. Számos akár online használható fotójavító alkalmazás közül választhatsz. Nem kell egyből mélyre ásni a photoshop rejtelmeiben, de találsz olyan lehetőségeket, ahol a fényeken, a kontrasztokon pár mozdulattal javíthatsz. A fotósok sem a nyers képeiket használják, ők sem hagyják ki az utómunkákat sem.

Természetesen, ha úgy gondolod, hogy sem időd, sem kedved elvégezni ezt a munkát, megtiszteltetésnek veszem, ha rám gondolsz.

Milovecz László

Budai ingatlanközvetítő

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr6916574474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AlexAston 2021.05.31. 09:58:24

Ezzel egyet tudok érteni. Nagyon sok múlik a fotókon.
Egy 20-30-40, ki tudja hány millió lakás eladásánál megéri 25-30e Ft-ért megbízni egy profit, aki lefotózza a lakást.
Tapasztalatból mondhatom, hogy megsokszorozza az érdeklődők számát.

wrstjnethn 2021.05.31. 11:41:33

Egy fontos dolgot kiemelnék a fotókkal kapcsolatban: a feltöltött képek között az épületről készült külső kép legyen az első ami az érdeklődő elé kerül az ingatlanok listájában. Ehhez ismerni kell az ingatlan hirdető portált, hogy automatikusan az első/utolsó vagy egy választott képet rak be thumbnailnek. A homlokzat fogja felkelteni az érdeklődést, nem a mosókonyha...

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2021.05.31. 12:25:37

@wrstjnethn: Ezt nagyon nem így látom. Nem egy panelház, bérház, kockaház fogja felkelteni az érdeklődők figyelmét, hanem egy jól fotózott tágas helyiség.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2021.05.31. 12:33:26

@AlexAston: Szerintem 25-30 000Ftért jó enteriőr fotóst nem találsz.
Persze itt is lehet lejjebb adni, de egy komoly fotós nem csinálná meg ennyiért. Számold vissza. utazás, fotózás, utómunka, tehát dolgozik vele alapesetben finoman számolva is 6-7órát és kijön egy mekis órabér.

AlexAston 2021.05.31. 15:33:41

@I Love Buda: Nekem 3 hónapja ennyiért csinálta, olyan minőségben, hogy a fotókat másnap felrakva szó szerint 6-an hívtak, hogy jönnének azonnal megnézni a lakást, és egyikük meg is vette (vagy legalább is kezet ráztunk) kevesebb, mint 1 héttel a fotók felrakása után. És még fent maradtak a fotók, a szerződéskötésig, többen hívtak, hogy kp-s vevők, és megvennék a lakást. Előtte 2 hétig alig csörgött a telefon. Tehát mondhatjuk, hogy a fotók miatt volt minden.
Ennél jobb ötletet tényleg nem tudnék mondani azon felül, hogy persze a szöveg is legyen rendben, meg a lakás se legyen putri.

És profi géppel, állvánnyal, utómunkával készültek a képek, széles látószögű objektívvel, hogy egy fotón a teljes szoba látszódott, ha kell.

Bárkinek ajánlom, sőt azt mondanám, hogy kötelező.
süti beállítások módosítása