Így adja el a saját lakását egy ingatlanos
2019. szeptember 08. írta: I Love Buda

Így adja el a saját lakását egy ingatlanos

couple-with-real-estate-agent-visiting-modern-house_69315-635.jpg

 

Az ingatlanárak meredek emelkedése előtti években, egy kollégámmal kockára tettük a családunk tartalékait, általunk jó befektetésnek ítélt lakások vásárlásába fogtunk. Nem kell itt őrült összegekre gondolni, egy 25-30-nm-es lakást, négy-öt millió forintért meg lehetett vásárolni. A koncepció a felújítás és az értékesítés volt, természetesen tisztes haszonnal lezárva a folyamatot. Itt írtam róla, hogy mit érdemes átgondolni a lakás megvásárlása előtt. Ennek ugye két alapfeltétele volna: jó áron vásárolni és jó áron értékesíteni. Az elsőről most nem beszélnék, hiszen ma, igazán jó vétel viszonylag ritka. Tudom, hogy sok hirdetésnél olvasható,  hogy jó befektetés, de ez inkább a hirdető határtalan optimizmusának, esetleg a matematika teljes figyelmen kívül hagyásának, vagy annak köszönhető, hogy neki, az évi 1% hozam egy negyvenmilliós befektetés után megfelel. Amit kiváló befektetésnek aposztrofálni barokkos túlzás.(megjegyzem, ha valóban az lenne, akkor a hirdetés nem lenne fent két napnál tovább, mert sok befektető dolgozik a piacon, akik naprakészek)

Ám a bejegyzés nem is befektetőknek szól, hanem azoknak, akik a saját otthonukat, esetleg örökségüket tennék pénzzé.

Áruként gondolunk rá

Természetesen az igatlanértékesítés alapfogalmaival tisztában voltunk, ha te nem, itt tájékozódhatsz.Tehát onnan indulunk, hogy a szakemberek befejezték a munkát, takarítónő kitakarított és van egy gyönyörű patyolattiszta árucikkünk. (fontos a kifejezés) Meg is érkeztünk az első ponthoz. Akárki jött és akármikor, nálunk tisztaság várta. Pár száz forintért vásároltunk lábzsákokat, hogy a téli latyak, sár ne a szőnyegen hagyjon vidám foltokat, de egyébként is tisztán tartottuk.. Természetesen az értékesítéshez azok a csatornák álltak a rendelkezésünkre, mint mindenkinek, kivéve a cégünk belső  ügyfél adatbázisát, azt nem használhatja magántulajdonos, de nem mindig onnan jött a vevő. Mivel tulajdonosként hirdettünk, persze megkerestek ingatlanos kollégák is. Nem volt szabály arra, hogy dolgozunk e velük vagy nem, ez attól függött, hogy a telefonbeszélgetés alapján, mennyire volt szimpatikus, vagy felkészült. Volt olyan lakásunk, ahol négy cég is dolgozott velünk, volt ahol kettő.

Piacra tettük

A hirdetéseinket a lehető leggondosabban készült fotókkal láttuk el, széles látószögű gépet használva. Bármennyire is remek kamerái vannak a mai telefonoknak, pontosan ez hiányzik,(mármint a széles látószög) hiszen nélküle nem lehet igazán jól tereket fotózni, az ajtófélfa pedig, bármennyire is különleges, senkit nem fog vásárlásra ösztönözni. A hirdetéseink szövegeinél figyeltünk arra, hogy mindent, ami fontos bemutassunk: környék, ház, lakás, műszaki jellemzők, költségek, parkolás stb. Ez a bejövő telefonoknál is elég jó szűrő volt, hiszen mindig elbeszélgettünk az érdeklődőkkel és így képet kaptunk a számukra fontos dolgokról. Az ingatlan bemutatását is a beszélgetés alapján vittük végig, felkészülve azokra a kérdésekre, amik a telefonba elhangzottak. Ennek volt köszönhető, hogy egy lakásnál általában három négy bemutató elég volt ahhoz, hogy eljussunk ajánlattételig.

Az alku

Azt figyeltem meg magamon, hogy hiába vagyok túl száznál is több alkufolyamaton, itt kicsit izgultam mindig. Ráadásul, mivel a lakásokat a tőlünk telhető legjobb minőségben és legszebben próbáltuk felújítani, kicsit bele is szerettünk mindegyikbe. Nem mondom, hogy bepárásodott a szemünk, mikor eladtuk, de az egyikbe egyszer vissza kellett mennem valamiért és ott rendetlenség volt, kifejezetten furcsán éreztem magam.Szóval meg tudom érteni, ha valaki a saját otthonához szoros érzelmi szálak fűznek. Én meg, de a piac biztosan nem. 

 

Milovecz László

budai ingatlanközvetítő

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr1415049064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mariska16 2019.09.08. 18:43:54

Na pont azt nem tudtuk meg amit a cím ígért

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2019.09.08. 19:15:20

@mariska16: Szerintem igen, de amennyiben konkrétumra kérdez, válaszolok szívesen.

bekestobbsegg 2019.09.08. 21:51:03

@mariska16: Pedig tényleg vannak benne konkrétumok; figyelni arra, ami a vevőnek fontos, takarítás, jó képek stb.

jatagán9 2019.09.09. 07:32:01

Egy negyvenmilliós lakás évi hozama nem négyszázezer, hanem vagy négymillió. Az viszont már 10%. Jó reggelt kívánok!

kommentes nikk 2019.09.09. 08:30:44

Hát semmitmondásból ötös a poszt, semmi érdemleges nem derült ki. Plusz ha jól értem, ez téli biznisz, tehát nem is éppen aktuális. Mit akart a szerző ezzel valójában?

kommentes nikk 2019.09.09. 08:34:02

@I Love Buda: te meg azt írhatnád meg, hogy az egy százalék hogy jött ki. negyvenmilliós kecó, az mondjuk egy jó garzon nem rossz helyen, ami simán kiadható havi 130 körül, az egy évben másfél milla, az nem egy százalék, még ha némi amortizációt le is vonunk, bár egy jó állapotú lakásnál az első pár évben azzal sem kell számolni igazán.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2019.09.09. 08:58:51

@kommentes nikk: Szerintem, ha naponta csak 10 percet böngészed a hirdetéseket, simán találsz ilyeneket, ahol számolsz és ez jön ki. Azt hiszem nem sikerült a mondatot kontextusában értelmezned, ha szánsz rá még egy kis időt és elolvasod láthatod, hogy nem egyről beszélünk.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2019.09.09. 09:00:50

@kommentes nikk: Figyelmedbe ajánlanám az előtted hozzászólót, akinek eljutott az üzenet és pont ez volt a cél.

gyongyi70 2019.09.09. 10:36:59

A takarítás, latyakot nem hozunk be, mint nóvum? Nálunk ez akkor is minimum, amikor eszünk ágában sincs eladni a lakást, csak simán élünk benne.
Jó képek: ez is minimum, bár lehet elrettentő képeket találni a neten, de abból vicces posztok szoktak születni ugyanígy az indexen.
Semmi újat nem tudtunk meg.

jatagán9 2019.09.09. 14:14:38

@I Love Buda: Nincs ebben semmi titok. Ezt írják az interneten az elemzők.
A lakás befektetésként két módon termel hozamot: egyrészt a megvásárolt használt vagy új lakás értéknövekedése, másrészt a bérbeadással megszerezhető bevétel alapján számítható a megtérülése. A havi átlagos bérleti díjakkal számított és éves jövedelemadóval csökkentett bevétel, illetve az átlagos négyzetméterárral kalkulált vételár alapján számított lakásbérleti hozamok jelenleg 5 és 10 százalék között mozognak.

jatagán9 2019.09.09. 14:19:38

Konkétan pl.

"Az értéknövekedést is figyelembe véve, Budapest belső részén 9,5-13 százalékos hozamok érhetők el (az V., a VI., a VII., a VIII., a IX. kerületben), a külső kerületekben is 10 százalék feletti hozammal is lehet számolni (például a X. vagy a XVIII. kerületben).
Közel 9 százalék a hozam az új lakásprojektek legtöbbjével rendelkező XI. és XIII. kerületben, illetve a szintén kedvelt XIV. kerületben is."

És akkor még ehhez jöhet a bérleti díj.

jatagán9 2019.09.09. 14:20:34

Az előzőhöz: ebben már benne volt a bérleti díj. Az utolsó mondat törölve.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2019.09.09. 21:56:59

Akkor még konkrétabban,amikor az értknövekedést számolod kalkulálsz adóval illetékkel? Mire alapozzák ők ezt az értéknövekedést, mikor minden arról, szól, hogy az ingatlanárak stagnálnak ( nem, nem a hirdetések, hanem a megvalósult tranzakciókról beszélek, amit a hirdetési piac valószínűleg, ahogy szokta, lassan majd követni fog.)
A bérleti díjat sem étem, tedd meg, hogy belinkelsz egy olyan hirdetést, amiből elképzeléseid szerint kiadás után adók megfizetésével, kihozod ezt a hozamot.
süti beállítások módosítása