Az albérletkeresők négy pontja
2019. augusztus 21. írta: I Love Buda

Az albérletkeresők négy pontja

Ezeket vedd figyelembe, ha lakást bérelnél és sikerülni fog

nevtelen_terv_1_1.png

Két három hete tart az albérletőrület. Kijöttek a ponthatárok, miután a család szeme fénye bejutott az áhított oktatási intézménybe, az örömbe némi fejfájás is vegyült. Nem csak az ünneplés alatt bedöntött ipari mennyiségű alkoholtól, az elmúlik ebben a korban, viszonylag gyorsan, hanem a hol fog lakni a gyerek, ha nem lesz kollégiumi elhelyezés kérdése dörömböl a homlokokon keményen. Rokonokat, ismerősöket számba vették és a helyzet nem oldódott meg.  Jön a felvételinél is idegölőbb történet, ingatlanos oldalak böngészése, telefonok tömkelege, igények lejjebb adása, más környék keresése, szóval a kompromisszumok. Több mint ötven kimenő hívás, érdemi eredmény nélkül, mert kiadták mire odaértek, eszméletlen összegek elköltése közlekedésre és a romokért is brutális összegeket kérnek, vagy alhatsz a házinénivel falszomszédságban és hallgathatod a horkolását. Nem irigylésre méltó a helyzet, de van egy négy pontból álló, hívjuk így cselekvési terv, amivel ezeket a kínokat elkerülhetitek. Nagyon ritkán foglalkozom kiadó lakásokkal, így erre a szegmensre nincs rálátásom, tehát mikor az egyik barátom segítséget kért a fiának, csak a józan eszemet vehettem alapul, de bejött. 

1. Költözz oda pár napra

Ha bérelnétek valamit, lakást, szobát, házat, szánjatok a keresésre legalább 3-4 napot, de úgy, hogy abban az      adott városban szálltok meg. Nem lesz sokkal drágább, mint az utazgatás, viszont kevésbé fárasztó és elérhetőek vagytok a tulajok és az ingatlanosok számára, ha van valami olyan ingatlan, ami pont akkor esik be a rendszerbe.

2. Tervezz 

A hirdetések kiválasztásánál külön kezelném az ingatlanos és a magánszemélyek hirdetéseit és amennyire csak lehet szűkítem a kört, arra a négy-öt ingatlanra, ami a legjobban megfelel az igényeimnek. Amennyiben több hirdetés is fent van róla, mindegyiket elmenteném. Azért kezeltem külön a magánszemélyek hirdetését a tulajdonosokétól, mert a közvetítővel biztosan kitérnék arra, hogy ezt a problémát most kell megoldanom, tehát örülnék, ha bemehetnék az irodájába és vele együtt átbeszélnénk, hogy mi lehet még jó nekem a kínálatukból. Nagyon fontos, hogy személyesen. Tudom, hogy több idő, de megéri, mert ő kimondottan örülni fog egy ilyen motivált ügyfélnek és elemi érdeke, hogy személyesen minden információt átadjon neked és sokkal jobb, ha itt derül ki valami, ami miatt egy lakás nem szimpi,mintha megnéztél volna már hármat, ahol mindenhol volt egy kis baj.

3. Pénz 

Legyen nálad legalább egyhavi bérleti díj foglalónak.Ma már ritka, hogy ott és akkor egymás tenyerébe csapnak a felek, de emiatt ne maradj le egyetlen jó lehetőségről sem. Nagyon fontos, hogy a tulajdonosok, ma már válogathatnak a bérlők közül és azt fogják választani, akivel az együttműködés zökkenőmentesnek ígérkezik, fizetőképes lesz végig, nem hívják fel a szomszédok másnaponta, hogy brutális spanglifüst terjeng a lépcsőházba  és valaki azt hitte a szomszédról, hogy ő Darth Vader, ő pedig a fia Luke és kötelessége beengedni a lakásba és megsimogatni a buksiját. El sem hiszed, hogy mennyit számít ilyenkor az első benyomás, neked egy megbízható bérlő benyomását kell keltened, remélhetőleg az is leszel, de ennek látszania kell.

4. Ne okosba

 Akkor sem, ha az úgy olcsóbb. Ez a piac is tisztul hála istennek, a tulajdonosok nem kockáztatnak fillérekért és te sem tedd. Közjegyző előtt írjatok alá egy olyan bérleti szerződést, ami mindkét fél számára biztosítja,  a lehetőségét egy tiszta korrekt viszonynak. Mindent próbáljatok meg rögzíteni, ami nektek fontos. Hidd el nem fogja azt gondolni, hogy kukacoskodsz, hanem látni fogja, hogy átgondoltan hosszútávra tervezel és ez még egy jó pont.

Milovecz László

Budai ingatlanközvetítő

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr2415018198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buchhalter 2019.08.22. 09:15:18

Ezzel az egésszel az a baj,hogy egy ingatlanos írta. Így az egész nevetséges kedves ügynök.

para_noir 2019.08.22. 10:59:47

A negyedik ponthoz azért hozzátenném, hogy hahaha, manapság még mindig 90% fölötti a szürkezónás, értsd papír nélküli kecókiadás, egyszerűen azért, mert különben adózni kéne utána.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2019.08.22. 11:22:44

@Buchhalter: Teljesen igazad van, a virágárusok, kecskepásztorok, kávészüretelők, autóbuszvezetők, katonatisztek, libatoll fosztók, vízügyi mérnökök, háziorvosok kompetenciája elvitathatatlan. De mi ingatlanközvetítők nem rendelkezünk rálátással az ingatlanpiacra.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2019.08.22. 11:24:25

@para_noir: Komolyan írtam, hogy ez a szegmens egyre fehérebb, mondhatnám, szinte csak ilyeneket hallottam az utóbbi időben.

haXXor 2019.08.22. 13:06:16

@I Love Buda: Teljesen egyetertek azzal a ponttal. Legyen termeszetes a kozjegyzo egy berles kezdetekor, bar sokan meg a legalapabb jogokkal es kotelezettsegekkel sincsenek tisztaban, szoval hosszu ut lesz mire eljut a piac oda, hogy a berbe ado kotelezi a berlot a bejelentesre vagy, hogy a berlest nem hivjuk mar alberletnek

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2019.08.22. 15:09:56

Lehet, hogy igazad van, bár én az állami szintű piacszabályozásnak nem látom okát, direkt módon. Ez szerintem tök jó irányba halad. Ezen nem is gondolkodtam, de érdekes, hogy az albérlet szó használatát tényleg valami olyan kifejezés is felválthatná, ami kicsit jobb hangulatú.

Buchhalter 2019.08.22. 15:17:54

@I Love Buda: jaj de kicsit megsértődtél.A leggusztustalanabb az ,amikor egy szerencsétlen felrakjja a laksá hirdetését és ti tucatjával zaklatjátok telefonon . Rengeteg ismerősöm csak panaszkodik rátok. Na erről ennyit. Albérletet inkább ügynökség nélkül. Felesleges költséget jelentettek.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2019.08.22. 15:37:47

1. Nem sértődtem meg,
2. Ha figyelmesen olvastad volna a bejegyzést, ott jeleztem, hogy nem, vagy csak nagyon ritkán foglalkozom kiadó lakással
3. Nincs ilyen, hogy rátok, (fodrászok, taxisok, stb ) vannak jófejek, mg korrektek, meg hozzáértők, de egy szakmára általánosítani nem nagy ötlet.Valóban így gondolom én is, hogy valaki, akinek van kedve ideje, simán ki tudja adni, ezért a 10 év alatt senkit nem kerestem telefonon, hogy segítenék neki. Természetesen amennyiben valaki megtisztel a bizalmával megoldom a lakáskiadást.

Zöldövezetis 2020.09.15. 11:06:12

@Buchhalter: írod :
" Albérletet inkább ügynökség nélkül. Felesleges költséget jelentettek."
Van benne valami.. Sőt megkockáztatom még a közjegyző is felesleges. Viszont a szerződés az elengedhetetlen.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.09.15. 16:30:30

@Zöldövezetis: Hát eljutottam oda, hogy a régebbi álláspontomat kell revideálnom. Ez a bejegyzésem 2019-es, akkor így is volt,ahogy írtam Te most kommentelted, ma nincs így. Hetente, nem viccelek, hetente keresnek meg kiadó lakás bérbeadásával, hogy segítsek. Nagyon ritkán vállalom el, mert szerintem nem éri meg ezzel foglalkozni, sem anyagilag, sem semmilyen téren. De kedves hozzászóló, az a helyzet, hogy ma már olyan ingatlanos kell és igen kell, a lakáskiadáshoz, aki csak ezzel foglalkozik. A közjegyzőről írt véleményed, nettó butaság, de nem megbántani akarlak, nyilván nem látod ezt a piacot, nem élsz benne. Természetesen a covid változtatta meg a helyzetet, csak egy szám: Budapesten a covid előtt 8000 klasszikus, tehát hosszútávra kiadható ingatlan volt illetve 11 000 rövidtávú, tehát pl Bookingon hirdetett lakás. Ez a portfólió adott. Turisták, ugye nem jönnek, illetve sokkal kevesebben keresnek albérletet is. Tehát a konklúzió az, hogy sokkal több lakás közül válogathatnak, sokkal kevesebben Tehát szerinted mikor kell szakértői segítség, ha nem ilyen időben?

Zöldövezetis 2020.09.16. 15:34:12

Nagy tévedésben van a blog gazda. De hát ő ingatlanos.
Mondjuk azért szét kell választani a bérbe adást és a lakás ingatlan eladást. Teljesen más a kettő.
De vegyük a bérbeadást. "Nagyon ritkán vállalom el, mert szerintem nem éri meg ezzel foglalkozni, sem anyagilag, sem semmilyen téren. De kedves hozzászóló, az a helyzet, hogy ma már olyan ingatlanos kell és igen kell, a lakáskiadáshoz, aki csak ezzel foglalkozik. "
Ja én meg sohasem adok megbízást lakás kiadásra. Aki kiadja annak pláne nem éri meg. 26 éve adok ki lakásokat, sőt az egyik családtagom is ki ad lakásokat, tehát némi tapasztalatom azért van.
Hát először is én csak un. maradék lakásokat adok ki.
A lakás csak minimálisan felszerelt. tehát van fűtés, van hideg meleg -víz, van fekhely és minimális berendezés , asztal székek szekrények. Mind használt, ja meg függönyök. A hűtő, a mosógép stb . kérdik néha , majd ha hoz magának.
tehát részben bútorozott . Ennek megvan a magyarázata : egy teljesen üres lakásnak makulátlannak kell ellnie, különben rút mint a csúnya nő meztelenül. Tavaly még vitték a kiadandó lakásokat akár a cukrot... ma más más a helyzet.
Tény hogy egy külföldinek főleg ha nem beszéli a nyelvet hasznos lehet még lakás keresésnél is a kiadó lakás keresése. hogy miért nem adok megbízást ingatlanosnak bérletnél ? Nagyon eccerű : közel lakom a lakáshoz, a mustra tehát viszonylag kevés időbe kerül. Ezenkívül nem mindegy , hogy kinek adom ki. Had ne az ingatlanos döntse el kinek adom ki a lakásomat. Még így is néha kínos helyzetek alakulhatnak ki. Ezért pl. már az első érdeklődőnél azt mondom .. ácsi Ön csak a 3. tehát elsőre nem döntünk. Néha még a második látogatásnál is kínos lehet egy elutasítás. Végig csináltam a közjegyzői mókát is. Nos ők is mellé beszéltek.
nagy nehezen azért kihúztam belőlük, hogy a díjuk a bérleti díjjal arányos. Kb. 2/3 -a a bérleti díjnak. De ha nem fizet a bérlő kell egy újabb közjegyzői papír. na itt már bven sumákoltak, de talán az is kijön a 2/3 -ból. De a bérlőt még így sem teszik ki, Ahhoz kell a végrehajtó. Az meg elkéri legalább az egy havidíjat.
Így egy féléves kudarcos lakáskiadás után a következő költségek merülhetnek fel :
ingatlanos díja 1 hó, közjegyző díja 1,5 hó bérleti díj, végrehajtó díja 1 hó ez 3,5 hó, hol a haszon ??
ha még kárt is okoz a renitens bérlő., még rosszabb. De azért kiadom a másra nem jó lakásaimat.
Persze Buda az lehet más !!
Egyébként a Mo.-i bérlakás piac jelentéktelen. Ennek az oka a hazug , rossz törvénykezés. A törvény erősen a bérlő felé húz.

Így csak nehány jótét lélek sajdul fel néha , hogy nincs bérlakás. Jajgatnak ahelyett, hogy megpróbálnák a piacnak ezt a szegmensét.

Zöldövezetis 2020.09.16. 15:36:25

Amúgy lakást vettem ingatlanostól, nem is egyet. Ott praktikus a közvetítés.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.09.16. 16:04:06

@Zöldövezetis: Buda tényleg más, leírtam a válaszomban is, hogy jelen állás szerint bérlakás több van, mint bérlő.
Nem gondolom, hogy meg kell sértődni, mert nem foglalkozom ezzel a lakástípussal. Másban vagyok otthon, ennyi. Nem adsz megbízást ingatlanosnak, akkor ne tedd. Ahogy olvasom a bérlőket kicsit degradáló megjegyzésedet, valószínűleg nem egyféleképpen gondolkodunk erről sem. Egy példa ingatlan.com/31643288 így is lehet lakást bérbeadni, megtisztelve a leendő bérlőt, illetve lehet magas lóról arcoskodni, hogy akkor lesz mosógép, ha hoz. Ez a te hívjuk így üzletpolitikád. Ha bejön és jól érzed magad tőle, másokat sem bántasz meg, akkor csináld így.

Zöldövezetis 2020.09.16. 19:08:50

Ja hát aki a Váci utcában szeretne lakni fizessen.

Zöldövezetis 2020.09.16. 19:22:15

Ok.értem ez a blog és a hozzászólások bő egy éve íródtak.
Azóta a bérlakás piac gyökeresen megváltozott. De nem mindenütt, csak a bőben vett belvárosba... mondjuk a Hungária, Könyves k. Róbert K. körúton belül. Ott most nagy a kínálat. Az airbnb-nek vége. Most.
Amúgy Mo.-on igazi bérlakáspiac nincs... csak egy gyenge utánzat.

Zöldövezetis 2020.09.16. 20:01:11

Egy éve íródott :
" Ezen nem is gondolkodtam, de érdekes, hogy az albérlet szó használatát tényleg valami olyan kifejezés is felválthatná, ami kicsit jobb hangulatú."

Bizony a szép emlékű szociálizmusban járatódott le ez a kifejezés. Akkor amikor mindenkinek csak egy lakása lehetett. És fennen hirdették, hogy a bérleti díj olcsó, csak azt nem tették hozzá, hogy az ország lakosinak 30 % -a lakhatott bérlakásokban... tényleg olcsón, mondjuk 5 -6 kg hús áraáért... pl. ha ma 8 - 10 eft lenne egy bérlakás 50 nm-es. nonszenz.
askinek ilyenje volt és megváltozott a család összetétele (pl. halál válás, elköltözés folytán ) ha volt esze a maradónak, kiadta a lakás egy részét albérletbe. Az ő általa fizetett lakbér 3 -5 -8 - x os áért. Ráadásul vegzálta az albérlőt amivel csak tehette : mikor jöhetsz, vendég nincs, pisálni csak 3 x naponta és még sokmással.
Nos ekkor kapta az albérlet a negatív kicsengését.
Ami manapság már nem is albérlet, hanem lakásbérlés természetes személyektől. Van bérlő és van bérbeadó, ilyen egyszerű.
süti beállítások módosítása