3 ötlet, hogy a lakásfelújítás, ne egy véget nem érő történet legyen
2019. március 07. írta: I Love Buda

3 ötlet, hogy a lakásfelújítás, ne egy véget nem érő történet legyen

Amiket, ha megfogadsz, kevesebb stresszel és könnyebben átvészelheted a lakásod felújítását.

west-village-nyc-apt-ba-2.jpg 

Egy tökéletes világban, miután megvettél egy romos lakást, pár nap alatt a google-on böngészve megtalálod azt a generálkivitelezőt, akivel  megbeszéled az elképzeléseidet, az árat, a határidőt. Adod a kulcsot, időnként kapod a fotókat a befejezett munkafolyamatokról, határidőre készen vannak, te kapod a számlát, (ami természetesen az előre kialkudott összegről szól), utalsz, beköltözöl és imádsz ott élni. De mivel ez a világ nem tökéletes, amire számtalan példa van, (lásd szandál zoknival) ezért neked is kicsit figyelmesebbnek kell lenned. Mi pár évvel ezelőtt több kislakást vettünk befektetési céllal, mert mi is fiatalok voltunk és bohók. Nem írom le a rémtörténeteket, amik ma már inkább viccesek, talán egyszer egy vlogot készítek róla, mert azért nem tanulság nélküliek. Sajnos nem mindegyik vált idővel viccessé, egyik barátomnál pedig a hozzánemértésnek tragikus következményei lettek. Három egyszerűen használható ötletet osztok meg, amivel egyrészt az anyagi  és infarktus kockázatát csökkentheted, másrészt pénzt spórolhatsz.

Egy ajánlat nem ajánlat

Mindig több, legalább három brigáddal beszélj meg időpontot az ingatlan felmérésére, az árajánlat átbeszélésére. Lehetőleg úgy, hogy találkozzanak egymással, de különösebben ne zavarják egymást. Fontos, hogy lássák, hogy nem vagy feltétlenül rájuk utalva, illetve nagyon lényeges, hogy amit akarsz, az ne a fejedben létezzen csak, hanem rajzold, írd le, mert ez az árajánlatkor, a számonkéréskor is nagy segítség mindkettőtöknek.  Fontos már akkor tudnod, hogy te fogsz anyagot vásárolni, vagy ők, mit szeretnél átalakítani, kicserélni. Legyél konstruktív, mi többször kaptunk később felhasznált remek ötleteket (igaz, hogy ez hülye tekinteteket is). Azt javaslom, hogy az itt látható karaktert kerüld el messzire. A részlet a Buheramátrix című filmből van és nagyon tanulságos. Mondjuk ezt az ötletet én nem fogadnám el, de nem vagyunk egyformák.

wc-e1386142160939.jpg

 

Ne fizess előre!

Vannak kisebb alkalmi brigádok, akik összeállnak generál csapattá, de az alaptőke elment a reggelire, szállásra, utazásra és szeretnék, ha ők vásárolhatnák meg az építőanyagot a te pénzedből, mert nekik kedvezményük van a Praktikerben, a nem tudom hol. Természetesen elszámol veled számlával, ami persze vagy vizes, vagy piszkos lesz vagy egy dínótámadás közben kiesett a zsebéből, de a lényeg, hogy olvashatatlanná vált. Ha igazán jófej akarsz lenni, akkor te vásárolsz velük, hogy lehessen érvényesíteni a kedvezményt, viszont az elvégzett leellenőrzött részmunka fázisokat már kifizeted, mert tényleg most kezdték és ügyesek becsületesek, de még nem állnak stabilan. Ezzel úgy segíthetsz, hogy te sem vállalsz nagy kockázatot.

 

Csak pontosan szépen

Mikor eljött a remek pillanat és elszámolnátok egymással, erre a beszélgetésre vidd magaddal az összes olyan papírodat, számládat, amin a felújítás folyamatát, az átadott pénzösszegeket, a közben történt, átbeszélt változásokat rögzítettétek,és kérd a főnöktől, hogy ezt ő se hagyja otthon. Beszélj a közös képviselővel, a szomszédokkal, hogy volt-e esetleg olyan esemény a felújítás alatt, amiről ők szívesen tájékoztatnának téged,  hiszen neked kell ott lakni holnaptól.  Alaposan ellenőrizd az elvégzett munkát. Itt jön jókor, az egyébként idegesítő  minden részletet átbeszélő haver, vidd magaddal, örülni fog, hogy kibontakozhat. Szerezz meg minden infót az elmúlt időről és ne azért, hogy indokod legyen nem fizetni, hanem azért, hogy az egész folyamat lezárásakor úgy csaphass a munkások kezébe, hogy köszi srácok, nagyon jó munkát végeztetek... Ha tényleg meg vagy elégedve velük, tedd el a telefonszámukat és ajánld őket, akinek csak tudod, hiszen korrekt munkát végző emberekre mindenkinek szüksége lehet, te pedig így is segíthetsz nekik.

 

Milovecz László

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr2514674973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása