Mi köze egy amerikai tv show-nak a magyar ingatlanárakhoz?
2020. január 18. írta: I Love Buda

Mi köze egy amerikai tv show-nak a magyar ingatlanárakhoz?

 
the-price-is-right.jpg

Aki járt az Egyesült Államokban és volt a kezében televízió távirányítója, az nagy eséllyel belefutott a The price is right című műsorba. Ennek az a lényege, hogy adott terméket nyerhette meg az a a versenyző, aki a legjobban tippelte meg az adott árucikk árát,  de fölé nem lőhetett. Tehát, aki egy centtel is magasabb árat mondott,az akkor is elbukta a nyereményét, ha a másik versenyző, akár több dollárral alacsonyabb árat tippelt. Ez a játék több mint negyven évig szórakoztatta az amerikaiakat. Mint általában a sikeres műsoroknak, ennek is kell, hogy köze legyen a való élethez és milyen meglepő, van is.

Mi köze a magyar ingatlanpiachoz?

Már az év elején, több mértékadó portálon is megjelentek nagyon igényesen kidolgozott elemzések, előrejelzések az ingatlanpiaci mozgásra vonatkozólag. Egybehangzóan némi visszaesést prognosztizálnak. Egy-két évvel ezelőtt, amikor egy barlangot is el lehetett adni, mert kis túlzással mindegy volt, csak legyen négy fala, megvették. Ma már ismét versenyeznek egymással a piacon lévő ingatlanok és itt lép be a képbe a jól meghatározott ár.         Egyes eladók érthető okokból félnek attól, hogy ahogy ők mondják, elkótyavetyélik a lakásukat és mivel sok pénzről van szó, ez teljesen érthető félelem. Ők azt gondolják, hogy a pici ár fölé lovik be az irányárat és két dolog történhet, vagy a piaci áremelkedés utoléri őket, ( nem egy esetben láthattuk az elmúlt években, hogy ilyenkor ők ráemeltek az árra, ami elvileg nem rossz ötlet, ha biztosan tudja, hogy hol a vége, de mivel ez ritkán volt így, ma az eredeti kínálati ár alatt hirdetik ezeket a lakásokat.) vagy majd alkuszik a vevő és ők persze engednek az árból, esetleg idővel ők maguk csökkentik azt.

Ezek az elképzelések a legritkább esetben működnek, amikor pedig az ingatlanoknak kell versenyezni a vevők figyelméért, kegyeiért, akkor soha. Miután vettek egy nagy levegőt és levitték az árat, bekerültek abba a kalapba, ahol a többi, hasonló karakterű ingatlan van, azzal a különbséggel, hogy az övék már kevesebb érdeklődőt vonz, hiszen az ingatlankeresők, akik régóta figyelik a hirdetéseket már százszor látták és régóta a piacon van, tehát azt gondolják valami baj van vele.nem érdekli őket, van több friss, új hirdetés, inkább azokra figyelnek.Ilyen hendikeppel igen nehéz dolgozni, de megvan erre is a megoldás, de ennek a felvázolása már egy másik bejegyzés témája.

Velem történt

Konkrét példám is van. Budán viszonylag sok 70-80-asévekben épült kockaház van akár egy( nem tudok jobb szót) korabeli lakóparkban.Négy, öt, hat ház egy hatalmas udvaron belül, minimális különbségekkel. Az egyik ilyenben kaptam egy megbízást, elfogadták a javaslataimat a tulajdonosok, elmondták, hogy mit szeretnének a kezükbe, én elmondtam a véleményemet, hogy szerintem milyen összeg lesz a végén. Nem volt nagy különbség és örültek is neki. Hagyták, hogy végezzem a munkámat, Azt hiszem a hatodik bemutató hozta meg az ajánlatot és elkelt a lakás, az érdekes az volt, hogy irányáron történt mindez, hiszen az érdeklődők tudták, hogy verseny van, mivel kevés jól beárazott friss hirdetés volt a környéken,  nem mertek alkudni.(Én is voltam így autóvásárláskor, kicsit drágábban is vásároltam, alku nélkül mint amennyiért a többit hirdették, de nem bántam meg) Tudtam, hogy a szomszédos házban is van egy ugyanilyen lakás, kicsit ugyan drága, nekem meg maradtak érdeklődőim, gondoltam egy telefont mindenképpen megér, hátha tudok mindkét félnek segíteni. Hát nem sikerült. Ő elzárkózott az együttműködésünktől, én pedig máshogy próbáltam megoldani a vevők ingatlankeresését.

Ma már olcsóbb, de így sem kel el

Mikor készültem a bejegyzést megírni és próbáltam az általunk eladott lakásokra példát keresni, akkor futottam bele a fent említett ingatlan hirdetésébe és komolyan én is meglepődtem, hogy ma már jóval az alatt az ár alatt van, mint amennyiért mi eladtuk a szinte teljesen ugyanolyat. Mint ahogy én sem, úgy valószínűleg már más sem hívja, ha pedig el kell adnia valamilyen élethelyzet miatt, akkor még tovább engedni kell az árból, így a megkapható 100 forintból jelen állás szerint irányáron eladva 74-et fog megkapni, nyilván ennél kevesebb lesz a vége, a különbségbe pedig bőven belefért volna a közvetítői jutalék.

 Milovecz László

Budai ingatlanközvetítő

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr1315414798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tonuzobakerdez 2020.01.19. 00:45:34

Minden idők egyik legjobb posztja itt a blog.hu-n (nálam). Mondjuk ehhez az is kell, hogy rengeteg szemét legyen a blog.hu-n (blogketrecben is).

Amit én az íráshoz hozzátennék (szemléletben):
* ha van tér/idő a piac felnövéséhez a magasabb ajánlati árhoz, akkor ez önmagában lehet még szempont. Elemzések (bizonyíthatóan jól) mutatták például a budapesti ingatlanok meredeken felívelő árait, évekre előre. Nyilván aki a csúcson árazott felül az bukhatott a cikkban leírtak szerint.
* Csak azért nem kéne ár alá menni, hogy "kevesebbet legyen hirdetve". Azaz szerintem nemcsak árat, hanem potenciális célközönséget és értékesítési időt is be kell lőni.

Én egyébként maximális elégedettségem mellett úgy adtam el budapesti lakásomat, hogy direkt felüláraztam. Jó sok megtekintőm volt (kevesebb, de jó pár ajánlattévő, akik kritikus határ alá ajánlottak így nem lett üzlet). Végül fél év után a kritikus határ fölé egyszerre hárman is adtak ajánlatot és versenyeztetés révén az előnyösöbb nyert.

Ami még izgalmas, hogy nekem nagyon szimpi ez az amcsis játék, a sok kereskedelmi tévés baromság (x+1-dik tökfelesleges x-faktor) helyett ennek tényleg lennek valós érdemi értelme (amúgy más témában is mint ingatlan).
süti beállítások módosítása