Az én házam, az én áram. Négy buktató az irányárképzésnél
2020. március 15. írta: I Love Buda

Az én házam, az én áram. Négy buktató az irányárképzésnél

 

nevtelen_terv_6.png

Mikor a családi tanács meghozza a döntést a lakás eladásáról,. általában egy szám lebeg a szemek előtt, ami a legtöbb esetben megcáfolja a magyarok híres pesszimista hozzáállását. Igen, ez az összeg az esetek 99%-ban jóval a piaci ár felett van, (hogy ez miért lehet veszélyes,arról itt írtam). Miért is ne lenne drágább, hiszen a családfő akkurátusan végignézi a kínálatot, a lakása konkurenseit, (elégedetten hátradől, mert mindegyik rosszabb, mint az övé) Meghallgatja a szomszédot, aki pont ilyet adott el pár hete, hihetetlen összegért. Elolvassa az ingatlanpiaci elemzéseket és elégedetten kibont egy sört és leskicceli a kockás lapra a lakás alaprajzát, majd pár szóban bemutatja azt és a végén nagybetűkkel kiemeli az ingatlanosok kíméljenek kitételt, hiszen el tudja adni ő is,

Nézzük meg a valóságot!

 

 Egy egész vasárnap délután elment arra, hogy végignézze a hasonló karakterű lakásokat a környéken, illetve a hirdetőoldalak is összesítik az adott városrész, kerület négyzetméter árait, tehát meg is volna a támpont. Hol a hiba, a buktató, ez tök egyszerű! Akármelyik környéken járunk az alaphelyzet mindig ugyanaz. Az ingatlanok ennyiért vannak hirdetve, de természetesen nem ezen az áron találnak gazdára. Ezekben az összesítésekben megtalálható a romos örökölt lakás, ahol hengerelt minták vannak a falon, a lambéria felett, illetve a parketta színe már kitalálhatatlan. ( csendben megjegyzem, hogy szinte biztos, hogy van bent Singer varrógép.) Illetve a kiváló ízléssel és igényességgel felújított lakás-ház is. Aztán ebbe a kalapba esik bele, az a verzió is, amikor valaki kitalálja, hogy ha a piaci ár felett sokkal többet kap érte, akkor költözik, ha nem gondolja meg magát. ( de meg fogja) Kis keresgélés után találunk fel sem foghatom  áron, hirdetett ingatlanokat, Láttam bérházban felújított lakást, hárommillió feletti nm áron hirdetve. Ha ezt meghirdeti még két közvetítő cég is, akkor azért látható, hogy ennek milyen hatása van a környék hirdetési nm áraira. Persze a tulajdonos érzelmi kötődése is megjelenik az árban, mert az övé, tehát jobb.

Mit mondott a szomszéd?

 

Amikor a cseppet sem gyakori helyzet áll fenn, hogy a szomszéd tényleg a valós eladási árat mondja, nem tesz rá egy fillért sem, akkor is lehetnek átgondolandó tényezők Ok, hogy a miénket kifestettük, tehát felújított állapotú  (nem, nem az) ők pedig az egész lakást műszakilag is rendbe tették (nem is beszélve, egy mai kornak jobban megfelelő átalakításról) Aztán a miénk utcára, villamossínre, kocsmabejáratra néz, a szomszéd ablakából csendes kertet látunk. De az is lehet, hogy nálunk keleti a tájolás, nála délnyugati és így tovább, lehetne még sorolni a különbségeket. De mivel a miénk jobb és a piac is pörög, kicsivel magasabb áron hirdetjük meg.

Piaci elemzések

 

Az ingatlanpiaci elemzések adott esetben jó támpontok lehetnek, de ne felejtsük el azt, hogy az egész piac vonatkozásában fejtik ki a véleményüket, illetve 2008-ban egyik elemző sem jelezte előre, hogy mekkora gazdasági trauma várható, és azt sem, hogy pénzügyi válságra is fel kell készülnünk. Nem tudom, hogy egy eladónak mennyire érdemes ezekbe belemélyedni. A megbízóimnak szoktam küldeni általam érdekesnek vélt cikkeket, elemzéseket, hogy lássák a piaci tendenciákat, amiket ők általában szívesen fogadnak, tehát érdemes erre időt szánni.

Egy hét alatt eladtam

 

De, hogy ne csak ezt az oldalt nézzük meg, lehet úgy is rosszul járni, ha alulárazzuk a lakást, de ez kevésbé jellemző. Általában blogbejegyzések kommentfalán visszatérő vendég, az egyhétalatteladtamegyedül hozzászóló. Persze nem zárom ki, hogy vannak csodák, lásd 95-ös Bl döntő, de a jellemző az, hogy ilyen gyorsan eladott ingatlanoknál nem sikerült kihozni a legtöbbet a család legértékesebb vagyontárgyából, ár alatt kelt el. Egy, kettő hét alatt, egyszerűen nem lehet kideríteni, hogy mi a legmagasabb összeg,amit kaphatunk a lakásunkért, nincs olyan értékesítési stratégia.

 

 Milovecz László

Budai ingatlanközvetítő

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr2915523226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.