AHOL A SZEMÉTBŐL ÁRAM LESZ
2017. december 11. írta: I Love Buda

AHOL A SZEMÉTBŐL ÁRAM LESZ

INTELLIGENS ÖKOPARK/ Újabb remek dolog, amit budai ingatlanközvetítőként ismerhettem meg

elado-teglalakas-budapest-ii-kerulet-kurucles-22090914-k1.jpg

Ismét egy újabban megépült, sokak számára ismeretlen, de példaértékű házról ejtenék pár szót.

Ezért is remek dolog Budán ingatlanosnak lenni.

Az Ökolakópark, mert róla van szó, egy a 2000-es évek elején megvalósult kisebb csoda. Számomra  érdekes, hogy nem nagyon akadt követője, legalábbis én nem ismerek hasonló volumenű és karakterű projektet.

Mitől öko, mitől egyedülálló?

"Az öko annyit jelent, mint békében és barátságban élni a természettel. Az építkezés során mi is ezt a felfogást követtük." – mondta Szunai Miklós az Ökocentrum Zrt. vezérigazgatója, aki ezért az épületért megkapta a Belga Királyság Feltaláló Lovagrendjének Parancsnoki fokozatát.

Pár száraz, ám érdekes tény

 

 Az egész épület a feng shui filozófiája szerint készült, és az épület sem horizontális, sem vertikális irányban nincs lezárva műanyag festék vagy fólia által, így természetesen szellőzik. Az Ausztriából beszerzett öko-bio szigetelésre impregnált hullámpapír került, ez gyűjti a nedvességet a betonból, amire környezetbarát ragasztóanyaggal rögzítették a fa parkettát. A téglafalakra 4 centiméteres hőszigetelő vakolat került, amelyet a káros műanyagbázisú vakolat helyett sima kőpor fed, és természetesen a napkollektorok sem hiányozhatnak a tetőről. A lakások konyháit eleve szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas tartályokkal szerelték fel, így a lakók az otthoni odafigyelést könnyebben kiterjesztik a környezetükre is. A ház gyomrában speciális gépek tömörítik a műanyagot, bálázzák a papírt és a fémdobozokat, így egyharmad mennyiségű háztartási hulladék keletkezik. És talán hihetetlen, de a szemétfeldolgozó berendezések ára egy év alatt megtérült, mivel a ház közel 70 százalékkal kevesebb hulladék után fizet szemétszállítási díjat. ( HVG)

Igen, intelligens is

 

A 2001-ben több nemzetközi díjat is nyert épület elektromos rendszereit egy számítógépes központ irányítja. A klímaberendezések nyári hulladék hőjével például az uszoda vizét melegítik, a körforgást az említett rendszer irányítja. Ha érzi, hogy a házban valahol többlet hő keletkezik, nem a hálózatból nyer energiát, hanem átirányítja a felesleget. És akkor az olyan extrákról, mint a női reflexzónáknak legmegfelelőbb anyaggal borított futópálya vagy a meditációs szalon és a szaunák, még nem is beszéltünk. (HVG)

 

Az egyik lakás tulajdonosa mesélte nekem, hogy amikor a lánya meglátta az épületet, azt mondta, hogy egy olyan Bükkben található szállodára emlékezteti, ahol a pihenésüket, kikapcsolódásukat nem zavarja semmi. Na igen. Mikor először jártam az épületben, olyan szerencsém volt, hogy egy volt miniszter születésnapját ünnepelték az aulában és egy pohár pezsgőre, pár baráti szóra én is a vendégük lehettem. Ez a barátságos, közvetlen hangulat, jellemző az egész házra. Igen, aulát említettem, ahol bárki megtekintheti az építkezés egyes fázisairól készült fotósorozatot, de festmény kiállításban is gyönyörködhetünk. Innen nyílik a ház saját étterme, kisboltja, ökomenikus kápolnája, lovagterme, kártyaszobája is.

belpan1resize.jpg

De a lakók saját bortrezorral is rendelkezhetnek, a számukra kialakított pinceborozó mellett. Van még konditerem, fallabdapálya, wellness részleg pezsgőfürdővel, szaunával.

20140507_173633.jpg

No és a hatalmas zöld kert,  futópályával, kicsi ékszer hangulatú dísztóval, focipályával, több kisebb, akár fedett grillezővel.

20140507_173011.jpg

De mindezek semmit sem érnének, ha nem lenne itt igazán barátságos, kedves személyzet, akik gondoskodnak arról, hogy az itt élők valóban egész évben nyaralhassanak.

Milovecz László

budai ingatlanközvetítő

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr7913409597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása