Az albérletkeresők négy pontja
Ezeket vedd figyelembe, ha lakást bérelnél és sikerülni fog

nevtelen_terv_1_1.png

Két három hete tart az albérletőrület. Kijöttek a ponthatárok, miután a család szeme fénye bejutott az áhított oktatási intézménybe, az örömbe némi fejfájás is vegyült. Nem csak az ünneplés alatt bedöntött ipari mennyiségű alkoholtól, az elmúlik ebben a korban, viszonylag gyorsan, hanem a hol fog lakni a gyerek, ha nem lesz kollégiumi elhelyezés kérdése dörömböl a homlokokon keményen. Rokonokat, ismerősöket számba vették és a helyzet nem oldódott meg.  Jön a felvételinél is idegölőbb történet, ingatlanos oldalak böngészése, telefonok tömkelege, igények lejjebb adása, más környék keresése, szóval a kompromisszumok. Több mint ötven kimenő hívás, érdemi eredmény nélkül, mert kiadták mire odaértek, eszméletlen összegek elköltése közlekedésre és a romokért is brutális összegeket kérnek, vagy alhatsz a házinénivel falszomszédságban és hallgathatod a horkolását. Nem irigylésre méltó a helyzet, de van egy négy pontból álló, hívjuk így cselekvési terv, amivel ezeket a kínokat elkerülhetitek. Nagyon ritkán foglalkozom kiadó lakásokkal, így erre a szegmensre nincs rálátásom, tehát mikor az egyik barátom segítséget kért a fiának, csak a józan eszemet vehettem alapul, de bejött. 

1. Költözz oda pár napra

Ha bérelnétek valamit, lakást, szobát, házat, szánjatok a keresésre legalább 3-4 napot, de úgy, hogy abban az      adott városban szálltok meg. Nem lesz sokkal drágább, mint az utazgatás, viszont kevésbé fárasztó és elérhetőek vagytok a tulajok és az ingatlanosok számára, ha van valami olyan ingatlan, ami pont akkor esik be a rendszerbe.

2. Tervezz 

A hirdetések kiválasztásánál külön kezelném az ingatlanos és a magánszemélyek hirdetéseit és amennyire csak lehet szűkítem a kört, arra a négy-öt ingatlanra, ami a legjobban megfelel az igényeimnek. Amennyiben több hirdetés is fent van róla, mindegyiket elmenteném. Azért kezeltem külön a magánszemélyek hirdetését a tulajdonosokétól, mert a közvetítővel biztosan kitérnék arra, hogy ezt a problémát most kell megoldanom, tehát örülnék, ha bemehetnék az irodájába és vele együtt átbeszélnénk, hogy mi lehet még jó nekem a kínálatukból. Nagyon fontos, hogy személyesen. Tudom, hogy több idő, de megéri, mert ő kimondottan örülni fog egy ilyen motivált ügyfélnek és elemi érdeke, hogy személyesen minden információt átadjon neked és sokkal jobb, ha itt derül ki valami, ami miatt egy lakás nem szimpi,mintha megnéztél volna már hármat, ahol mindenhol volt egy kis baj.

3. Pénz 

Legyen nálad legalább egyhavi bérleti díj foglalónak.Ma már ritka, hogy ott és akkor egymás tenyerébe csapnak a felek, de emiatt ne maradj le egyetlen jó lehetőségről sem. Nagyon fontos, hogy a tulajdonosok, ma már válogathatnak a bérlők közül és azt fogják választani, akivel az együttműködés zökkenőmentesnek ígérkezik, fizetőképes lesz végig, nem hívják fel a szomszédok másnaponta, hogy brutális spanglifüst terjeng a lépcsőházba  és valaki azt hitte a szomszédról, hogy ő Darth Vader, ő pedig a fia Luke és kötelessége beengedni a lakásba és megsimogatni a buksiját. El sem hiszed, hogy mennyit számít ilyenkor az első benyomás, neked egy megbízható bérlő benyomását kell keltened, remélhetőleg az is leszel, de ennek látszania kell.

4. Ne okosba

 Akkor sem, ha az úgy olcsóbb. Ez a piac is tisztul hála istennek, a tulajdonosok nem kockáztatnak fillérekért és te sem tedd. Közjegyző előtt írjatok alá egy olyan bérleti szerződést, ami mindkét fél számára biztosítja,  a lehetőségét egy tiszta korrekt viszonynak. Mindent próbáljatok meg rögzíteni, ami nektek fontos. Hidd el nem fogja azt gondolni, hogy kukacoskodsz, hanem látni fogja, hogy átgondoltan hosszútávra tervezel és ez még egy jó pont.

Milovecz László

Budai ingatlanközvetítő

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr4915018198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buchhalter 2019.08.22. 09:15:18

Ezzel az egésszel az a baj,hogy egy ingatlanos írta. Így az egész nevetséges kedves ügynök.

para_noir 2019.08.22. 10:59:47

A negyedik ponthoz azért hozzátenném, hogy hahaha, manapság még mindig 90% fölötti a szürkezónás, értsd papír nélküli kecókiadás, egyszerűen azért, mert különben adózni kéne utána.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2019.08.22. 11:22:44

@Buchhalter: Teljesen igazad van, a virágárusok, kecskepásztorok, kávészüretelők, autóbuszvezetők, katonatisztek, libatoll fosztók, vízügyi mérnökök, háziorvosok kompetenciája elvitathatatlan. De mi ingatlanközvetítők nem rendelkezünk rálátással az ingatlanpiacra.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2019.08.22. 11:24:25

@para_noir: Komolyan írtam, hogy ez a szegmens egyre fehérebb, mondhatnám, szinte csak ilyeneket hallottam az utóbbi időben.

haXXor 2019.08.22. 13:06:16

@I Love Buda: Teljesen egyetertek azzal a ponttal. Legyen termeszetes a kozjegyzo egy berles kezdetekor, bar sokan meg a legalapabb jogokkal es kotelezettsegekkel sincsenek tisztaban, szoval hosszu ut lesz mire eljut a piac oda, hogy a berbe ado kotelezi a berlot a bejelentesre vagy, hogy a berlest nem hivjuk mar alberletnek

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2019.08.22. 15:09:56

Lehet, hogy igazad van, bár én az állami szintű piacszabályozásnak nem látom okát, direkt módon. Ez szerintem tök jó irányba halad. Ezen nem is gondolkodtam, de érdekes, hogy az albérlet szó használatát tényleg valami olyan kifejezés is felválthatná, ami kicsit jobb hangulatú.

Buchhalter 2019.08.22. 15:17:54

@I Love Buda: jaj de kicsit megsértődtél.A leggusztustalanabb az ,amikor egy szerencsétlen felrakjja a laksá hirdetését és ti tucatjával zaklatjátok telefonon . Rengeteg ismerősöm csak panaszkodik rátok. Na erről ennyit. Albérletet inkább ügynökség nélkül. Felesleges költséget jelentettek.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2019.08.22. 15:37:47

1. Nem sértődtem meg,
2. Ha figyelmesen olvastad volna a bejegyzést, ott jeleztem, hogy nem, vagy csak nagyon ritkán foglalkozom kiadó lakással
3. Nincs ilyen, hogy rátok, (fodrászok, taxisok, stb ) vannak jófejek, mg korrektek, meg hozzáértők, de egy szakmára általánosítani nem nagy ötlet.Valóban így gondolom én is, hogy valaki, akinek van kedve ideje, simán ki tudja adni, ezért a 10 év alatt senkit nem kerestem telefonon, hogy segítenék neki. Természetesen amennyiben valaki megtisztel a bizalmával megoldom a lakáskiadást.