Jövendölések az ingatlanpiacra, közhelyek és elemzések
2020. május 05. írta: I Love Buda

Jövendölések az ingatlanpiacra, közhelyek és elemzések

canva_green_leafed_plant_on_sand_1.jpg

Első közhely: minden rosszban van valami jó.

Ez elvileg igaz, de nagyon nehéz észrevenni az új lehetőségeket a szertefoszlott álmok helyett, pedig ott van az, csak látni és értelmezni kell. Természetesen nagyon lényeges szelektálni, hogy milyen információk alapján építjük újra azokat a bizonyos álmokat. Az álomotthon megvásárlásához  pedig különösen  csúszós az út. Rajtad múlik, hogy az új lakásodban dekázhass a wc papírral, vagy a maszkod alatt elégedetten mosolyogva ökölpacsizz az ügyvédnél, mert sikerült eladni  a lakáseladásod.

Lassan második hónapja tartanak a korlátozások. Ezidő alatt, szinte mindenki megnyilvánult már, szakértett, elemzett, összefoglalta a múltat, megjósolta a jövőt.

 

Az első elemzések, vannak kétségeim

Az első egy-két hétben, a tragédia, összeomlás szinonimái uralták az ingatlanközvetítők megnyilvánulásait. Drasztikus tranzakció visszaesésről számoltak be, előrevetítve az ingatlanlufi kipukkanásának rémét. Erről kicsit régebben itt írtam.A helyzet természetesen teljesen más volt. Aki egy kicsit is ismeri ezt a szakmát, az tudja, hogy ma arra a lakásra kötnek a tulajdonosok-vevők  adásvételi szerződést, aminek az árában, fizetési ütemezésében megegyeztek, egy-két hete. Olyanról nem hallottam, hogy ne tudták volna azt az egy, rosszabb esetben, két órás aktust lebonyolítani, ami a szerződés aláírását jelentette. Ebből következik, hogy az első két hetet minimálisan befolyásolhatta a megszorító intézkedések bevezetése. 

 

Miért ez a nagy para?

Nem biztos, hogy az önmagukat véleményvezéreknek kikiáltó, minden fórumon megnyilvánuló, un. szakértők, valóban meg tudják e szerezni a releváns információikat, az sem, hogy amennyiben megszerezték értelmezni is tudják. Erre jó  példa, egy önmagát ingatlanos bloggerként aposztrofáló, kicsit bugyuta szerepet magára vállaló srác, aki az elsők között nyilvánult meg szakértőként, hat eladó ingatlant kezelve a portfóliójában. Hát, ez kicsit karcsú szerintem, ahhoz, hogy trendekről beszéljünk, de persze lehet látnok is, akkor pedig én tévedtem. Az otthon töltött órák száma szerintem, egyenesen arányos, az új elemzők, szakértők, illetve kurzusok, tanfolyamok coachok  megszületésének számával.  Érdekes látni, hogy miképpen próbálják meg, akár befolyásolni is a lakásukat eladni kívánó tulajdonosokat abban, hogy árcsökkenés, árcsökkenés, árcsökkenés, pedig ebben a helyzetben, a kereslet csökkenésére, illetve növekedésére, nem nagyon lehet következtetni, hiszen az emberek a közértbe is csak meghatározott időben mehetnek.  Természetesen vannak olyan elemzők, akik olyan munkákat tesznek le elénk, amiből valóban érdemes következtetéseket levonni és az ő véleményük alapján meghozni a döntéseinket. Az Ingatlan.com, a Portfolió, a Napi.hu és más valóban gazdasági és szakmai portálok egy csomó értékes tartalmat gyártanak, mellettük érdemes megkérdezni, a valóban területszakértő ingatlanértékesítőket is ahhoz, hogy egy család kialakítsa a stratégiáját az ingatlan eladással, vásárlással kapcsolatban.

 

Ezért fontos a második közhely: A statisztikák számok, sorsok, könnyek és nevetés nélkül

Úgy néz ki, hogy az életünk minden területén változások várhatóak, hiszen a vírus érintette a gazdaság minden ágazatát (harmadik közhely) Egy lakás eladása, vásárlása is nagyban befolyásolni fogja a család elkövetkező pár évét, nem beszélve arról, ha valaki hitelfelvételben gondolkodik. Ahhoz, hogy ennek a helyzetnek valaki a nyertese legyen mindenképpen ezerszer átrágott, megfontolt döntést kell hoznia, amihez érdemes segítségül hívnia a hiteles és elmondom még egyszer hiteles forrásokat. 

 

 Milovecz László

budai ingatlanközvetítő

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr9515525834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása