PIACI RÉSZTVEVŐK/ Budai ingatlanközvetítőn kívül
2018. január 22. írta: I Love Buda

PIACI RÉSZTVEVŐK/ Budai ingatlanközvetítőn kívül

A VEVŐ

 

Szeretnék  adni pár ötletet, hogy a lakáskeresés ne egy befejezhetetlen történet legyen, hanem inkább egy kellemes izgalommal teli otthonkeresés, aminek happy and a vége. Ingatlanközvetítőként osztom meg veled a tapasztalataimat.

Legelső és legfontosabb, amikor lakást szeretnénk vásárolni, döntsük el, mit szeretnénk, hol, mekkorát, hányadikon és mik a kizáró tényezők. Mérjük fel a lehetőségeinket, akár előzetes hitelelbírálással is, majd ezen paraméterek alapján fogjunk hozzá a kutatáshoz.
Sok időt, energiát spórolhatunk meg és nem csak magunknak, hanem az eladónak, az ingatlanosnak is. Higgye el, ma már egy 30 millió forintért meghirdetett lakást, nem fognak odaadni 20 millióért, tehát ne ilyeneket nézegessen vevőként 15 millióval a zsebében.
Érdemes belegondolni abba, hogy amikor az eladó megmutat nekünk egy lakást, akkor lehet, hogy nem lakik benne és ezért az egész napját úgy kell szerveznie, hogy ön megnézhesse az ingatlant. Tehát ne lakberendezési tanácsok szemrevételezése miatt nézzünk lakást, mert mi sem szeretnénk lakásturistákat vendégül látni. Nem kicsit zavaró, amikor azt mondja valaki, hogy hú de jó ez a lakás, de kár, hogy nincs lift és valóban, mert ő egy túlsúlyos, nehezen mozgó ember, aki nem fog tudni napi rendszerességgel a harmadikra felmászni. 
A jó hír az, hogy ezek az információk elérhetők a hirdetésben, vagy ne adj isten meg is lehet kérdezni, mielőtt odamegyünk. Gondoljuk meg mi a fontos nekünk és kérdezzünk rá, senki nem fogja azt mondani, hogy van erkély, ha nincs. Azt szeretném itt érzékeltetni, hogy ne az legyen az alapállapot, hogy örüljön, ha megnézem a lakást, hanem kezeljük az eladót is partnerként.

Legjobb, úgy meghatározni, az ingatlan megtekintésének időpontját, hogy a lakásban természetes fény legyen, tehát nappali világosságnál vegyük azt szemügyre, lehetőleg olyan időpontban, amikor általában otthon tartózkodunk. Érdemes korábban érkezni, a megbeszélt találka helyszínére, hogy fel tudjuk térképezni a környéket. Boltok, lakóközösség, közlekedés, játszótér, fontosabb szolgáltatók elérhetősége. Meg tudjuk nézni a házakat kívülről, esetleg a lépcsőházat is szemügyre vehetjük, ha esetleg fontos, akkor megkereshetjük a legközelebbi zárt parkolót is. Legyen sok-sok információnk a környékről, hiszen lehet, hogy ide jövünk haza, minden nap. Mikor a lakásba belépünk és az első benyomás után biztosak vagyunk abban, hogy nem akarunk itt lakni, nem kell valami rosszul értelmezett udvariasságból kifolyólag kérdéseket feltenni. Köszönjük meg a lehetőséget és távozzunk. Senki nem fog megsértődni. Más a helyzet viszont, ha kellemesen érezzük magunkat, a szobák is arra néznek, amit a hirdetésben láttunk, élhetőek a terek, szóval tetszik. Ebben az esetben szánjunk időt arra, hogy minden fontos információt szerezzünk meg a leendő otthonunkról. Felújítások, műszaki állapot, zajszint (nyitott ablaknál) szomszédok, tv –internet szolgáltatók, a sor folytatható kinek mi a fontos.

nevkartya.jpg

Tájékozódnia kell a lakás fenntartási költségeiről (kérje el nyugodtan a számlákat)
Sokan elfelejtik, hogy nem csak lakást vesznek ilyenkor, hanem gyakran, az úgynevezett osztatlan közös tulajdonhoz is lesz közük. Éppen ezért, nem mindegy, hogy a lépcsőház milyen állapotban van, illetve van –e olyan javítás, aminek az elvégzése, esetleg az ön pénztárcáját is érintheti. Erről és sok más, a házat érintő fontos dologról, a közös képviselő fog információval szolgálni. Nem szabad szégyenlősnek lenni, hiszen sok-sok pénzről van szó, tehát kérdezzen. Nála betekintést nyerhet a Társasházi alapító okiratba is, ahol többek között rögzítették az osztatlan közös tulajdonú helységek tulajdonviszonyait. Lényeges dolog, a lakás állapota és itt a nem látható, hanem az eltakart részletekre gondolok.                        
Csak egy adalék, fiatal jófejnek tűnő srác, akarta eladni a földszinti ingatlanát, ami pár éve lett kifestve. Mikor beléptem a házba látszott a falon a nedvesedés nyoma, ezért megkérdeztem tőle, hogy ők hogyan oldották ezt meg? Azt a választ kaptam, hogy a téglafal elé húztak egy gipszkarton falat, hogy ne látszódjék a nedvesedés, amit persze nem oldottak meg, csak majd az új tulaj fog ezzel szembesülni, vélhetően akkor, mikor már tényleg nagy a kár. Ezen a fórumon nem tudom az összes, ismert trükköt megemlíteni, de legyen elég annyi, hogy az ügyeskedések tárháza kimeríthetetlen. Menjen vissza még egyszer, lehetőleg más időpontban, kérdezzen rá mindenre, persze a józan ész határain belül.

Eljutottak odáig, hogy meg is egyeztek az árban, kezet ráztak, minden szép és jó, de mi legyen a következő lépés? Önnek, mint vevőnek, prezentálnia kell egy ügyvédet, aki az önök szerződését formába önti, ellenjegyzi, tehát hivatalossá teszi.  Neki szüksége lesz egy pár adatra, mind az ön, mind az eladó adataira, illetve az ingatlan címére, helyrajzi számára és a tulajdonosának a nevére. Elkészíti a szerződés tervezetét, amit jó esetben, a szerződés napja előtt pár nappal, mindketten megkapnak, e-mailen. Ma már csatolni kell a szerződéshez egy energetikai tanúsítványt is, de ez az eladó dolga lesz. Az ingatlan adatai azért kellettek, hogy az ügyvéd kikérhesse, a szerződés napján a tulajdoni lapot, amin minden fontos adat szerepel (tulajdonosok nevei, terhek, cím, területe, stb). Ma már nem okoz gondot, ha egy lakáson banki hitel van és ön is hitelre venne lakást magának, sőt az én tapasztalataim szerint a mi jog rendszerünk, nagyon sok lehetőséget enged arra, hogy ezek az ügyletek törvényes kereteken belül létrejöjjenek. Ezer és egy fizetési ütemezés létezik, de amennyiben nem egyösszegű kifizetésről van szó, szinte mindig szükséges a foglaló, aminek a természetét az ügyvéd ismertetni fogja.

 A végkifizetés után, a birtokba adás előtt egy dolog maradt hátra, mégpedig a különböző szolgáltatók felé az eladónak rendeznie kell az esetleges elmaradásait, majd azután a mérőórákat az új tulajdonos nevére írják.


Aztán költözés, berendezkedés, házavató buli, felújítás, szóval csak a kellemesebb részek vannak hátra.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr513594817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása