Mindkét magyar űrhajós, magyar műszert vitt magával az űrbe
2019. december 17. írta: I Love Buda

Mindkét magyar űrhajós, magyar műszert vitt magával az űrbe

A legsikeresebb magyar űrkutatási eszközt, 1980 óta használják az űrállomásokon

20100518farkasber6.jpg

 

1980 Május 26.-án eltűntek a bárányfelhők az égről. Miért? Mert a Farkast (Bertalant, az első magyar űrhajóst) fellőtték. Ezzel (ne minősítsük milyen viccel) abban az időben, a fél ország poénkodott. Aznap azonban, nem csak a magyar űrhajósoknak volt premier, hanem először szerepelt,  a magyar fejlesztésű, azóta sokadig generációjaként a 2024-ig  használatos sugárzásmérő műszer, a Pille is.  Jelenleg a Nemzetközi Űrállomás (ISS) orosz rendszer részeként üzemel, de űrséták esetén az európai, amerikai, kanadai, japán őrhajósok is használják a Pille dózisméréseit.

Abban az időben, elképesztő presztízscsata folyt, a még egyben lévő Szovjetunió és az USA között. Ekkor, 1978-ban kezdték el fejleszteni a magyar KFKI_nál azt a műszert, aminek az volt a feladata, hogy mérje és dokumentálja az űrhajósokat ért sugárszennyezést, ami az űrben akár 60-80 szorosa is lehet a földi terhelésnek. Magyarul, kellett egy egy passzív, termolumineszcens elven működő doziméter (azaz sugárdózismérő), mely a világűrben fokozottan jelentkező kozmikus sugárzás hatásának mérésére szolgál, egyes űreszközök fedélzetén.

KIS CSAPAT NAGY EREDMÉNY

A sugárterhelés mértéke mindig nagyon érdekelte az űrkutatással foglalkozókat, de eleddig csak mikrohullámú sütő méretű műszereket sikerült kifejleszteniük, amiket a szűkre szabott súlyhatárok miatt nem gyömöszölhettek be az űrhajókba, nem is beszélve arról, hogy egy mikrohullámú sütő nagyságú valamivel biztosan nehezebb lehet űrsétálni. Adott volt a feladat, le kell kicsinyíteni. Az ezzel fejlesztéssel, egy év alatt megbirkózó csapat vezetője,  a szerkezet főkonstruktőre Szabó Béla villamosmérnök volt., illetve a csapat tagjai voltak még :Vágvölgyi Jenő fejlesztő villamosmérnök, Szabó Péter Pál fizikus, Fehér István vegyész, Deme Sándor villamosmérnök, Csoke Antal mechanikai tervező. A munkájukat siker koronázta, egy  nagyobb mobiltelefon méretű, remek műszer formájában, ami akár már az űrhajón kiértékelhette a mérési eredményeket. Ennek azért találtak helyet. Szabó Béla, két kollégájával vitte Moszkvába és juttatták el Farkas Bertalanhoz, aki természetesen magával is vitte a Szojuz 36 fedélzetén, a Szaljut -6 űrállomásra.

1_pille.jpg

Hihetetlen karrier

Valószínűleg jól szerepelt a sugárzásmérő mert ezzel egy nem akármilyen karrier vette kezdetét. Ugyanis 1983-ban, a Nemzetközi Űrhajózási Szövetség Budapesten tartott kongresszusán, a NASA küldöttei és érdeklődni kezdtek iránta. Csak halkan jegyzem meg, hogy bőven élt még a cocom lista. Ám mind ettől függetlenül, az első női űrhajós, Sally Ride 1983-ban a Challenger űrsikló fedélzetére magával vitte, de később űrturistaként Simonyi Károly azaz Charles Simonyi, a második magyar űrhajós, (aki ráadásul kétszer is járt a világűrben) is végzett vele méréseket. 

Hogy mi köze ennek egy ingatlanos bloghoz?

Egy Törökvészen található remek lakás, ami nem is olyan régen még a projektvezető Szabó Béla tulajdonában volt és mivel a Pille nevet a mérnök úr felesége javasolta, elképzelhető, hogy az ötlet a hatalmas, gyönyörű panorámával rendelkező teraszon üldögélve lepte meg őt.

Ide kattintva megtalálod a lakás adatlapját is.

Milovecz László

Budai ingatlanközvetítő

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr9715332320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Első mohikán 2019.12.19. 06:48:29

Simonyi inkább űrturista volt, mint a szó klasszikus értelmében vett űrhajós...
süti beállítások módosítása